Nový seriál Pravdy Tajné správy CIA o Československu

Sú to dokumenty, ktoré doteraz neprebádali ani slovenskí ani českí historici. Denník Pravda ako prvý prináša pohľad do bývalých tajných správ americkej špionáže o dianí v niekdajšom Československu po nastoľovaní diktatúry.

18.09.2018 13:00
debata
logo tajne spravy CIA

Po seriáli z augusta o odtajnených informáciách CIA z obdobia od zárodkov Pražskej jari Alexandra Dubčeka až do príchodu Michaila Gorbačova do Kremľa sa čitateľky a čitatelia teraz môžu dozvedieť, čo sa rozviedka USA dozvedala o československom vývoji po februári 1948, keď komunisti začali budovať totalitný režim. Úvodnú časť nového seriálu s názvom Tajné správy CIA o Československu, ktorý sa opiera o preskúmanie mnohých desiatok správ špionáže Spojených štátov, si prečítajte v Pravde už zajtra – v stredu 19. septembra.

Americkí agenti zjavne získavali poznatky najmä od viacerých informátorov, ktorí sa pohybovali v najbližšom okolí československých komunistických špičiek. Za zmienku stojí, že napriek tomu, že odvtedy ubehlo približne sedem desaťročí, odtajnené dokumenty CIA, ktoré Pravda preštudovala, majú začiernené alebo vybielené miesta, kde sa spravodajská služba odvolávala priamo na svoje zdroje. Veľký význam vtedajších zistení evidentne neumožňuje odkryť identitu informátorov ani po veľmi dlhom čase bez ohľadu na to, že sú už všetci nepochybne po smrti.

Prvý diel: Clementis mohol žiť a KSČ je proti KSS

Ako sa komunistické vedenie postavilo neskôr k zatknutiu jedného z najznámejších slovenských politikov? Kto zasiahol, aby exminister zahraničných vecí Vladimír Clementis nakoniec skončil na lavici obžalovaných a potom na popravisku? Prečo pražskí pohlavári Komunistickej strany Československa (KSČ) mali v zuboch existenciu samostatnej Komunistickej strany Slovenska (KSS)? V čom spočívala politická vypočítavosť, že priemyselné fabriky sa začnú budovať na slovenskom území?

Druhý diel: Slánský šliape na päty súdruhom. Ustoja to?

Prečo sa už necelý rok od prevratu komunistickí lídri začali klbčiť a kto komu hádzal polená pod nohy? Čo predseda vlády Antonín Zápotocký dôrazne vyčítal generálnemu tajomníkovi KSČ Rudolfovi Slánskemu a čo ho primalo, aby dokonca pohrozil demisiou? Koho mal Slánský za sebou, že sa správal sebavedome až arogantne? A čo neskôr nepochopil, keď sa prezident a predseda KSČ Klement Gottwald potajomky odhodlal zúčtovať s ním?

Tretí diel: Šling a Švermová – predzvesť veľkej čistky

Po prevrate sa obeťami gottwaldovského režimu najprv stali nekomunistickí predstavitelia, ale už čoskoro sa začali hľadať takzvaní vnútorní nepriatelia v KSČ. Čo znamenalo zatknutie Otta Šlinga a Marie Švermovej? Ako sa pozerali na uvalenie vyšetrovacej väzby niektorí československí komunisti a ich súdruhovia v zahraničí?

Štvrtý diel: Zatkli Slánskeho. Gottwald mal asi voľnú ruku. Stalin sa však hnevá

Prečo hlavný československý líder mal zrazu možnosť tvrdo zakročiť proti generálnemu tajomníkovi strany? Slánskeho chceli v Prahe súdiť na jar 1952, ale čo zapríčinilo, že proces sa začal až na jeseň? Mal vtedy Gottwald spolu so Zápotockým stále dôveru Moskvy? Aký bol vyšší záujem Kremľa, ktorý viedol k tomu, že Moskva nakoniec súhlasila s odsúdením Slánskeho, ktorý sa pritom správal ako maximálne oddaný stúpenec Sovietskeho zväzu?

Piaty diel: Gottwald zomrel. Kto ho nahradí?

Smrť prezidenta a šéfa KSČ bola nečakaná, nastalo krátke politické vákuum. Prečo by sa mal stať Zápotocký novým silným lídrom? Aký scenár počítal s tým, že by sa na Hrad dostal Zdeněk Nejedlý, ktorý mal už 75 rokov? Prečo o niekoľko mesiacov po zásadných politických rošádach v československej vláde vypracovala CIA správu s názvom Zápotocký sa usiluje o diktátorstvo? A ktorého kľúčového ministra chcel neskôr odstrániť s pomocou premiéra Viliama Širokého napriek tomu, že sa vôbec nemali radi?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tajné správy CIA o Československu