Mount Everest bojuje s tonami odpadu

Aj na streche sveta zanecháva človek svoju stopu. Stany, odhodená horolezecká výbava, prázdne kyslíkové fľaše, ba dokonca exkrementy: horolezec zdolávajúci Mount Everest, ktorý si myslí, že vstúpi na nepoškvrnený sneh, len žasne, píše agentúra AFP.

11.07.2018 09:00
Mount Everest, Nepál, Himaláje Foto: ,
Minulý rok horolezci na nepálskej strane zniesli dole 25 ton pevného odpadu a 15 ton ľudského odpadu.
debata (3)

„Je to nechutné. Na hore sú tony odpadkov,“ hovorí Pemba Dordží Šerpa, nepálsky horský vodca, ktorý na Mount Everest vystúpil už osemnásťkrát.

Od 90. rokov minulého storočia, keď vznikli komerčné expedície, začal byť 8 848 metrov vysoký vrchol hojne navštevovaný. Len túto jar naň vystúpilo najmenej 600 ľudí.

Za popularitu však veľhora platí. Horolezci, ktorí si doprajú výstup, niekedy len málo dbajú o to, akú ekologickú stopu na hore zanechávajú. A tak je Mount Everest pozvoľna posiaty odpadkami.

Pokuty za odpad

Nepál sa pokúša situáciu zvrátiť. V posledných piatich rokoch požaduje od expedície kauciu vo výške 4 000 dolárov (3 392,99 EUR), ktorú vráti v prípade, že každý horolezec znesie dole najmenej osem kilogramov odpadkov.

Na tibetskej strane (Mount Everest leží na hranici medzi Čínou a Nepálom) žiadajú úrady rovnakú sumu, dokonca horolezcom udelia pokutu vo výške 100 dolárov (84,82 EUR) za každý chýbajúci kilogram.

Horolezci na nepálskej strane podľa Výboru pre kontrolu znečistenia Sagarmatha (SPCC) minulý rok zniesli dole 25 ton pevného odpadu a 15 ton ľudského odpadu. V tohtoročnej sezóne horolezci zniesli ešte väčšie množstvo odpadkov. Stále je to však iba zlomok toho, čo ľudia na hore zanechali.

Hlavný problém je ľahostajnosť

Podľa SPCC len polovica horolezcov odnesie dole požadované množstvo odpadkov. Prepadnutie kaucie je totiž iba kvapkou v mori desaťtisícov dolárov, ktoré každý z nich za výstup na Mount Everest zaplatí.

Podľa Pemby Dordžího Šerpy je hlavným problémom ľahostajnosť návštevníkov. O to viac, že verejní činitelia môžu za úplatok privrieť oči.

Cenová vojna medzi rôznymi operátormi vedie k tomu, že sa Mount Everest stáva prístupným pre stále viac neskúsených horolezcov. Lacnejšie expedície ponúkajú výstup len za 20 000 dolárov (16 964,97 EUR), zatiaľ čo tie prestížnejšie môžu požadovať okolo 70 000 dolárov (59 377,39 EUR).

Horolezecký veterán Damian Benegas súdi, že príliv málo skúsených ľudí na veľhoru zhoršuje problém ekologickej stopy.

V minulosti si horolezci sami niesli väčšinu svojho vybavenia. Dnes ho mnohí nováčikovia nie sú schopní uniesť. Musia sa oň postarať nosiči.

Šerpovia tak nosia vybavenie klienta a už nevládzu znášať dole smetiaky, vysvetľuje Damian Benegas a vyzýva agentúry, aby najímali viac vysokohorských nosičov.

Ohrozená je aj voda v údolí

Ochranári životného prostredia sa tiež obávajú, aby znečistenie Mount Everestu nezasiahlo vody v údolí. Dnes sa exkrementy horolezcov zo základného tábora prevážajú do najbližšej dediny, kde sa hádžu do priekopy. „V období dažďov sa dostávajú až do rieky,“ vysvetľuje americký inžinier Garry Porter. Jeho tím chce postaviť kompostáreň pri základnom tábore, kde by sa exkrementy menili na hnojivo.

Podľa Anga Ceringa Šerpy, bývalého prezidenta horolezeckej asociácie v Nepále, by bolo riešením vysielať tímy, ktoré by odpad zbierali. Jeho operátor Asian Trekking, ktorý zdôrazňuje ekologickú stránku svojich expedícií, tak zniesol za posledných desať rokov 18 ton odpadu.

„Nie je to ľahká práca. Vláda musí motivovať skupiny k upratovaniu a prísnejšie vyžadovať plnenie predpisov,“ hovorí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #odpad #horolezci #Nepál #Mount Everest #SPCC