Elektrobicyklov v horách pribúda

Amatérski cyklisti čoraz častejšie siahajú po technickej pomoci v podobe elektrických bicyklov. Vďaka nim sú pri šliapaní rýchlejší a vytrvalejší. Elektrobicykle pomáhajú v náročnejších terénoch, napríklad pri stúpaní, a to najmä ľuďom, ktorí majú nejaký zdravotný hendikep alebo im jednoducho chýba kondícia.

08.11.2018 14:00
bicykel, elektrobicykel, cyklistika, mama, syn,... Foto:
Výhodou elektrobicyklov je aj to, že si cyklisti môžu nastaviť silu elektrického pohonu.
debata

Najlacnejšie modely elektrobicyklov začínajú na cene 700 eur, pričom napríklad za karbónový model zaplatíte aj viac ako 10-tisíc eur. Najmodernejšie elektrobicykle vážia od 20 do 25 kíl a na jedno nabitie sa dá s nimi prejsť od 40 až do 160 kilometrov. Záleží na tom, do akej miery sa batéria elektrobicykla počas jazdy využíva, ale aj na samotnej váhe cyklistu.

Výhodou týchto bicyklov je, že si cyklisti môžu nastaviť silu elektrického pohonu. Ak chcú šliapať podobne ako na klasickom bicykli a len občas, napríklad pri kopcovitom teréne, využiť pomoc stroja, tak batériu vcelku šetria. Keď sa niekto, naopak, nechce namáhať, alebo je po dlhej ceste už vyčerpaný, môže väčšinu práce ponechať na elektrobicykli. Prispôsobiť sa dá kedykoľvek, aj priamo počas jazdy.

Podľa odhadov portálu Statista.com by veľkosť globálneho trhu s elektrobicyklami, vrátane Slovenska, mala do roku 2025 dosiahnuť úroveň 24,3 miliardy dolárov. V roku 2016 sa ich predaj pohyboval na úrovni 15,7 miliardy dolárov. O náraste popularity elektrobicyklov svedčí aj fakt, že na Slovensku za posledné roky pribúdajú špecializované obchody, ako aj nabíjacie stanice na elektrobicykle. Tomuto trendu sa prispôsobili tiež slovenskí hotelieri.

Napríklad rodinný hotel Salamandra, ktorý leží v srdci Štiavnických vrchov, ponúka požičovňu, predaj, ako aj samotný servis bicyklov. Cyklisti si takisto môžu požičať elektrobicykel, aj si ho nabiť v nabíjacej stanici v blízkosti hotela.

„Cyklistom ponúkame možnosť vyviezť a zviezť sa sedačkovou lanovkou dlhou 1 450 metrov, ktorá sa nachádza v našom hotelovom rezorte. Od mája až do septembra vždy cez víkend návštevníkov pohodlne vyvezie až do výstupnej stanice Horná Roveň, odkiaľ sa môžu cyklisti napojiť na cyklistické chodníky a zároveň od stanice vedie turistický chodník priamo do Banskej Štiavnice, vhodný aj pre rodiny s deťmi,“ uviedol Walter Konečný, riaditeľ hotela. Elektrobicykel sa dá pritom využívať v lete i v zime.

„Aj u nás si návštevníci môžu požičať klasický bicykel alebo elektrobicykel a zviezť sa zo Sliezskeho domu až do Tatranskej Polianky a prejsť si tak okolité dediny,“ potvrdil Peter Andráš z najvyššie položeného hotela na Slovensku Sliezsky dom.

Bicyklovanie má pre ľudí viacero pozitív, najmä zo zdravotného hľadiska. V jednotlivých krajinách Európskej únie napríklad trpí nadváhou 30 až 80 percent dospelej populácie. Čoraz vážnejší je problém detskej obezity, keď približne 20 percent detí trpí nadváhou a z nich až tretina je obézna.

Práve bicyklovanie sa pritom odporúča ako výborný preventívny prostriedok, ktorý vedie k 50-percentnému zníženiu rizika srdcovo-cievnych ochorení, k rovnakému zníženiu rizika ochorenia na diabetes mellitus II. typu (cukrovky), k polovičnému zníženiu rizika vzniku obezity a k 30-percentnému zníženiu rizika vysokého krvného tlaku. Mnohí lekári navyše bicyklovanie popri chôdzi a turistike odporúčajú ako vhodnú alternatívu za behanie. Podporuje vytrvalosť, hoci pri tom nezaťažuje kĺby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ekológia #elektrobicykle