Zero waste kozmetika Martiny Horváthovej

Na začiatku boli dve sestry. Jedna chemička, druhá grafická dizajnérka. Dali hlavy a ruky dokopy a pred piatimi rokmi začali vyrábať domácu kozmetiku - v ponuke majú napríklad levanduľové šampóny, kondicionéry, tuhé mydlá, telové maslá či balzamy na pery.

25.06.2018 15:00
Martina Horváthová, zero waste Foto:
Martine Horváthovej trvá dva mesiace, kým zaplní kôš v kúpeľni.
debata

Nápad sa zrodil pred piatimi rokmi. "Pred Vianocami Katka vyrobila ako darček zopár balzamov na pery. Nebolo to bohviečo, a tak ma vyzvala: Ty si chemička, prečo nevyrobíš niečo lepšie?

Dovtedy mi nič také nenapadlo," spomína mladšia zo sestier Martina na začiatky, keď sa pustila do štúdia a zostavovania receptu. O pár dní bolo prvé, malinové mydlo v tvare srdca na svete. Prvý úspech absolventku strednej školy chemickej naštartoval a ona sa začala čoraz viac zaujímať o výrobu a vlastnosti prírodných látok, ktoré sa používajú v kozmetike.

„Čím viac som študovala, tým v mojej hlave pribúdali recepty na nové produkty.“ Paradoxne, krátko pred ukončením vysokoškolského štúdia laboratórnych vyšetrovacích metód v zdravotníctve Martinu zo školy vylúčili. „Asi to tak malo byť. Ak by ma nevylúčili, naša kozmetika by pravdepodobne nevznikla.“

Katarína, ktorá študovala animovanú tvorbu a grafiku na strednej škole a neskôr marketingovú komunikáciu na vysokej škole, sa starala o vizuálnu stránku produktov. Dnes už v spoločnosti nie je, Martina spolupracuje s priateľom Markom, marketing a grafiku zverili do rúk iným odborníkom.

Alfou a omegou je kvalitné, prírodné zloženie produktov. "Snažíme sa byť ekologické. Pri výrobe odpad triedime a niektoré obaly posielame dodávateľovi na opätovné naplnenie. Ekológii učíme aj zákazníkov. Napríklad tým, že obaly z produktov môžu vrátiť tam, kde ich kúpili, alebo zaslať priamo k nám, a my ich znovu použijeme. Naše výrobky balíme do papierových kompostovateľných obalov.

V ponuke máme aj ručne šité odličovacie tampóny, ktoré sú skvelou voľbou pre zero domácnosť. Oprať sa dajú indickými mydlovými orechmi. Používajú sa ako prací prostriedok v Indii a Nepále už odpradávna. Vďaka vysokému obsahu saponínov vytvoria pri kontakte s vodou mydlovú penu. Sú šetrné k prírodnému prostrediu a tiež kompostovateľné," vysvetľuje Martina, vyznávačka zero waste životného štýlu.

Mydlá z prírodnej kozmetiky, ktorú Martina sama... Foto: 2SIS.SK
mydlá, prírodná kozmetika, zero waste Mydlá z prírodnej kozmetiky, ktorú Martina sama vyrába.

"Začala som triedením odpadu. Potom som sa zbavila zbytočného oblečenia. Išla som na blšák, niečo som darovala do detských domovov a iné odovzdala na recykláciu. Zrazu mám v skrini oveľa viac miesta! Na nákupy chodím len s vlastnými taškami. Snažím sa kupovať originálne a hand made oblečenie európskeho pôvodu. Viac si ho vážim, pretože sa stotožňujem s úsilím výrobcu.

A v neposlednom rade som zaviedla zero waste aj v osobnej hygiene. Trvá mi dva mesiace, kým ako-tak zaplním kôš v kúpeľni. Ako je to možné? Skúsila som menštruačný kalíšok, a už ho nemienim vymeniť za vložky a tampóny. Vyrobila som si odličovací tampón z froté. Teraz má môj kôš ,zredukovanú stravu‘ len na ušné tyčinky. Ale aj tu má smolu, pretože sú celé vyrobené z papiera," dodáva Martina, ktorá bola jednou z prednášajúcich na prvej Zero waste konferencii na Slovensku. „Hovorila som o ekologických a zdravotných dosahoch pri používaní konvenčnej kozmetiky plnej syntetiky.“

Tipy do kúpeľne

  • Používajte odličovací tampón z látky, ktorý sa dá prať.
  • Vyskúšajte recyklovateľnú kefku z bambusového dreva.
  • Používajte holiace strojčeky s vymeniteľnými žiletkami.
  • Vyrobte si vlastné kozmetické a čistiace prípravky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #zero waste #Martina Horváthová