Zvoní cigaretám umieračik?

Peter Nixon, ktorý stojí na čele jedného z najväčších výrobcov cigariet Philips Morris, šokoval prítomných na kongrese o znižovaní rizík používania tabaku v septembri v Londýne svojím vyhlásením: Chcem, aby sa Anglicko stalo prvou krajinou na svete bez tradičných cigariet. Ak hovoríme o budúcnosti bez dymu, nemyslíme "či", ale ,kedy".

10.10.2018 06:00
cigareta, fajčenie, žena Foto:
Z jednej cigarety sa vstrebá do tela fajčiara 1 – 3 mg nikotínu.
debata (30)

Tabaková firma sa chce vzdať cigariet? Má to logiku? Ale má. Ak sa zamyslíme nad vývojom za posledných možno dvadsať rokov, slávny Marlboro man z reklamy a cigarety už dávno nie sú „cool“. Škatuľky cigariet sa oblepujú odpudivými obrázkami, lekári upozorňujú na nemalé zdravotné riziká fajčenia, fajčiari sú vytláčaní na okraj spoločnosti.

Pozitívny prínos to má najmä, čo sa týka ochrany nefajčiarov, pretože rizikovosť tzv. pasívneho fajčenia je už takisto veľmi dobre zdokumentovaná. Účinnosť strašenia fajčiarov rakovinou je však minimálna – ak sa fajčiar rozhodne skoncovať so svojou závislosťou, obyčajne na to má iný dôvod ako bezprostredný strach z rozvoja onkologického ochorenia. V reálnom živote dnes fajčiara viac obťažuje smradľavý dym a napáchnuté oblečenie i vlasy, žlté zuby, končeky prstov, ranný chrchľavý kašeľ, dýchavičnosť a hľadanie vhodného miesta, kde si možno zapáliť.

Polročná klinická štúdia o znižovaní zdravotných rizík

Každá firma si chce zachovať svoje zisky, čo je logické, a očakávať od tabakového koncernu, že zo dňa na deň prestane vyrábať cigarety a pustí na svoje miesto na trhu konkurenciu, by bolo viac ako naivné. V posledných desiatich rokoch však zo svojich ziskov investovali do vývoja tzv. bezdymových alternatív cigariet, ktoré síce nezbavia fajčiarov ich závislosti od nikotínu, ale podľa štúdií, ktoré ešte stále prebiehajú, by mohli mať v porovnaní s fajčením klasických cigariet podstatne nižšie riziká.

Šesťmesačná klinická štúdia, ktorá bola predložená aj Americkému úradu pre potraviny a lieky (FDA) preukázala, že bezdymový výrobok IQOS môže predstavovať menšie riziko poškodenia zdravia v porovnaní s fajčením cigariet. Aerosól z bezdymového zariadenia nazývaného IQOS obsahuje v priemere o 90 – 95 % menej škodlivých zložiek. Treba dodať, že tento výskum sa vykonáva v súlade s medzinárodnými postupmi a normami, takže nejde o nijaké zábavné magazínové testovanie typu: „99 % žien malo neodbytný pocit, že po použití krému je ich pleť vláčnejšia.“

Porovnávali sa dve skupiny (takmer tisícka) dospelých, pričom jedna prešla z fajčenia cigariet na vaporizovanie IQOS a druhá fajčila naďalej štandardné cigarety. Hodnotil sa súbor ôsmich hlavných a množstva vedľajších sledovaných klinických parametrov, ktoré boli zvolené pre ich súvis s „fajčiarskymi chorobami“.

Štúdia splnila svoj hlavný cieľ dokázať, že riziko vaporizovania (nehovoríme o fajčení, pretože nedochádza k procesu horenia tabaku) bezdymovej alternatívy je omnoho nižšie a došlo aj k priaznivým zmenám vo vedľajších sledovaných rizikových parametroch – napriek tomu, že určitý podiel používateľov výrobku IQOS zapojených do štúdie zároveň naďalej fajčil cigarety. Úrad FDA momentálne skúma a posudzuje tento tabakový výrobok s tzv. modifikovaným rizikom.

Rýchly prechod na vapovanie v Japonsku

V boji za znižovanie rizík tabaku možno naozaj svitá na lepšie časy. V Spojenom kráľovstve, kde Národná zdravotná služba (PHE), vládna organizácia sídliaca v Londýne, v roku 2015 deklarovala, že považuje elektronické cigarety o 95 % bezpečnejšie v porovnaní s klasickými. Počet fajčiarov tam klesol z 24,2 percenta v roku 2007 na 17,1 percenta v marci 2018. Vapovanie tam má oficiálnu podporu vlády. Francúzsko prišlo v roku 2017 o milión fajčiarov. Tento pokles možno pripísať tomu, že mnohí takisto prešli na bezpečnejšie vapovanie. Na Islande poklesol predaj cigariet o 50 % v období rokov 2008 až 2017, dôvodom je tiež prechod fajčiarov na bezdymové alternatívy – vapovacie produkty (e-cigarety alebo produkty so zahrievaným tabakom).

