Za bývanie sa dá v Nemecku platiť aj modlitbou

Za bývanie sa dá platiť rôzne, aj modlitbou. Dôkazom toho je najstaršie doteraz fungujúce sociálne bývanie v bavorskom Augsburgu.

27.08.2018 09:02
Fuggerei Augsburg Foto:
Fuggerei - sociálne bývanie v bavorskom Augsburgu.
debata
Všetci jeho obyvatelia totiž majú povinnosť denne odriekať trojicu modlitieb za zakladateľa zariadení a stredovekého magnáta Jakoba Fuggera. Za byt potom vďaka tomu dajú necelé euro ročne.

„Ročný nájom je 88 centov,“ upresňuje sumu Astrid Gablerová z nadácie, ktoré zariadenie známe ako Fuggerei prevádzkuje. „Ide o prepočet hodnoty jedného rýnskeho guldenu, ktorý ako platbu pôvodne stanovil Fugger,“ vysvetľuje nezvyklú výšku nájomného. K nájmu však nepatrí len ročný poplatok 88 centov, ale aj trojica modlitieb, ktorú musí každý zo zhruba 150 obyvateľov denne odriekať. „Tieto tri modlitby sú pevne dané, je to Ave Maria, Otčenáš a vyznanie viery,“ hovorí Gablerová s tým, že je na svedomí každého, či tak skutočne robia.

„Jakob Fugger bol hlboko veriaci človek,“ poznamenáva k tomu, prečo jeden z najbohatších ľudí histórie do zakladajúcej listiny svojej nadácie už v roku 1521 vpísal povinnosť k modlitbám. Podľa Gablerovej veril, že tým urobí niečo dobré pre svoju dušu.

Nebol to ale jediný dôvod, prečo sa zariadenie rozhodol založiť. „Videl vtedy utrpenie tunajších ľudí. Videl, že je potrebné niečo urobiť, pretože mnoho rodín remeselníkov žilo vo veľkej chudobe,“ hovorí Gablerová. Dnes je vďaka tomu blízko centra Augsburgu k dispozícii 67 oranžovácj radových domčekov so 142 bytmi s priemernou veľkosťou 60 metrov štvorcových.

Podmienky, za akých sa vyberajú obyvatelia pokojného a rozľahlého areálu s množstvom zelene, sa za takmer 500 rokov jeho histórie nezmenili. „Sú tri podmienky. Prvá je, že musíte byť katolíckeho vyznania. Ďalšie, že musíte byť občanom Augsburgu, čo neznamená, že tu musíte byť narodený, ale je potrebné, aby ste tu niekoľko rokov žili. Treťou podmienkou je, že musíte byť v núdzi,“ vysvetľuje Gablerová, podľa ktorej sa splnenie všetkých podmienok dôkladne preveruje.

O bývanie je vďaka priaznivým podmienkam nájmu, ku ktorému si ľudia sami hradia náklady na vodu alebo energie, aj dobrej atmosfére v areáli veľký záujem, a žiadatelia tak na pridelenie miesta väčšinou dva až tri roky čakajú. Cieľom nadácie ale nie je, aby tu zostali navždy. Ideálom je pomôcť im, aby sa po nejakom čase zase dokázali postaviť na vlastné nohy.

Za štyri eurá, a teda niekoľkonásobok tunajšieho ročného nájmu, môžu areál Fuggerei navštíviť všetci záujemcovia. Ročne ich je okolo 200 000. Na noc sa ale priestory tohto sociálneho sídliska uzatvárajú ako pre nich, tak pre tunajších obyvateľov. Každý z obyvateľov, ktorý sa do areálu vráti po 22.h, musí za vpustenie zaplatiť 50 centov, za príchod po polnoci potom platí jedno euro. Ďalšie z tunajších osobitných pravidiel.

debata chyba
Viac na túto tému: #Augsburg #modlitba #sociálne bývanie #sociálne sídlisko