Múzeum v Osvienčime má nový exponát: taktovku táborového orchestra

Múzeum v bývalom nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime získalo nový exponát prvého kapelníka väzenského orchestra - 32 centimetrov dlhú taktovku z lakovaného dreva so slonovinovou rúčkou a plaketou s vygravírovaným nápisom "F. Nierychlo 1941". Podľa hovorcu Bartosza Bartyzela exponát získali od súkromnej osoby.

31.10.2018 10:00
osvienčim, taktovka Foto:
32 centimetrov dlhá taktovka z lakovaného dreva so slonovinovou rúčkou a plaketou s vygravírovaným nápisom "F. Nierychlo 1941".
debata

Kapelník Franciszek Nierychlo, ktorý pred vojnou hrával v rôznych orchestroch v Krakove na hoboji, sa do tábora dostal v júni 1940 v transporte poľských väzňov. Stal sa kápom v táborovej kuchyni. Bývalí väzni ho opisovali ako krutého človeka, úslužného voči esesákom a brutálneho voči podriadeným. Ale časť hudobníkov ho nevykresľovala až tak zle a ospravedlňovala ho, že za prítomnosti esesákov sa vraj nemohol správať inak. Z tábora sa Nierychlo dostal v máji 1944 prihlásením sa k nemeckej národnosti ako dobrovoľník do nemeckej armády, pri odchode ho podľa pamätníkov sprevádzal piskot tisícov väzňov. Po vojne bol odsúdený na 12 rokov, časť trestu si odpykal v baniach, časť mu bola odpustená. Potom opäť hrával na hoboji.

Táborový orchester, ktorý Nierychlo riadil, hrával najmä rezké pochody, ktoré mali zrýchliť odchody a príchody väzňov do práce a z práce do tábora. Samo hranie v až stočlennom orchestri bolo považované za šťastie, pretože zvyšovalo šance na prežitie aj vďaka lepšej strave a podmienkam hudobníkov.

Spomínaná taktovka bola podľa odborníkov pravdepodobne vyrobená ešte v 20. rokoch 20. storočia. Po založení orchestra esesáci podľa spomienok pamätníka dovolili hudobníkom, aby im nástroje poslali z domova, týmto spôsobom sa do tábora pravdepodobne dostala aj taktovka. Sama plaketka pravdepodobne bola vyrobená priamo v tábore; je totiž z neušľachtilého kovu, a nie zo striebra, ako bývalo obvyklé.

Táborový orchester podľa riaditeľa múzea Piotra Cywińského vyvolával medzi väzňami veľké spory. Na jednej strane zachraňoval hudobníkov pred najťažšími prácami a poskytoval emocionálne zážitky počas skúšok a koncertov, ale na druhej strane bol súčasťou pokorovania a teroru, keď neľudsky vyčerpaní väzni museli pochodovať v rytme vojenských pochodov. „Z mnohých spomienok tiež vyplýva, že prítomnosť kapely pomáhala klamať o skutočnom účele tábora ľudí z židovských transportov, prichádzajúcich z celej Európy,“ povedal.

V Osvienčime nacisti zavraždili najmenej 1,1 milióna ľudí, najmä Židov, ale aj Poliakov, Rómov a zajatých sovietskych vojakov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim