Tajná správa CIA: Clementisa chceli oslobodiť. Stalin bol proti

Jeden z najznámejších povojnových slovenských politikov Vladimír Clementis mohol zostať nažive, nakoniec ho však obesili. Vyplýva to z odtajnených správ CIA. Clementis mal veľkú šancu, že ho komunistický režim pustí na slobodu, ale po zásahu Sovietskeho zväzu ho v Prahe súdili a nakoniec popravili. Denník Pravda dôkladne preskúmal desiatky strán dokumentov americkej rozviedky a začína uverejňovať nový seriál s názvom Tajné správy CIA o Československu.

22.09.2018 06:00
Vladimír Clementis Foto:
Vladimír Clementis reční na Devíne.
debata (102)
logo tajne spravy CIA

Komunista Clementis sa stal obeťou mašinérie vlastnej strany po prevrate vo februári 1948. Politika, ktorý do roku 1950 zastával funkciu šéfa diplomacie, zatkli v januári 1951 (súdili ho až na jeseň 1952).

Clementis to začal mať nahnuté už necelý rok po prevrate. „Nemal dôveru Moskvy, ktorá o tom informovala premiéra Antonína Zápotockého v januári 1949,“ napísala CIA.

Po nejakom čase, keď Clementis sedel vo väzbe, svitla nádej. „Napriek tomu, že Zápotocký ho nikdy nemal rád, neskôr bol proti zatknutiu a navrhol pustiť ho na slobodu s tým, že by obsadil dajaký málo významný post bez možnosti vyvíjať politickú činnosť,“ uviedla CIA s tým, že najprv tento názor zastával aj prezident Klement Gottwald.

V Prahe však nastal zvrat: „Neskôr podľa pokynov z Moskvy sa Gottwald a Zápotocký museli vzdať svojej predstavy a súhlasiť so zatknutím Clementisa,“ napísala CIA. Keďže zásadné rozhodnutia si vyžadovali súhlas šéfa Kremľa, je jasné, že na likvidácii Clementisa záležalo Josifovi Stalinovi.

© Autorské práva vyhradené

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Tajné správy CIA o Československu