Attenborough: Mám iracionálny strach z potkanov

Slávny britský tvorca prírodopisných filmov David Attenborough priznal, že má iracionálny strach z potkanov.

19.07.2018 01:00
David Attenborough Foto:
Slávny tvorca prírodopisných filmov David Attenborough.
debata

Príroda ako taká ho však fascinuje už od detstva, keď zbieral skameneliny, povedal 92-ročný filmár v rozhovore pre nemecký týždenník Die Zeit.

Attenborough je spoluautorom filmov a seriálov o živote v prírode ako Život na Zemi, Naša modrá planéta, Modrá planéta, Zázračná planéta, Život cicavcov alebo Vtáčí svet. Nemiluje však všetky živé stvorenia. „Mám iracionálny strach z potkanov,“ povedal časopisu Die Zeit. „Aj keď možno nie je zas taký iracionálny: potkany nemajú strach z ľudí a môžu prenášať choroby,“ zamyslel sa milovník a znalec prírody. „V noci mi už viackrát niektoré liezli po tvári. Otrasné,“ desí sa Brit dotieravých hlodavcov.

Attenborough svoje filmy o prírode poníma ako napínavé hollywoodske trilery, čo je zrejme súčasť tajomstva ich popularity. Je po ňom pomenovaná aj jedna mäsožravá rastlina a indonézsky chrobák.

V rozhovore s nemeckým magazínom rozpráva aj o tom, ako ho príroda odmalička fascinovala, zvlášť pri zbieraní fosílií. „Keď rozpolíte kameň, pozriete sa na tú krásu vnútri a viete, že žiadny človek pred vami sa z takého pohľadu netešil, že ste teda prvý, kto mohol dovnútra kameňa nahliadnuť, potom je to predsa fascinujúce. To som chápal už v ôsmich rokoch,“ povedal podľa agentúry DPA v rozhovore, ktorý vyšiel vo štvrtok 19. júla.

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #filmy #skameneliny