Na slimačej farme ide život slimačím tempom

Život na jedinej slimačej farme v USA s osvedčením od ministerstva poľnohospodárstva ide tak, ako by sa dalo čakať - lenivo a v pokoji. Uprostred Long Islandu tu chovajú 30- až 50-tisíc slimákov južanských, napísal americký denník The Washington Post (WP).

21.09.2018 14:00
slimáky, francúzska kuchyňa Foto:
Mnoho šéfkuchárov netuší, ako pripravovať čerstvé slimáky.
debata

„Slimačia farma musí byť tichá a nenápadná. Slimáky nepočujú, ale sú veľmi citlivé na vibrácie, dotyky, teplo a svetlo. Nechceme ich stresovať,“ povedal Taylor Knapp, šéf farmy Peconic Escargot. Stres znamená sliz, ktorý slimáky produkujú ako obranný mechanizmus, a to je nežiaduce. V New Yorku sú teraz módne francúzske reštaurácie, kde ľudia stoja v radoch, aby si mohli dopriať praženicu so slimákmi s cesnakovým maslom.

Väčšina ľudí však slimáky nevyhľadáva. Dôvody sú podľa Knappa dva – buď si ich predstavia ako ony nechutné slizké tvory, ktoré majú na svojich záhradách, alebo ich majú zaužívané ako zastarané, snobské jedlo, ktoré býva v menu uvádzané vždy vo francúzštine. Týchto ľudí sa Knapp a jeho tím snažia presvedčiť, aby dali slimákom šancu. „Zistili sme, že to má do činenia s výchovou – viac, než by sa mohlo zdať,“ uviedol Knapp.

Mnoho šéfkuchárov podľa neho netuší, ako čerstvé slimáky pripravovať. Väčšina dovážaných slimákov je totiž v konzervách alebo predvarená. „Stretli sme sa aj so šéfkuchármi, ktorým ide natoľko o francúzske produkty, že radšej použijú konzervované slimáky ako miestne čerstvé,“ povedal Knapp. Hoci čerstvé slimáky sa viac jedia vo Francúzsku, väčšina slávnych „burgundských“ slimákov teraz pochádza zo strednej Európy.

Celosvetovo slimáky vymierajú alarmujúcim tempom. Vlani vyšlo asi 140 odborných štúdií, ktoré upozornili, že slimačiu populáciu ohrozuje znečistenie, pesticídy a klimatické zmeny. Slimák záhradný síce vo Francúzsku takmer vymizol, ale v iných európskych krajinách je ho stále dosť.

Preto ho nemožno označiť za ohrozený druh, hovorí Ric Brewer, ktorý sa predtým venoval prežitiu ohrozených druhov v rámci amerického zväzu zoologických záhrad a akvárií. Brewer, ktorý zbiera v okolí svojho bydliska v štáte Washington slimáky južanské a predáva ich do reštaurácií, ich považuje za trvalo udržateľný zdroj potravy. „Na rozdiel od tradičných zdrojov bielkovín majú oveľa nižšiu uhlíkovú stopu,“ uviedol Brewer. „Sú to zdravé, viacúčelové proteíny s nízkym obsahom tuku.“

Keď slimáky dospejú a sú pripravené na konzumáciu, sú umiestnené do čistej ohrádky a ich tráviaci systém je očistený. To je dôležité, pretože so slimákom človek konzumuje aj to, čo zostalo v jeho tráviacom trakte. Zvlášť zásadné je to v prípade voľne žijúcich slimákov, ktoré by mohli zožrať niečo toxické. Je to podobné ako pri ustriciach. Na farme Peconic Escargot sa na tento účel používa sladový jačmeň, ktorý si slimáky dajú ako poslednú večeru.

debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska kuchyňa #slimáky #slimačia farma