Mačka ako 'hviezda' katedrály. Stretla sa aj s kráľovnou

Mačka, ktorá sa pred desiatimi rokmi objavila na prahu katedrály v Southwarku, sa dočkala pocty. Jej podobizeň bude zdobiť stenu svätostánku v centre Londýna.

15.08.2018 10:52
debata
Mačka Doorkins The Magnificat. Foto: Foto: cathedral.southwark.anglican.org
macka Mačka Doorkins The Magnificat.
V roku 2008 sa medzi Štedrým dňom a Novým rokom začala pri juhozápadných dverách Southwarskej katedrály objavovať mačka pravidelne čakajúca na jedlo. „Po tom, čo bola niekoľkokrát nakŕmená, rozhodla sa, ako to mačky robievajú, že katedrála je presne to miesto, kde chce žiť, a odvtedy je tu s nami,“ stojí na oficiálnych stránkach katedrály.

Mačke tiež dali meno. Podľa dverí kostola, kde sa prvýkrát objavila, ju pomenovali Doorkins The Magnificat. Ako poznamenal reverend Andrew Nunn, dekan katedrály, meno Doorkins má rovnako žartom pripomínať Richarda Dawkinsa – biológa, ateistu a autora knihy Boží blud.

Štvornohý obyvateľ katedrály si získal srdcia kňazov, kostolníkov, veriacich i turistov. Podľa Nunna má navyše mačka veľký cit pre to, kedy sa má na verejnosti objaviť. Stretla sa tak aj s britskou kráľovnou Alžbetou II. a počas bohoslužby ju za ušami škrabkala princezná Alexandra.

Miestni študenti a deti preto rozhodli, že jej podobizeň bude zdobiť jednu z troch konzol (gotický nosný článok vodorovne vysunutý z muriva), ktoré budú v rámci rekonštrukcie na stene katedrály umiestnené. Na ďalších dvoch bude vyobrazená sufražetka Evelyn Sharpová a Wayne Marques, policajt, ktorý sa postavil útočníkom na londýnskom moste v júni 2017.

debata chyba
Viac na túto tému: #kostol #mačka #katedrála