Výrobca toaletného papiera musí zaplatiť odškodné každému Čiľanovi

Čilský papierenský holding začal vyplácať všetkým dospelým Čiľanom odškodnenie za to, že niekoľko rokov profitoval z kartelu na trhu s toaletným papierom.

03.08.2018 09:57
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
WC, toaleta, toaletný papier, zápcha, hnačka Ilustračné foto.
Každý Čiľan starší ako 18 rokov, ktorých je asi 14 miliónov, tak dostane sumu v prepočte necelých desať eur. Podľa agentúry AFP ide v Čile o unikátny spôsob pokuty za zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

„Nemať nič, alebo mať 7 000 pesos, ktoré sa dajú minúť… Nie je to veľa, ale zdá sa mi to dobré,“ povedal agentúre AFP Andrés Antíla, keď vychádzal z Národnej banky. Tam zamierili prví záujemcovia o odškodnenie.

Podľa niektorých je však suma nedostatočná. „Myslím, že je to málo, veľmi málo v pomere k tomu, koľko zarobili… My nič navyše nezískavame, len nám teraz vracajú to, čo nám vzali,“ povedal agentúre AFP spotrebiteľ Jonny Reye. Za vyplatené peniaze si vraj kúpi toaletný papier.

Firma CMPC Tissue každému dospelému Čiľanovi alebo cudzincovi s trvalým pobytom v krajine vyplatí do septembra 7 000 pesos (asi 10 eur). Vyplýva to z dohody, ku ktorej vlani dospela so spotrebiteľskými organizáciami a ktorú tento rok v máji potvrdil najvyšší súd.

Celkom ako kompenzáciu vyplatí 150 miliónov dolárov (asi 130 miliónov eur), spotrebiteľské organizácie pôvodne požadovali 510 miliónov dolárov.

Stanovená suma je ekvivalentom 78 percent jej zisku za obdobie 2001 až 2011. Práve v ňom táto firma tvorila s konkurentom SCA Čile „kartel, ktorý si delil trh a určoval ceny“.

Obe skupiny kontrolujú dohromady 90 percent miestneho trhu s toaletným papierom. Firma SCA Čile dostala od súdu za kartel pokutu, jej súdna kauza však zatiaľ nie je uzavretá.

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Čile #toaletný papier #holding