Vyšetrovanie cárovraždy sa ani po sto rokoch nekončí

Posmrtne rozdelená rodina posledného ruského cára sa ešte prinajmenšom dva roky nespojí.

17.07.2018 11:30 , aktualizované: 18:51
romanovci Foto: ,
Stotisíc pútnikov si v Jekaterinburgu pripomenulo sté výročie mučeníckej smrti cárskej rodiny.
debata (61)

Mikuláša II., jeho manželku a päť detí boľševici povraždili 17. júla 1918. Rodičia a tri dcéry našli po osemdesiatich rokoch dôstojné miesto posledného odpočinku. V cárskej krypte Petropavlovského chrámu v Petrohrade však zostali dve voľné miesta, pre cároviča Alexeja a jeho sestru Mariu, ktorých telesné pozostatky sa našli až v roku 2007.

Stotisíc pútnikov si v Jekaterinburgu pripomenulo sté výročie mučeníckej smrti cárskej rodiny. Dvadsať kilometrov dlhú krížovú cestu od chrámu stojaceho na mieste popravy cárskej rodiny, cez hlavnú ulicu uralskej metropoly, ktorá dodnes nesie meno Lenina, až po les, kde katani svoje obete zakopali, viedol patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill. Práve pre jeho pochybovačnosť sa nenaplnil pôvodný zámer a Alexej a Maria na okrúhle výročie nespočinuli v cárskej hrobke po boku svojich príbuzných.

Len tri dni pred storočnicou sa v Jekaterinburgu konalo zasadnutie svätej synody, na ktorom pravoslávna cirkev opäť odmietla uznať pravosť pozostatkov nájdených neďaleko Jekaterinburgu. Alexander Volkov, tlačový tajomník patriarchu Kirilla, potvrdil, že konečný verdikt cirkev vyriekne až na biskupskej rade, ktorá sa bude konať najskôr v roku 2020. „Preto ak aj budú ukončené expertízy, ktoré, pokiaľ viem, sú z deväťdesiatich percent hotové, ich výsledky aj tak zverejní až rada,“ dodal Volkov pre portál 66.ru.

Na opatrnom postoji pravoslávnej cirkvi nič nezmenilo ani optimistické hlásenie Vyšetrovacieho výboru, ruskej obdoby FBI, ktorý trestnoprávne konanie číslo 18/123666–93, ako sa kauza cárovraždy označuje, pred časom prevzal od generálnej prokuratúry. Opakovaná komplexná analýza potvrdila pravosť pozostatkov cára Mikuláša II. a členov jeho rodiny, oznámila v pondelok hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Svetlana Petrenková. „Výsledky porovnania genetických profilov kostrových pozostatkov a vzoriek od žijúcich príbuzných rodiny Romanovovcov po línii otca i matky potvrdzujú, že pozostatky patria Mikulášovi II. a členom jeho rodiny,“ spresnila. K analýze boli prizvaní vedci, ktorí skúmajú a systematizujú okrem iného asi aj 2¤000 dokumentov vrátane tých, ktoré sa v rokoch 2017 – 2018 našli v archívoch a múzeách v zahraničí a doteraz neboli predmetom skúmania, dodala hovorkyňa.

Pravoslávna cirkev pristupuje k overovaniu pravosti cárskych pozostatkov od začiatku s nedôverou. Keďže jej zástupcovia sa na identifikácii kostí Mikuláša II. nezúčastnili, dodnes oficiálne neuznala, že v cárskej krypte spočinul práve posledný ruský imperátor so svojimi príbuznými. V terajšej komisii už Moskovská patriarchia má svojich ľudí. Navyše si presadila, že v rámci porovnávacej analýzy boli popri genetickom materiáli cárskeho páru a jeho detí skúmané aj ďalšie vzorky, o ktorých cirkev nemá pochybnosti. Ide o vzorky krvi z plášťa cára Alexandra II., starého otca Mikuláša II., v ktorom bol pri bombovom atentáte smrteľne zranený, ako aj pozostatky cárovninej sestry, ktorá je pochovaná v Jeruzaleme.

Potomkovia a stúpenci cárskej dynastie Romanovovcov tiež trvajú na absolútne nespochybniteľných dôkazoch. „Sme silne veriaci a keďže naša cirkev už mučenícku cársku rodinu svätorečila, ich telesné pozostatky sa stali svätými relikviami. Bolo by svätokrádežou, keby sa ľudia klaňali pred nepravými relikviami,“ vysvetlil pre Pravdu dôvod rezervovaného postoja rojalistov dlhoročný predseda ruského monarchistického združenia v Amerike Piotr Koltypin -Vallovskoj.

Dôvodom zdráhavosti cirkvi je aj to, že si osvojila závery bielogvardejského vyšetrovateľa, ktorý po dočasnom vyhnaní boľševikov z Jekaterinburgu tvrdil, že pozostatky Romanovovcov skončili v šachte v Ganinej jame. Neskoršie nálezy však pochádzajú z miesta známeho ako Prasacia lúka. „Cirkev sa obáva rozkolu,“ povedal pre 66.ru historik Nikolaj Najmin. „Oficiálne potvrdenie pravosti cárskych pozostatkov nájdených na Prasacej lúke bude znamenať, že cirkev si bude musieť priznať, že chrám s pútnickým miestom postavila na nesprávnom mieste,“ dodal.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.
61 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš II. #Romanovovci