Dáte si syrovú, šunkovú alebo majonézovú? Zmrzlinu

Nič nie je lepším symbolom leta, než nejaký ten kopček čokoládovej, vanilkovej, pistáciovej alebo... majonézovej?

20.08.2018 15:21
zmrzlina, leto Foto:
Ilustračné foto.

Iste, vďaka experimentovaniu cukrární za posledných sto rokov vznikli niektoré skvelé a ešte lepšie príchute. Ale počas posledných pár rokov akoby sa predajne zmrzliny po celom svete predháňali, kto vymyslí najšialenejšiu, najmenej pravdepodobnú, najmenej očakávanú príchuť, napísal spravodajský server Daily Mail.

Zmrzlinoví dobrodruhovia tak môžu toto leto vyskúšať napríklad kopčeky syrovej zmrzliny v New Yorku alebo variáciu s avokádom a kajenským korením v Maine. Pravda, zmrzlina, ktorá si vyslúžila asi najväčší záujem – prinajmenšom novinárov – vznikla v škótskom Falkirku; je z majonézy a napríklad noviny Washington Post ju uviedli pod titulkom: Áno, Hellmans nám zamrzol. Ale nie je to jediná podivná príchuť, ktorú tam môžete ochutnať. Vo Falkirku ponúkajú napríklad aj zmrzlinu s príchuťou energetického nápoja Monster.

So syrovými zmrzlinami akoby sa tento rok roztrhlo vrece. Okrem zmrzliny zo švajčiarskeho syra, ktorú v limitovanej edícii ponúkala cukráreň Oddfelows Ice Cream v New Yorku, ich kolegovia v Davey's Ice Cream v rovnakom meste nachystali na špecialitu zo syra feta s korenistou posýpkou.

Ponúkajú tiež zmrzlinu so syrom brie, s cesnakom pečeným v rúre a kúskami briošiek. Chutí máme na výber – a ani kyslé nemusí byť bokom. Preto sa v mnohých cukrárňach v Spojených štátoch experimentuje so zapracovaním nakladaných uhoriek nielen do zmrzliny, ale aj do ďalších sladkých dezertov.

V Rococo Handcrafted Ice Cream, ktorý má v americkom štáte Maine tri prevádzky, ponúkajú všetky klasické príchute zmrzliny – a tiež niekoľko experimentov, ktoré sú dielom miestnych cukrárov. Medzi unikátne položky na menu rozhodne patrí jasnozelená zmrzlina z avokáda s kajenským korením. Z ďalších nezvyčajných príchutí ponúkajú rozmarínový karamel s olivovým olejom, kozí syr s whisky a figovým kompótom či banánovú zmrzlinu s feferónkami.

Podnik Cow's Brow Creamery vznikol vo Fredon v New Jersey v roku 2013 a okrem klasiky, ako je jahodová zmrzlina, ponúka i nezvyčajné príchute. V súčasnosti medzi ne patrí napríklad zmrzlina s chuťou paradajkového koláča s oreganom, drvenými červenými papričkami, rascou a čiernym korením. A na počesť newjerseyskej klasiky ponúkajú aj zmrzlinu so šunkovou príchuťou.

V cukrárni Mallard Ice Cream v Bellinghame vo Washingtone si síce nemôžete dať kopčeky zmrzliny so zlatom a s myrhou, ale zato môžete vyskúšať zmrzlinu s vôňou kadidla – teda aromatických živíc známych z Biblie. A pre koho by bola príliš extravagantná, môže skúsiť napríklad zmrzlinu z čerstvého avokáda alebo čerstvej bazalky. V minulosti tu však testovali aj rascovú zmrzlinu s kurkumou, mätou s ostrými papričkami či rascovú s kyslou smotanou.

Čítajte Pravdu bez reklamy

Svižnejší web a články bez rušenia. Žiadne reklamy iba za 1,50 € mesačne.

Pravda bez reklamy
debata chyba
Viac na túto tému: #zmrzlina #cukrárne #experimenty #príchute