Akita si dobyl srdcia cudzincov aj celebrít

Čo majú spoločné herci Richard Gere, Alain Delon a ruská krasokorčuliarka Alina Zagitová? Všetci sa zamilovali do psa akita.

18.07.2018 10:00
debata
Psy akita vďačia za svoje meno prefektúre... Foto: SHUTTERSTOCK
akita Psy akita vďačia za svoje meno prefektúre Akita, odkiaľ pochádzajú.

V posledných rokoch počet zahraničných majiteľov týchto psov so vzhľadom huskyho prudko vzrástol. Povesť tohto zvieraťa ešte viac stúpla, keď Zagitová vyhlásila, ako tieto psy miluje. Toto nadšenie neudivuje Osamu Jamagučiho, chovateľa psov tohto plemena. „Moju klientelu predtým tvorili spolovice Japonci a spolovice cudzinci, ale teraz počet cudzincov vzrástol,“ hovorí.

Podľa údajov Združenia pre zachovanie psa akita vlastnilo tohto psa v roku 2005 tridsaťtri cudzincov, v roku 2013 – 359 a vlani 3 967. Kupujúci sú najmä zo Spojených štátov, z Ruska, Číny, Francúzska, Egypta, Kuvajtu či Indonézie. Tieto psy vďačia za svoje meno prefektúre Akita, odkiaľ pochádzajú. Sú veľké, merajú 60 až 70 cm a vážia 40 až 50 kg. Majú rovné vztýčené uši, trochu zapadnuté oči a ich hlava môže pripomínať medveďa.

Všetci Japonci poznajú príbeh psa Hačikó, ktorý každý deň čakal, až sa jeho pán vráti z práce a príde na stanicu. Majiteľ psa, profesor na Tokijskej univerzite, však pri prednáške zomrel, ale pes na stanici čakal na neho ešte ďalších desať rokov. Príbeh inšpiroval roku 2009 filmárov a úlohu profesora stvárnil Richard Gere. „Po tomto filme sa pes akita stal všade vo svete veľmi populárny,“ zdôraznil Kawakita.

debata chyba
Viac na túto tému: #pes #Richard Gere #Hačikó #akita