Národná zdravotná služba považuje elektronické... Foto: PHILIPS MORRIS
elektronická cigareta, muž, fajčiar Národná zdravotná služba považuje elektronické cigarety o 95 % bezpečnejšie v porovnaní s klasickými.

Typickým príkladom, kde prudko poklesol počet fajčiarov v prospech bezdymových alternatív, je Japonsko. V druhej polovici 80. rokov fajčilo 50 % Japoncov! V roku 2017 tam počet fajčiarov poklesol na 19 %. Od roku 2014, keď prišiel na japonský trh výrobok IQOS, produkty s technológiou zahrievania (nie spaľovania) tabaku zabrali 20 % japonského tabakového trhu.

Japonci totiž nadšene prijímajú všetky nové technológie a úprimne – aj majú na to, aby si ich mohli kúpiť. Ďalším dôvodom rýchleho prijatia vapovacích výrobkov v krajine vychádzajúceho slnka je fakt, že sa tu vysoko cení spoločenská etiketa. Znamená to neobťažovať ostatných dymom. A e-cigarety aj produkty so zahrievaným tabakom ako IQOS neprodukujú dym, ale aromatickú paru, ktorú užívateľ vdychuje. Nedochádza k procesu pasívneho fajčenia okolím, nenapáchne oblečenie, vlasy, už ani nehovoriac o tom, že samotní fajčiari nemajú žlté brušká prstov či zuby. Iste to poteší aj fajčiarov v profesiách ako kozmetička či stomatológ, ktorí sa denne dotýkajú tváre svojich klientov a so svojou závislosťou od nikotínu nevedia skoncovať.

Nikotín nespôsobuje rakovinu, ale závislosť

„Nikto nefajčí kvôli dymu a dechtu,“ povedala predčasom pre magazín Mladej Fronty Víkend Dnes, prof. MUDr. Eva Králiková z Prahy. Fajčiari si zapaľujú okrem rituálu (tzv. psychosociálna závislosť) predovšetkým kvôli nikotínu. „Ide o to, ponúknuť im k nemu cestu, ktorá nebude až natoľko ohrozovať ich zdravie. V angličtine sa tomu hovorí harm reduction. Ideálne je samozrejme nulové vystavenie sa tabakovému dymu. Ale ak už so závislosťou od nikotínu nedokážete skoncovať, robte to aspoň tak, aby ste čo najmenej ubližovali sebe aj ostatným.“

Z jednej cigarety sa vstrebá do tela fajčiara 1 – 3 mg nikotínu. Práve nikotín je látka, vďaka ktorej sa fajčiari stávajú závislými od tabaku. Samotný nikotín nespôsobuje rakovinu, navyše je zaujímavé, že nie každá forma nikotínu spôsobuje závislosť. Klinický psychológ zo Švédska Karl Fagerstrom spomínal na septembrovom kongrese v Londýne štúdiu, keď nikotínovou náplasťou (100 mg denne) liečili pacientov s Parkinsonovou chorobou (mimochodom, fyzická závislosť od fajčenia sa testuje tzv. Fagerstromovým dotazníkom). Pacienti s Parkinsonom boli všetko nefajčiari. Keď sa s liečbou skončilo, nejavili nijaké príznaky závislosti od nikotínu. V Amerike v rámci inej štúdie nikotínové náplasti dávajú v rámci pol roka trvajúcej terapie pacientom s Alzheimerom.

Cesta nikotínu od vdýchnutia cigaretového dymu do mozgu fajčiara zaberie len zopár sekúnd. Fajčiari si najviac užívajú práve rýchlosť nástupu príjemného pocitu. Pri klasických cigaretách sa táto dopamínová odmena objaví prakticky okamžite, podobne by to malo byť pri zariadeniach na zahrievanie tabaku. Pri e-cigaretách je „nikotínový rauš“ o niečo slabší a pri náplastiach ho človek prakticky nevníma.

Pre tých, čo nedokážu skoncovať s tabakom, treba stanoviť ako základný problém spaľovanie tabaku – a nie samotný nikotín. Tabak a nikotín budú v našej spoločnosti existovať stále. Ide o to, aby ubližovali čo najmenej.

(Autorka článku je nefajčiarka a nositeľka Novinárskej ceny za boj proti fajčeniu.)

Druhy fajčenia tabaku vo svete

Klasická cigareta: Fajčí (spaľuje sa) tabak. Základ tabakového dymu tvoria oxid uhoľnatý, decht a nikotín. Okrem toho sú tam tisícky ďalších produktov horenia, pričom mnohé z nich majú veľmi škodlivé účinky na ľudské zdravie. Cigarety sú malé valčeky zo sušených a podrvených tabakových listov obalených v papieri. Komerčne vyrábané cigarety majú zväčša filter z acetátu celulózy alebo z bavlníka, cez ktorý fajčiar vdychuje dym.

