Gymnastická obruč hula-hup oslavuje šesťdesiatku

Pred 60 rokmi, 19. júna 1958, si americkí podnikatelia Richard Knerr a Arthur "Spud" Melin podali žiadosť o registráciu ochrannej známky pre plastovú gymnastickú obruč hula-hup.

19.06.2018 08:00
obruč hula-hup Foto:
Dnes, vo veku najrôznejších elektronických hračiek a vychytávok, len ťažko uveriť, že hula-hup bola kedysi v USA najpopulárnejšou hračkou.
debata

So svojou novinkou začali obchádzať ihrisko v južnej Kalifornii a úspech sa čoskoro dostavil; obruč sa začala šíriť do celého sveta.

Dnes, vo veku najrôznejších elektronických hračiek a vychytávok, len ťažko uveriť, že hula-hup bola kedysi v USA najpopulárnejšou hračkou. Knerr a Melin sa inšpirovali veľkým kruhom, ktorý sa používal v Austrálii pri cvičení. Presný pôvod hračky, ktorá sa predtým vyrábala napríklad z vŕbového alebo ratanového dreva, ale nie je známy.

Kruh sa objavil už v staroveku, k cvičeniu ho používali napríklad antickí Gréci. Priezvisko hula dostala obruč (anglicky hoop) údajne už v 18. storočí podľa havajského tanca hula hula, ktorý cvičenie s kruhom pripomínalo. Američania na výrobu kruhu použili umelú hmotu.

Hula-hupu sa tak ako iným hračkárskym výrobkom nevyhýbajú módne vlny. Stratu záujmu o obruče riešila spoločnosť napríklad inou neobvyklou hračkou – lietajúcim diskom zvaným frisbee.

debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #lopta #hula-hop