Chcete škótsky šľachtický titul? Kúpte si ho

Chcete rozšíriť rady škótskej šľachty? V Škótsku sa môžu aj obyčajní ľudia stať šľachticmi. Aspoň na papieri, keď si kúpia titul, píše agentúra AFP. Spoločnosť Highland Titles tak povýšila na šľachtica najmenej štvrť milióna ľudí vo vzdialených krajinách, ako je Austrália, Kanada či Rusko.

30.06.2018 14:00
škótsko, škótska vysočina Foto:
Škótska vysočina
debata

Za 29,99 libry môže ktokoľvek získať certifikát, ktorým sa mu udeľuje titul lord, laird alebo lady spoločne s vlastníctvom malého pozemku s rozlohou asi 0,093 štvorcového metra v majestátnych horách Škótskej vysočiny. Cena rastie v závislosti od získanej plochy pôdy.

Peter Bevis, generálny riaditeľ spoločnosti sídliacej na Normanských ostrovoch, vysvetľuje, že zisk, ktorého výška nie je známa, je venovaný na zachovanie prírodných zdrojov. A zákazníci podľa neho dobre vedia, že nie sú pravými aristokratmi. „Všetci by chceli byť ,malým lordom' na kúsku pôdy. Kupci si nerobia nároky na to, aby sa stali veľkými vlastníkmi pôdy alebo rivalmi veľkých škótskych klanov,“ hovorí.

Kúsky predanej pôdy zostávajú vo vlastníctve Highland Titles. „V Škótsku nemôžete legálne vlastniť ani piaď pôdy,“ zdôrazňuje miestny poslanec Andy Wightman, expert na pozemkovú reformu. „Na internete si ľudia môžu kúpiť, čo chcú. Niektorí si kupujú kúsok Mesiaca a podobne,“ dodáva.

Asi stovka „lords a ladies“, ktorých povýšila spoločnosti Highland Titles na šľachtica, navštívila v máji „svoj“ pozemok v údolí Glencoe.

„Robíme to len pre zábavu. Je pekné patriť k skupine sympaťákov, ktorí sa snažia zlepšiť svet,“ vysvetľuje Holanďan Steven Schola. Victoria Zohnerová z Kanady usudzuje, že to neboli vyhodené peniaze a vidieť, čo sa tu urobilo.

Majitelia miestnych obchodov si mädlia ruky radosťou z tohto prílevu turistov, ktorí tu v priemere minú asi 350 libier. „Prinášajú do regiónu významnú aktivitu. Ľudia sem prichádzajú, aby sa pozreli na pôdu, ktorú kúpili. Ak si chcú hovoriť lord a lady, je to ich vec,“ zdôrazňuje majiteľ jedného obchodu David Cooper.

Elizabeth Roadsová, konzervátorka archívov pri dvore lorda Lyona, heraldického úradu pre Škótsko, však konštatuje, že sa mnohí kupci titulu mylne domnievajú, že sú skutočnými šľachticmi. „Šľachtický titul si nemôžete kúpiť. Nemôžete zaregistrovať kúpu pôdy do škótskeho katastra, ktorý jediný preukazuje vlastníctvo pôdy. Je to len kúsok papiera, ktorý ste dostali ako doklad o tom, že ste prispeli na dobrú vec,“ hovorí.

Jedinou možnosťou je podľa nej kúpiť si feudálny barónsky stav, ktorý nie je spojený s pôdou. Ten pôvodne udeľovali škótski králi a bol spojený s veľkými pozemkami. S tým však skoncovala reforma vlastníctva pôdy, ktorú v roku 2004 schválil škótsky parlament. Polovicu pozemkov v Škótsku vlastní menej ako 500 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko #titul #šľachta #vlastníctvo pôdy