Lotyši sú národ introvertov a robia si z toho žarty

Lotyši pôsobia ako národ introvertov - veľmi sa nedružia a k cudzím ľuďom sú obzvlášť rezervovaní. Táto črta nápadná najmä zahraničným návštevníkom súvisí s kreativitou, nízkou hustotou obyvateľstva aj s ideálmi minulosti. A Lotyši sa na tom zabávajú, napísal server BBC.

17.07.2018 14:00
lotyšsko, leto, ulica, Foto:
Rezervovanosť Lotyšov súvisí aj s nízkou hustotou obyvateľstva a s nerovnomerným osídlením krajiny.
debata

Lotyši sa na cudzincov neusmievajú. V Rige pracuje ako sprievodca Philip Birzulis, ktorý sa do Lotyšska presťahoval v roku 1994. Vtedy ho prekvapilo, že niektorí ľudia radšej prejdú cez cestu, aby sa vyhli stretnutiu s inou osobou.

Reportérka BBC priblížila svoju skúsenosť z pobaltského štátu na spomienke z cesty vlakom. Po určitom čase si vraj uvedomila, že v súprave hovorí len ona a jej priatelia. Pri prechádzke Rigou si zase všimla, že aj spolu idúci Lotyši si medzi sebou udržujú väčší odstup.

Lotyšská spisovateľka Anete Konsteová navrhla kampaň, ktorá rezervovanosť jej 2,2-miliónového národa oslavuje aj karikuje. Súčasťou je napríklad obrázok muža sediaceho na záchode. Nad ním je nápis: Konečne som sám. Aká úľava. „Nemyslím, že naša kampaň preháňa. V skutočnosti je to ešte horšie!“ vyhlásila Konsteová.

Vedecké štúdie preukázali väzbu medzi tvorivosťou a sklonmi k samote. A kreativita je dôležitou súčasťou identity Lotyšov, tvrdia miestni psychológovia. Vláda v Rige zdôrazňuje kreativitu vo svojich vzdelávacích a ekonomických plánoch a Európska komisia radí Lotyšsko medzi krajiny s najvyšším podielom kreatívneho priemyslu. Patria doň odvetvia ako softvér, umenie, reklama, architektúra a módne návrhárstvo.

Rezervovanosť Lotyšov súvisí aj s nízkou hustotou obyvateľstva a s nerovnomerným osídlením krajiny. „Lotyši jednoducho nie sú zvyknutí vídať okolo seba veľa iných ľudí. Je skôr vzácnosťou, že by museli čakať na stôl v reštaurácii alebo sedieť blízko ďalších hostí,“ povedala architektka Evelina Ozolaová.

„Cez deň sa nezhromažďujeme v kaviarňach, nepribližujeme sa k náhodným ľuďom na ulici,“ povedala prekladateľka a novinárka Justine Verneraová. Dodala, že v národnej identite prežíva ideál sebestačnosti. Ten často vychádza z romantizovanej predstavy historických izolovaných vidieckych statkov.

BBC upozorňuje, že napriek všetkým podobnostiam nemožno hovoriť o zhodnej povahe všetkých obyvateľov Lotyšska. Už preto nie, že v krajine žije aj početná ruská komunita a ďalšie menšiny s vlastnou kultúrnou tradíciou. Rozdiely sú aj medzi generáciami. Starší ľudia vychovaní v sovietskej dobe vynucovaného kolektivizmu sa nesprávajú úplne rovnako ako tí, čo vyrastali v porevolučnej ére. Mnohí Lotyši navyše tvrdia, že sklon k introvertizmu je vlastný aj Fínom či Estóncom. Osobný priestor si vraj strážia tiež Švédi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #introvert #Lotyšsko