Britské múzeá chcú nafukovaciu karikatúru Trumpa do zbierok

Karikatúru amerického prezidenta Donalda Trumpa v podobe balóna znázorňujúceho šéfa Bieleho domu ako bábätko v plienkach chcú zapožičať britské múzeá.

23.07.2018 13:54
Britain Trump Protest Signs Foto: ,
Balón Trump Baby by podľa New York Times rado vystavilo viacero múzeí.
debata

Záujem takmer o šesťmetrovú nafukovaciu figurínu však prejavili aj aktivisti z celého sveta. Píše o tom americký denník The New York Times (NYT). Balón sa stal symbolom protestov proti Trumpovi počas jeho nedávnej návštevy Spojeného kráľovstva.

Nafukovačku s názvom Trump Baby by podľa NYT rado vystavilo napríklad Britské múzeum, ktoré v septembri organizuje výstavu o dejinách opozície a protestov. O balón sa zaujíma aj Múzeum Londýna, ktoré balónu ponúka stály domov, podobne ako Bishopsgate Institute, ktorý vlastní archív zameraný na dejiny demonštrácií.

Iné múzeá, ako napríklad londýnske Múzeum dizajnu, síce možnosť vystavenia balóna podľa NYT zvažovali, ale potom uznali, že pre taký veľký exponát nemajú dosť miesta.

Karikatúra je dielom jednej skupiny Londýnčanov. Jej zástupca Kevin Smith NYT povedal, že je žiadosťami o balón zavalený. „Stal sa svojím spôsobom symbolom, ktorý by mohol definovať časť Trumpovho prezidentovania,“ uviedol Smith.

Skupina začala na internete, prostredníctvom ktorého chce vybrať od darcov peniaze na turné balóna po svete. O konečnom osude figuríny však podľa Smitha skupina ešte len bude premýšľať. Zváži ponuky múzeí, ale aj to, či jej použitie umožní prostredníctvom licencií aktivistom z celého sveta.

debata chyba
Viac na túto tému: #múzeá #Balón #karikatúra #Donald Trump