Číňanky jazdia do zahraničia za umelým oplodnením

Pani a pán Čangovci chcú mať druhé dieťa a rozhodli sa pre umelé oplodnenie v zahraničí. Keď Peking skoncoval s politikou jedného dieťaťa, v Juhovýchodnej Ázii prudko vzrástli žiadosti čínskych manželov o umelé oplodnenie. Možnosť mať dve deti tak potešila Čanga Jin-če a jeho manželku, ktorí snívali o tom, ako rozšíria svoju rodinu. Želajú si využiť umelé oplodnenie a zmrazené embryá, aby mohli tehotenstvo odložiť na neskôr.

16.07.2018 14:00
cinanky, umele oplodnenie, deti, Foto:
Staré čínske príslovie hovorí: jeden chlapec a jedno dievča tvoria celú rodinu.
debata

Táto prax je však v Číne zakázaná, umelé oplodnenie je obmedzené na neplodné páry. V dôsledku novej politiky prudko rastie počet žiadostí neplodných párov o umelé oplodnenie na špecializovaných klinikách, kde sa čakacia lehota môže pretiahnuť až na jeden rok. Pán a pani Čangovci sa teda rozhodli odísť do Thajska, rovnako ako stále viac čínskych párov, ktoré za umelým oplodnením jazdia do Juhovýchodnej Ázie, do Spojených štátov aj inam.

Oplodnenie v skúmavke stojí v Číne okolo 30 000 jüanov. V zahraničí je to aj niekoľkonásobne viac, sú tam však ponúkané ešte ďalšie možnosti. Pán Čang sa chce uistiť, že jeho dieťa nebude mať genetické chyby. Takýto test je v Číne zakázaný. „Stojí to veľa peňazí, ale ja to rád zaplatím, aby som mal zdravé dieťa,“ hovorí Čang. Mnohé páry sa rozhodujú pre umelé oplodnenie v zahraničí, aby bolo možné určiť pohlavie dieťaťa, keďže čínske rodiny dávajú tradične prednosť chlapcom. Takáto prax je v Číne zakázaná a prísne trestaná. V krajine je už teraz alarmujúci pomer medzi chlapcami a dievčatami: na 116 narodených chlapcov pripadá 100 dievčat.

„Staré čínske príslovie hovorí: jeden chlapec a jedno dievča tvoria celú rodinu,“ usmieva sa Čang po konzultácii na klinike v Bangkoku, kde reklamné panely v čínštine vychvaľujú umelé oplodnenie.

Je ťažké urobiť štatistiku tejto turistiky, ale podľa odhadov Štátneho výskumného ústavu Čchien-čan vlani dosiahla objem 1,4 miliardy dolárov, o 22 percent viac ako rok predtým. Zahraničné kliniky reagujú na dopyt, najímajú čínsky hovoriacich zamestnancov a propagujú svoje služby u čínskych párov, ktoré chcú druhé, alebo aj tretie dieťa. Vlani väčšinu pôrodov v krajine tvorili druhonarodené deti, no čínske páry, ktoré sa sobášia stále neskôr, majú čím ďalej väčší problém s plodnosťou. Dvanásť percent Číňaniek vo veku, kedy by mohli mať dieťa, neotehotnie prirodzenou cestou.

„V Číne je obrovský dopyt, ale my naň nedokážeme reagovať,“ priznáva Ž'-Čcheng Cch'-an z nemocnice v Šanghaji. V krajine uskutočnili v roku 2016 len pol milióna umelých oplodnení na zhruba 400 oficiálnych klinikách, ktoré sú zavalené žiadosťami. Mnohé čínske páry túžiace po umelom oplodnení teda lietajú do Thajska, Malajzie, Kambodže a dokonca aj do Ruska. Niektoré thajské kliniky uvádzajú, že až 80 percent ich klientely tvoria Číňania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #umelé oplodnenie #politika jedného dieťaťa