Noví zločinci v Hollywoode: Zabi techniku, zachrániš svet

Hollywood má dlhoročné skúsenosti s prebúdzaním kolektívneho strachu. Úsvit atómového veku odštartoval rozmach katastrof hroziacich skazou sveta.

20.06.2018 12:00
hollywood Foto:
Hollywood má dlhoročné skúsenosti s prebúdzaním kolektívneho strachu nakrúcaním katastrofických filmov.
debata (2)

Po celý čas studenej vojny bojoval James Bond proti Rusom a éra po útokoch z 11. septembra zaznamenala predvídateľný nástup arabských a moslimských zloduchov. Tento trend sa však nekončí.

Keď počas posledných pár rokov získali Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a im podobní väčšiu moc ako väčšina vlád, tvár zloduchov opäť nabrala novú podobu, napísal spravodajský server.

Od prelomu desaťročí obsadzujú kasové trháky do úlohy superzločincov čoraz častejšie bratstvo zo Silicon Valley. A nie je ťažké pochopiť prečo. Či už je to obrázok poblednutého Zuckerberga predvolaného pred Kongres pre porušovanie demokracie, alebo Jeff Bezos vkladajúci na twitter obrázky seba samého, ako pilotuje obrie roboty, ich verejný obrázok rozhodne nie je žiarivý. Akoby títo mierni baránkovia zdedili krajinu a teraz sú pevne odhodlaní ju zničiť.

Láskaví počítačoví machri sú minulosťou

Až donedávna boli počítačoví machri v kasových trhákoch skôr láskavými, hoci trocha pojašenými figúrkami. Od satelitného technika v podaní Jeffa Goldbluma v Dni nezávislosti, až po postavu spodobnenia Simonom Peggom v sérii Mission Impossible, počítačoví géniovia boli zvyčajne po ruke, aby vyradili z prevádzky bezpečnostné kamery alebo dekódovali správy. Boli to milí čudáci, fyzicky nie príliš obdarení, ale schopní zachrániť situáciu nejakým tým hacknutím v poslednej sekunde, zatiaľ čo všetci okolo už sú zaliati potom.

Veci sa však veľmi zmenili. Vezmime si napríklad film Upgrade, ktorý teraz beží v amerických kinách. Rozpráva príbeh Greya Traceyho, mechanika, ktorého manželku zavraždia a on skončí ako quadruplegik po tom, čo ich samoriaditeľné auto zlyhá a pošle ich do zlej časti mesta. Na scénu vstupuje technicky zbehlý inžinier – postava s návodným menom Eron Keen. Greyovi ponúkne možnosť znovu chodiť a pomstiť smrť manželky s pomocou implantátu do chrbtice. Ako sa dá predpokladať, tento čip je vybavený množstvom, povedzme, dodatočných funkcií a veľkorysý vynálezca má vlastné bočné úmysly.

Obdobne Jesse Eisenberg ako Lex Luthor vo filme Batman vs Superman: Úsvit spravodlivosti z roku 2016 zmenil pôvodného magnáta s nevyhnutnou cigarou v ústach na mladého génia oblečeného v tričku, ktorý v kanceláriách svojej nadnárodnej technologickej korporácie hrá basketbal. Koniec koncov, kto by mohol hrať lepšie superzloducha moderného veku, než hviezda sociálnej siete? Nástup vedeckých, technologických či počítačových maniakov sa tiež odrazil naprieč franšízou Jurského parku. Doktor Henry Wu, nenápadný laboratórny technik, ako genetik pichajúci ihlou do dinosaurích vajec. V Jurskom svete z roku 2015 už bol povýšený na hlavného inžiniera bioinžinierskej firmy Ingen – International Genetic Incorporated. A zdá sa, že sa do rovnakej úlohy vráti aj v tohtoročnom pokračovaní.

Vyhladí operačný systém ľudstvo?

Nejde pritom len o samotných vývojárov, ale aj o ich nápady. Vo filme Transcendencia, ktorý v roku 2014 „strhali“ kritici, hrá Johnny Depp odborníka na umelú inteligenciu (AI), ktorý sa po svojej smrti stane vnímajúcim počítačom a pokúsi sa pretvoriť svet. V tomto filme sa odráža dlhodobá posadnutosť Silicon Valley zmiešať ľudské vedomie s technológiami. Napríklad Ray Kurzweil, riaditeľ inžinierskej sekcie spoločnosti Google, je zástancom teórie „technologickej jedinečnosti“, ktorá predpovedá, že ľudia budú čoskoro pretvorení spojením s nanotechnológiou a umelou inteligenciou.

A zatiaľ čo najslávnejší filmový miliardár a technologický mág Tony Stark využíva svoje nápady na strane dobra ako Iron Man, je veľavravné, že vo filme Avengers: Age of Ultron dokonca aj jeho premôže jeho vlastné vybavenie, keď začne byť operačný systém príliš múdry a pokúsi sa vyhladiť ľudstvo. Skrátka vo svete, kde je technológia a moc koncentrovaná do hŕstky technologických korporácií, kde sa súkromné spoločnosti predháňajú, aby odpálili rakety do vesmíru, kde samoriadené autá zabíjajú ľudí a kde mnohí veria, že Mark Zuckerberg chce kandidovať na prezidenta, je zrejme správne preliať tieto obavy do filmovej mytológie. Koniec koncov, čo je desivejšie? Vzostup strojov alebo vzostup ambicióznych jedincov, čo sa ich snažia presadiť?

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #film #počítače #technika #filmári