Alžír odmieta, že necháva utečencov na púšti bez jedla a vody

Alžírsko pozvalo novinárov, aby dokázalo neoprávnenosť obvinení zo zlého zaobchádzania s imigrantmi zo subsaharskej Afriky. Novinári sa pozreli na vyhostenie viac ako 300 ľudí do Nigeru. Jedlo, voda, klimatizovaný autobus, oddych v nových budovách, píše o ceste agentúra AFP, ktorej žurnalisti boli medzi pozvanými.

04.07.2018 15:46
sahara, migranti, Foto: ,
Migranti smerujúci k Alžírsku po prekočení hraničného priechodu Assamaka v severnom Nigeri.
debata

Domáce aj medzinárodné mimovládne organizácie nedávno obvinili alžírskych úradníkov zo zatýkania a kolektívneho vyhosťovania ľudí pochádzajúcich zo subsaharskej Afriky. Podľa nich niekedy nechávajú vyhostených uprostred púšte bez jedla a bez vody. Alžír to vehementne poprel s tým, že ide o nepriateľskú kampaň.

Dlhá púť do Nigeru sa začína v stredisku na okraji Alžíra. Tam bolo zhromaždených asi 300 Nigerčanov, väčšinou žien a detí, a niekoľko ľudí z Mali, Kameruna alebo Guiney. Zatkli ich niekoľko dní predtým na severe Alžírska.

Po desaťhodinovej nočnej ceste na juh sa konvoj 12 nových a klimatizovaných autobusov zastavuje v Laghaute. Alžírski dobrovoľníci rozdávajú raňajsky a pre malé deti plienky. Po 90 minútach sa konvoj vydáva znova na cestu a ide k druhej zastávke v saharskom In Saláhu, vzdialenom 1 300 kilometrov od Alžíra. Miestne tranzitné stredisko sa blýska novotou, podľa úradov jeho vybudovanie stálo 2,2 milióna eur. Tam sa mohli utečenci dosýta najesť, dostali fľaše s vodou a keksy a oddýchli si. Skoro ráno sa vydali na ďalší úsek do Tamanrasetu. Konvoj tam dorazil večer a utečenci boli znova zhromaždení v stredisku s kapacitou 1 000 miest.

Utekajú do Alžírska, lebo je tam vraj práca

Päťdesiatšesťročný Abdelkader Adam je tu, 200 kilometrov od hraníc svojej vlasti, a už zas premýšľa o návrate do Alžírska. „Nechcem sa vrátiť do Nigeru. Musím živiť svoje dve manželky a sedem detí, ostali v Nigeri,“ hovorí novinárom. V Alžírsku bol 14 mesiacov a pracoval na stavbe v Tízí-Uzú, 100 kilometrov na východ od Alžíra. Tam ho zatkli. „Urobím všetko pre to, aby som sa do Alžírska vrátil. Je mi tam dobre. Prišiel som, aby som rodine posielal peniaze,“ hovorí muž obklopený desiatkou ďalších Nigérijčanov.

Dvadsaťsedemročný Chazali Harouna hranicu prešiel iba pred týždňom a dostal sa do Tízí-Uzú, kde vraj „rýchlo našiel prácu“. Aj jeho zatkli. Aj on uisťuje, že sa vráti, „hneď ako sa naskytne príležitosť“. Utečenci hovoria, že sa rozhodli ísť do Alžírska, lebo tam pomerne ľahko nachádzajú prácu, hlavne na stavbách. Podľa alžírskych úradov mnohí žobrú.

Vrátili 33-tisíc Afričanov

V roku 2014 alžírske úrady nechali odviesť naspäť do vlasti 33-tisíc Afričanov zo subsaharskej oblasti, uviedol oficiálny alžírsky zdroj. Úrady uisťujú, že rešpektujú práva vyhostených. Napriek tomu koncom júna ochrancovia ľudských práv z organizácie Human Rights Watch (HRW) oznámili, že od januára boli do Nigeru a Mali za „neľudských podmienok“ vyhostené tisíce ľudí. V mnohých prípadoch sa vraj nebral ohľad na ich právny status, niektorí tvrdili, že mali víza.

Všetci o Alžírsko nestoja

Tamanrasetský prefekt Džílálí Dúmí povedal, že repatriácia z minulých dní má preukázať, aké úsilie Alžírsko vynakladá na prácu s utečencami. Boli pri nej zástupcovia Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) a Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Pascal Reyntjiens, zastupujúci IOM v Alžírsku, ocenil spoluprácu všetkých zúčastnených, ktorí mali ľudí „nachádzajúcich sa v núdzi“ na starosť.

V pondelok večer mohlo byť 354 nigerských utečencov – medzi nimi 197 detí a 77 žien – dovezených do nigerskej Assamaky, vzdialenej asi desať kilometrov od hranice, a potom podľa dohody s Niamey do oblasti Agadez.

Ostatných, ktorí neboli Nigerčania, mali podľa zástupcu alžírskeho ministerstva vnútra prepustiť. Všetci o návrat do Alžírska nestoja. „Ja som hranicu prešiel pred rokom. Dal som za to vyše 1 000 eur, ale nakoniec som sa vrátil tam, odkiaľ som vyšiel. Koniec, ja sa nevrátim,“ povedal devätnásťročný Malijčan Abdoulaye, ktorý pracoval na stavbe v Alžíri, kde mu nezaplatili.

debata chyba
Viac na túto tému: #imigranti #Alžírsko #Niger #migranti #vracanie migrantov