Dramatik Stanislav Štepka: S maturitou by som sa dnes potrápil + TEST

Súčasťou tohtoročných maturitných testov zo slovenčiny bolo aj niekoľko otázok viažucich sa k hre Stanislava Štepku Človečina. Sám autor hry má však pre tvorcov otázok kritické výhrady.

29.06.2018 12:00
Stanislav Štepka Foto: ,
Dramatik Stanislav Štepka.
debata (9)

Myslíte si, že mladí nevedia poriadne po slovensky?

Žiaľ, poriadne po slovensky nevedia ani tí starší, o čom nás dennodenne presviedčajú médiá alebo reakcie zakomplexovaných zúfalcov na diskusných internetových fórach.

Viete, že na tohtoročných testoch zo slovenčiny sa časť otázok týkala aj vašej hry Človečina?

V tomto smere sa nevyznamenalo Ministerstvo školstva SR. Ak si totiž myslí, že v ukážke z Človečiny bola správna odpoveď ( C), je to veľká chyba. Tvorcovia otázky veľmi pomýlili maturantov. Pritom stačilo iba konzultovať odpoveď. Dvadsiata siedma otázka znela: Pre ktorý z uvedených dôvodov sa nepodarilo členom rodiny v ukážke (z Človečiny) zrealizovať ich zámery so starou mamou? (A) Pre chlad a ľahostajnosť dnešných ľudí. (B) Pre bezcitnosť a ľahostajnosť šoféra sanitky. (C ) Pre vysoký počet žiadateľov o prijatie. (D) Pre nevhodnosť starej mamy ísť za klientku ústavu. Autor hry Človečina a iste aj všetci diváci tejto tragifrašky RND z roku 1971 odkazujú maturantom, učiteľom a hlavne tvorcom maturitnej otázky: jednoznačne správna odpoveď je (A).

Aký podiel vašich divákov tvoria mladi? Dostáva sa ich spôsob reči aj do vašich hier?

Chvalabohu, prevažujúci, a to ma úprimne teší. Snažím sa súčasnej reči mladých ľudí porozumieť a občas ju aj zakomponovať do dialógov (samozrejme, nie je to pre mňa vždy jednoduché), napríklad v Besame mucho alebo v chystanej hre Čo sa sníva trpaslíkom. Často sa totiž za tými hrubými výrazmi a prejavmi nášho dorastu dá pri dobrej vôli objaviť aj bezradný a čistý mladý človek.

Považujete ich prejav za zaujímavý alebo sa vám zdá, že upadá?

Reč tých najmladších je skratkovitá, klipová, chvíľami to už tuším ani nie je reč, iba dáka nová slovensko-anglická virtuálna komunikácia. Bohužiaľ. No asi ich to začas unaví a prestane baviť – a príde niečo iné.

Čo myslite – ako by ste dnes zvládli maturitu zo slovenčiny?

Potrápil by som sa.


Stanislav Štepka – Človečina (úryvok, upravené)

SYN (prichádza): Alebo je sanitka pokazená, alebo šofér nemôže nájsť cestu. Alebo je ešte jedna možnosť, že už majú v ústave taký typ, ako je ona. Nie, tu čosi nepasuje. Mami, toto sa mi nezdá.

MATKA: Synček, synček, ľudia sú dnes zlí. Svetom vládne bezcitnosť, chlad a ľahostajnosť. Čo myslíš, že takého šoféra z ústavu zaujíma, že kdesi naňho čaká jedna stará žena, ktorá celý život pracovala, vychovávala deti?

SYN: To som zvedavý, keby to bola jeho matka, áno? Nejde o to, ale to som zvedavý, či by aj potom sa vyvaľoval niekde na vrátnici ústavu a obhrýzal kosti, ktoré ukradol z jedálne ústavu spred úst bezzubých stareniek!? To som zvedavý, či by aj potom nenechal všetko tak a neletel by ozlomkrky po ňu, po svoju mamičku, áno? Totiž, aby ju mohol vziať nežne za rúčku, zaviesť k autu, otvoriť dvere, usadiť mamičku, potom ísť, potom zastaviť, áno? Mamička moja, ďakujem ti za výchovu a starostlivosť. Nie, ty neodchádzaš, ty zostávaš navždy medzi nami, tvoja pamiatka nám zostane večne živá. Česť tvojej pamiatke! S láskou a vďakou si na teba spomína nevesta Anna, syn Jožko, dcéry Anežka a Milka, päť vnukov a dvaja pravnuci, za ktorých ti malý Roman posiela veľké… čo? Bozky.

OTEC (prichádza mierne rozhorčený): To je strašné, to je príšerné. Zasek mi volagdo vypustev bicygel! Na každom kroku, kde som bov, vládne len byrokracia, protekcia a úplatkárstvo. Vrátili mi prihlášku, že hu pre velký počet uchádzačov nemóžu prijat. Ale matka riaditela Bryndza corporation sa tam dostala aj mimo poradovnýka.

1. Ústrednou témou dialógu rodiny v ukážke 4 je

2. Stvárnenie témy v ukážke 4 je

3. Pre ktorý z uvedených dôvodov sa nepodarilo členom rodiny v ukážke 4 zrealizovať ich zámery so starou mamou?

4. V ktorej možnosti je uvedené jednovýznamové slovo?

5. V ktorej vete nie je podmet vyjadrený zámenom?

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #Stanislav Štepka #maturitné skúšky