Lucia Grigová: Do poslednej omrvinky

Viete, že existuje spôsob, ako si vychutnať zvyšky jedla, prezreté ovocie alebo časti rastlín, ktoré často končievajú v koši? A dokonca milióny spôsobov? Že z každej potraviny, ktorá zmenila status „čerstvá“ na „zvyšok“, je možné vyčarovať jedlo? Dokonca také, o ktorom by nikto nepovedal, že bolo pripravené zo surovín, ktoré zožali najväčšiu slávu včera alebo predvčerom? Že zo zvyškov potravín je dokonca možné pripraviť jedlo, z ktorého si budú vaši rodinní príslušníci pýtať dupľu?

22.06.2018 14:00
Lucia Grigová, kuchyňa, varenie, zero waste Foto:
Lucia Grigová hľadá spôsob, ako využiť zvyšky, ktoré často končia v odpadkoch.
debata
Ako hospodáriť s jedlom tak, aby nič nevyšlo nazmar? Túto otázku si Lucia Grigová, autorka blogu Do poslednej omrvinky, neraz položila, keď začala variť vo vlastnej domácnosti. A hľadala odpoveď – pátrala po spôsoboch, ako chutne využiť každý kúsok jedla alebo potravín, ktoré často skončia medzi odpadkami.

Vymyslieť jedlá v štýle „čo dom dal“ a zakomponovať do nich aj zvyšky jedla, ktoré sa občas doma vyskytnú, nie je vždy jednoduché. Recepty začala uverejňovať na svojom blogu Do poslednej omrvinky. Neskôr pridala aj články s tipmi, ako jedlom hospodáriť efektívne a bez zvyšku. Prostredníctvom blogu inšpiruje tých, ktorým plytvanie jedlom nie je ľahostajné a chcú vo svojej domácnosti variť a jesť bez zbytočného vyhadzovania.

Hospodáriť s jedlom tak, aby sa nič nevyhadzovalo, vyžaduje skúsenosti, určité návyky a disciplínu. „A práve tie mi veľmi chýbali v čase, keď som začala viesť vlastnú domácnosť. Nie vždy som bola kamarátka s hrncami a vareškami. Boli časy, keď som z kuchyne utekala, a všetko, čo súviselo s prípravou jedla, som považovala za to najnudnejšie, čo môže človeka v živote stretnúť.“

Postupne sa však varenie stalo jej obrovským koníčkom. „Čím viac som sa zaoberala varením, tým viac som si všímala, koľko jedla sa u nás zbytočne vyhodí. Nie preto, že by nám to bolo jedno, len sme v začiatkoch nevedeli s jedlom hospodáriť. A chyby v hospodárení s potravinami spôsobili, že mnohé z nich skončili v koši úplne zbytočne. Mám šťastie, že som sa narodila v krajine, kde o jedlo nie je núdza. Práve naopak. Potraviny sa tu vyhadzujú na tony. V školských jedálňach, reštauráciách, supermarketoch, po firemných oslavách, v domácnostiach… Nad prevádzkami verejného stravovania nemám takmer žiadnu moc, ale môžem vziať do rúk osud nášho odpadkového koša,“ hovorila si v začiatkoch.

Keď brokolicový hlúb neputuje do smetí, ale do... Foto: DOPOSLEDNEJOMRVINKY.SK
IMG 7753 20 na stred 3x Keď brokolicový hlúb neputuje do smetí, ale do nátierky...

Lenže – ľahko sa povie, nevyhadzovať jedlo… Pre koho je prezretý banán delikatesou? Kto s nadšením siahne po ryži, čo ostala zo včerajšieho obeda? Alebo po tvrdších rožkoch z predvčerajška a drobiacej sa vianočke? Kto dokáže odolať potravinám v akcii či navariť len toľko, aby sa všetko zjedlo?

„Aj pri tej najlepšej vôli variť a jesť tak, aby nič neostalo, sa občas každému stane, že mu čosi "zvýši“, a ak takéto jedlo alebo potraviny nechce vyhodiť, musí porozmýšľať, ako ich zahrnúť do jedálneho lístka," vysvetľuje Lucia. „Žijeme rýchlo, a tak je jednoduchšie zvyšnú porciu ryže vyhodiť, než rozmýšľať nad tým, čo s ňou. Preto verím, že môj blog môže pomôcť práve tým, čo nemajú čas a chuť vymýšľať, ale zároveň nechcú ani plytvať jedlom.“

5 R Zero Waste

  • Refuse – Odmietaj, čo nepotrebuješ
  • Reduce – Zredukuj, čo potrebuješ
  • Reuse – Opätovne používaj
  • Recycle – Recykluj
  • Rot – Kompostuj

Tipy do kuchyne:

  • Plánujte. Napíšte si zoznam všetkého, čo budete na varenie potrebovať.
  • Naučte sa úplne vyprázdniť chladničku.
  • Nakupujte bezobalovo – na trhu alebo v predajni bez obalov, v drogériách s čapovaným sortimentom.
  • Zameňte igelitku za plátennú tašku a mikroténové vrecká za sieťky alebo látkové vrecká.
  • Kupujte tovar v recyklovateľných obaloch (sklo).
  • Zvyšky jedla dajte do mrazničky (aj zmrazené šupky z mrkvy a cibule sa dajú použiť na vývar).
  • Organické zvyšky kompostujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zero waste #Lucia Grigová