Na frontovej línii medzi ľuďmi a slonmi v Indii

Jógéš mal sotva čas uvedomiť si, aké nebezpečenstvo mu hrozí. Tohto zamestnanca kávovej plantáže na juhu Indie ušliapal divoký slon, ktorého znervóznili výbuchy petárd, ktorých cieľom bolo ho zastrašiť, napísala agentúra AFP

12.09.2018 10:00
Slony, India Foto:
Slony v Indii každoročne zabijú 30 až 40 ľudí.
debata

„Všetko sa stalo tak rýchlo. Slon sa náhle vynoril z krovín, ušliapal ho a zmizol,“ opisuje mladší brat Giríš onen osudný deň z vlaňajšieho decembra. Štyridsaťosemročný muž, otec dvoch detí, žijúci v juhoindickom štáte Karnátaka, tak rozšíril rady Indov, ktorých každoročne usmrtia slony.

Osídlenie v Indii, ktorej počet obyvateľov (1,24 miliardy) stále rastie, sa čoraz viac rozširuje do prírodných oblastí, kde boli doteraz pánmi slony. To spôsobuje škody na oboch stranách. Platia za to totiž nielen ľudia, ale aj slony. V posledných ôsmich rokoch ich zahynulo viac ako 700. Niektoré boli zabité elektrickými ohradami, otrávené alebo ubité. Iné zahynuli pri zrážkach s vozidlami pretínajúcimi ich migračné trasy.

V tomto boji leží Karnátaka, kde žije vyše 6 000 slonov, teda 20 percent tejto populácie v Indii, na frontovej línii. „V poslednom čase každoročne slony zabijú 30 až 40 ľudí,“ zdôrazňuje C. Džajarám, predstaviteľ úradu pre voľne žijúce zvieratá v Karnátake.

Indické úrady, podobne ako väčšina Indov, ktorí sú nejakým spôsobom zatiahnutí do tejto zložitej situácie, nevedia, aké kroky podniknúť. „Je veľmi ťažké uniknúť demografickému tlaku a rozvoju,“ hovorí vysokopostavený vládny úradník, ktorý nechce byť menovaný. „Nemáme riešenie, musíme sa učiť žiť s touto skutočnosťou,“ dodáva. Lesní strážcovia odchytávajú problematické slony, ktorých je čoraz viac, a odvážajú ich do tábora v Dubare.

Jeho zamestnanec J. C. Bhaskar prirovnáva tábor k väzeniu, ale v skutočnosti ide skôr o prevýchovné centrum pre slony, ktoré však odtiaľto už nevyjdú. „Pripravíme ohradu ešte predtým, ako sú pochytané, rozložíme seno a odídeme. Potom im necháme nejaký čas na odpočinok a začíname ich krotiť,“ vysvetľuje. Jeden z obyvateľov tábora Súrja usmrtil Jógéša a ešte ďalšieho muža. Mohutné zviera s veľkými klami je o nohu pripútané reťazou, aby neutieklo.

Slony v tábore, ktorých je 28, priťahujú turistov, ktorí sa bavia tým, že sa od nich nechávajú postriekať vodou. Všetci miestni činitelia aj ochrancovia zvierat však priznávajú, že takýto tábor nie je vhodným riešením. Jedinou účinnou metódou, ako zabrániť konfliktu človeka so slonom, je podľa Vinóda Krišnana z mimovládnej organizácie na ochranu prírody šírenie informácií. „Všetko sa už vyskúšalo, ale bezúspešne. Vrátane priekop, ohrád či plotov nabitých elektrinou, alebo petárd,“ hovorí. „Ako vidíte, žiadna fyzická bariéra slony nezastaví,“ ukazuje pozostatky ohrady, ktorá mala chrániť kávovú plantáž. Jeho organizácia zdokonalila systém umožňujúci dedinčanom signalizovať slona a lepšie sa mu vyhnúť.

„Inštalovali sme pozdĺž hlavných ciest, kadiaľ slony chodia, výstražné panely a pomocou e-mailov informujeme o prítomnosti slonov. Tým sa podstatne znižuje riziko stretnutia človeka so slonom,“ hovorí.

Tieto opatrenia sú možné vďaka tomu, že v posledných rokoch v Indii vzrástol počet smartfónov a poplatky za internet sú jedny z najnižších na svete. Viac ako pol roka po smrti brata Giríš naďalej vída stáda slonov blízko plantáže, kde pracuje. „Nič sa nezmenilo,“ konštatuje zatrpknuto. „Dedinčania nemôžu urobiť nič iné, len že ich odoženú, ale ony sa zase vrátia, pretože rovnako ako my nemajú kam ísť,“ dodáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #slony