Kretek alebo klinčeková cigareta je indonézska (95 % trhu) cigareta vyrobená z tabaku obohateného o klinčekový olej. Paradoxne sa tieto cigarety objavili v roku 1880 ako zdroj eugenolu pre pacientov s astmou! Eugenol znižuje reflex kašľania, preto sú veľmi nebezpečné pre pacientov s infekciou dýchacích ciest. Stanovením nikotínu a oxidu uhoľnatého u fajčiarov kretek cigariet boli zistené podobné hladiny, ako po vyfajčení klasických cigaretových značiek.

Bidi je tenká, zvyčajne ochutená indická cigareta vyrobená z tabaku obaleného v ebenovom liste. Sú menšie, než bežné cigarety, ale silnejšie, lebo nemajú filter a tabak je zabalený v nepriedušných listoch. Jedna bidi cigareta vytvorí trikrát viac oxidu uhoľnatého a nikotínu a päťnásobne viac dechtu v porovnaní s bežnou cigaretou. Sú mimoriadne obľúbené medzi chudobnými v Bangladéši, Pakistane, Afganistane, v Indii, na Srí Lanke či v Kambodži, kde si nemôžu dovoliť klasické cigarety.

Cigary pozostávajú z celých tabakových listov. Cigara je pevne zvinutý zväzok vysušených a špeciálne skvasených tabakových listov, pri ich spracúvaní sa používa teplo a tma. Fajčiari dym cigár nevdychujú do pľúc, ale bafkajú ho ústami. Preto je u nich nižší výskyt rakoviny i chronickej obštrukčnej choroby pľúc oproti fajčiarom cigariet, majú však väčšie riziko rakoviny úst, jazyka i hrtana. V porovnaní s cigaretou majú cigary vyššie zastúpenie nikotínu, dechtu, oxidu uhoľnatého aj karcinogénov v dyme.

Fajka: pozostáva z malej komôrky na spaľovanie tabaku (hlavičky) a tenkej trubičky, ktorá sa končí náustkom. Fajkový tabak býva starostlivo spracovaný a väčšinou ide o zmesi viacerých odrôd tabaku z rôznych kútov sveta. Tabakový dym z fajky obsahuje menej karcinogénov oproti cigaretovému dymu, ale aj fajčenie fajky predstavuje riziko pre zdravie a vedie častejšie k rakovine ústnej dutiny a hrdla v porovnaní s nefajčiarmi.

Vodná fajka (hookak, shisha, narghile, hubble-bubble): Na fajčenie sa bežne používa jedného dielu tabaku a dvoch dielov sladkej látky (med, melasa, polovysušené ovocie), ktorá sa označuje ako Tobamel alebo maassel. Na trhu sú dostupné aj bylinkové melasové zmesi bez obsahu tabaku a nikotínu. Vo vodnej fajke sa tobamel priamo nespaľuje, ale zohrieva na nízku teplotu s pomocou žeravých uhlíkov alebo elektrického prístroja. Pri vdychovaní cez hadicu dochádza k nasávaniu vzduchu do vodnej fajky a dym je filtrovaný cez vodu. Cieľom filtrácie je znížiť obsah dechtu a nikotínu. Niektoré štúdie ukázali nižší obsah karcinogénov v dyme vodnej fajky, keďže tabak sa v nej zohrieva, ale nespaľuje, iné tvrdia, že koncentrácia rakovinotvorných látok je rovnaká ako v cigaretách.

Bezdymové alternatívy: považujú sa za ne elektronické cigarety, tie však neobsahujú tabak, ale tekutinu obsahujúcu nikotín. Na trhu sú však už rôzne systémy na zahrievanie tabaku, v ktorých tabak nehorí, iba sa zahrieva. Preto sa ani nehovorí o fajčení. Jedným z nich, ktorý sa predáva v SR, je IQOS. Ide o bezdymovú vaporizáciu – inhalovanie teplého aerosólu. Produkt obsahuje reálny tabak, nie chemický roztok nikotínu. Do pera (nazývaného aj držiak) sa vloží tabaková náplň pripomínajúca krátku cigaretu (tzv. heet) vrátane filtra. Tabak sa zahrievaním nespotrebúva, jednorazová náplň po použití nevyhorí. Aj filter ostáva čistý. Hladina oxidu uhoľnatého (CO) v pľúcach používateľa sa podľa meraní blíži k hladine CO u nefajčiara. Klinické štúdie (ktoré ešte stále prebiehajú) priniesli závery, že e-cigarety a tzv. bezdymové zariadenia produkujú až o 95 % menej škodlivých látok.

(V SR je najrozšírenejšie fajčenie klasických cigariet, iné spomínané druhy fajčenia tabaku sú pomerne zriedkavé.)

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronická cigareta #tabak #cigarety #Peter Nixon