Predobrazom medvedíka Paddingtona boli evakuované deti počas vojny

Priateľský medvedík Paddington z najtemnejšieho Peru v červenom klobúčiku, s obitým kufríkom, vo vlnenom kabáte a s veľkou láskou k marmeláde, sa stal jednou z klasických postavičiek britskej literatúry pre deti.

10.10.2018 14:53
debata
Prvá knižka o Paddingtonovi vyšla pred 60... Foto: SHUTTERSTOCK
paddington-shutterstock 788485591 Prvá knižka o Paddingtonovi vyšla pred 60 rokmi, 13. októbra 1958, s ilustráciami Peggy Fortnumovej.

A to vďaka britskému spisovateľovi Michaelovi Bondovi a jeho pútavému a vtipnému rozprávaniu o tomto chlpáčovi. Prvá knižka o Paddingtonovi vyšla pred 60 rokmi, 13. októbra 1958, s ilustráciami Peggy Fortnumovej.

Odvtedy boli knihy o zážitkoch roztomilého babráka, ktorý zo všetkého najviac miluje marmeládové sendviče, preložené do 30 jazykov a po celom svete sa ich predalo viac ako 30 miliónov výtlačkov.

Prvýkrát bol medvedík videný, ako sedí na svojom kufríku na londýnskej stanici Paddington. Na sebe mal zavesenú ceduľku – Prosím, postarajte sa o tohto medvedíka. Ďakujem. Do Londýna ho vyslala teta Lucy, keď jeho domov zničilo zemetrasenie, aby tu našiel novú rodinu. K tomuto obrazu vraj spisovateľa Bonda inšpirovali filmové týždenníky, zachytávajúce evakuované deti, ktoré za vojny opúšťali Londýn, aby unikli bombardovaniu. Na krku mali zavesenú menovku a v malom príručnom kufríku všetky svoje veci.

Osirelého medvedíka s kufríkom (obsahujúcim tajnú priehradku, kam si môžete schovať oveľa viac vecí, než sa zdá) sa ujmú manželia Fouskovci. Medvedík im rozpráva, ako do Londýna prišiel ako čierny pasažier: „Išiel som celú cestu v záchrannom člne a jedol marmeládu. Medvede marmeládu milujú.“ Tiež im povie, že jeho peruánskemu menu nemôže nik rozumieť, a tak sa rozhodnú pomenovať ho Paddington podľa stanice, kde ho našli. V ich domove potom prežíva slušne vychovaný, aj keď trochu nemotorný medvedík svoje nespočetné dobrodružstvá.

Je síce vždy zdvorilý a slušný, a všetkých oslovuje pani, pán a slečna, ale má nesmiernu schopnosť sa úplne nevinne dostať do problémov, a potom sa „veľmi snaží, aby všetko napravil“.

Inšpiráciou k Paddingtonovi sa Michaelovi Bondovi stal plyšový medvedík, ktorého si všimol na regáli jedného londýnskeho obchodu neďaleko stanice Paddington, a kúpil ho ako darček svojej manželke k Vianociam v roku 1956. A potom o ňom napísal príbeh a vzápätí, len za desať dní, celú prvú knihu, ktorá vyšla prvýkrát v roku 1958 v naklada­teľstve William Collins & Sons.

Prvú plyšovú hračku vypchatého medvedíka Paddingtona navrhla v roku 1972 Gabrielle Designsová a vyrobila ju Shirley Clarksonová – bol to vianočný darček pre jej deti. Clarksonová obula medvedíkovi vysoké čižmy, aby mohol stáť rovno.

A od konca 70. rokov robí medvedík Paddington deťom radosť aj v televíznej sérii, tá posledná bola nakrútená v roku 1997. A na jeho poslednom filmovom spracovaní pod názvom Paddington 2 sa vlani aj v slovenských kinách dobre zabávali malí aj veľkí návštevníci.

Medvedík Paddington však prenikol aj do ďalších svetov. Bol hračkou, ktorú v roku 1994 vybrali britskí tunelári ako prvý predmet, ktorý dopravili podmorským tunelom k svojim francúzskym kolegom.

V rokoch 1994 a 2006 sa Paddington objavil na poštovej známke. Pieseň o ňom naspievali v roku 2015 Gwen Stefani a Pharrell Williams, jeho obrázok používa aj známy britský výrobca marmelád Robertsons. A na londýnskej stanici, kde ho našli, má bronzovú sochu.

Michael Bond, ktorý zomrel 27. júna 2017, si podľa britskej tlače vyhradil právo, aby po jeho smrti už nikto iný nesmel o Paddingtonových dobrodružstvách písať. Teraz práva na jeho dielo vlastní na ďalších šesť rokov nakladateľstvo HarperCollins.

debata chyba