Nikdy nespiaci New York objavuje siestu

Aby obyvatelia New Yorku znovu nabili batérie v meste, ktoré nikdy nespí, už dávno vo veľkom množstve konzumujú kávu alebo zdravé zeleninové kokteily. Dnes však objavujú aj prednosti popoludňajšej siesty, píše agentúra AFP. Majú už k dispozícii početné kurzy jogy alebo meditácie. Aby prekonali únavu, podľahli niektorí z nich móde matcha čaju alebo pitiu kavy, antistresového nápoja z kávy.

07.09.2018 16:00
New York Foto:
Ilustračné foto.
debata

Teraz sa však v New Yorku aj v ďalších amerických veľkomestách objavujú miestnosti určené na siestu. K najväčším zariadeniam patrí Nap York, ktoré otvorili tento rok v trojpodlažnej budove neďaleko Times Square. Za 12 dolárov si tu môžete prenajať malú drevenú kabínu, a to kedykoľvek vo dne aj v noci.

Úspech na seba nedal čakať: Nap York má teraz namiesto siedmich 22 kabín a na streche budovy bude čoskoro k dispozícii šesť visutých lôžok, ktoré si možno prenajať za 15 dolárov na pol hodiny.,,V New Yorku je veľmi ťažké nájsť pokoj a ticho. Chceme pomáhať vyčerpaným Newyorčanom," hovorí riaditeľka marketingu v Nap Yorku Stacy Veloricová.

Podľa Centra pre prevenciu chorôb spí tretina Američanov nedostatočne. To má vplyv na náladu a sústredenie, znižuje to produktivitu a vedie k absencii. Podľa štúdie Rand Corporation z roku 2016 to americkú ekonomiku ročne stojí až 411 miliárd dolárov.

Dvadsaťosemročná Laura Liová si každý týždeň dopraje siestu v luxusnom centre YeloSpa, ktoré už 11 rokov ponúka kabínky určené na odpočinok. Vstupuje do kabínky kúpajúcej sa vo fialovom osvetlení a ako kozmonautka si líha na naklonený matrac. Nohy má vo vzduchu, aby sa jej upokojil srdcový rytmus a aby ľahšie zaspala. O 35 minút ju prebudí umelé svitanie, vysvetľuje Maya Daskalov, šéfka YeloSpa na Piatej avenue blízko slávnej Trump Tower. Tento osviežujúci spánok stojí jeden dolár za jednu minútu a trvá od 20 do 40 minút.

Christopher Lindholst, ktorý sám trpel chronickým nedostatkom spánku, založil v roku 2004 spoločnosť MetroNaps, ktorá vyrába „energetické kabíny“, v ktorých sa človek môže odrezať od sveta a zdriemnuť si. Prvé takéto kabíny boli inštalované v Empire State Building, ale potom boli odstránené kvôli posilneniu bezpečnostných opatrení v tomto slávnom mrakodrape.

Spoločnosť predáva svoje kabíny podnikom, univerzitám, nemocniciam i letiskám. „Počas 15 rokov sa postoj ľudí úplne zmenil, uvedomili si význam spánku a jeho blahodarných účinkov,“ hovorí Lindholst. Než sa však prekonajú predsudky o sieste, často spájané s lenivosťou, bude to trvať celú jednu generáciu, dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #New York #siesta #Nap York