Kedysi a dnes. Názory na ekológiu prešli veľkou zmenou

Boli časy, keď sa ochrane životného prostredia na Slovensku neprikladal veľký spoločenský význam. Ak sa pozrieme do nedávnej minulosti a porovnáme to so súčasnosťou, zistíme, že sa tento postoj výrazne mení k lepšiemu a Slováci si už význam ekológie čoraz viac uvedomujú.

12.11.2018 15:00
ekológia, rastliny, planéta Foto:
Za starých čias nebolo pojmy ako recyklácia, separácia či ekológia veľmi počuť.
debata

Za starých čias nebolo pojmy ako recyklácia, separácia či ekológia veľmi počuť. Ochrana životného prostredia sa na školách nevyučovala, no na druhej strane sa to nahrádzalo najrôznejšími školskými zbermi. Zbieralo sa všeličo, od papiera, druhotných surovín a liečivých rastlín až po gaštany či pomarančovú kôru. Vďaka tomu bola školská pokladnica o čosi bohatšia. Dnes už školy zbery neorganizujú, výnimkou je len stále populárny zber papiera. Dôvodom ich nezáujmu sú dlhodobo nízke výkupné ceny.

Prístup k ekológii na Slovensku a v západných krajinách sa kedysi veľmi líšil. Je to vidieť najmä pri stavbe tovární. Hlinikáreň by sa totiž mala postaviť v neobývaných zónach, kde sa nič nepestuje a miesto disponuje dobrou veternosťou. Na Slovensku sa naproti tomu známa hlinikáreň postavila v doline, kde počas jesene a zimy prevláda bezvetrie. Škodliviny tak majú možnosť koncentrovať sa na jednom mieste.

Počas 70. rokov rástla na západe popularita „zelených“ hnutí a politických strán, no socialistické Československo tento trend nezachytilo. Zlá situácia v ochrane životného prostredia sa tu zhoršovala. Podľa údajov Európskej hospodárskej komisie OSN bolo Slovensko v roku 1982 na treťom mieste v Európe v znečistení ovzdušia na jedného obyvateľa.

Zmenený prístup k ekológii vidieť pri narábaní s elektroodpadom. Je to aj tým, že v posledných rokoch počet elektronických zariadení výrazne stúpol. Dnes sa takmer žiadna práca nezaobíde bez počítača, mobilného telefónu alebo inej techniky. Zmena v názoroch ľudí, že elektroodpad je závažný problém, nastala v 90. rokoch minulého storočia, keď sa plošne začalo hovoriť o nebezpečných freónoch v chladničkách.

Dnes je systém narábania a recyklácie s elekroodpadom na lepšej úrovni. Pri zvýšenej výkonnosti zariadení ich spotreba elektriny klesla. Kupujeme si spotrebiče s energetickými štítkami, čoraz častejšie využívame solárne nabíjačky, nabíjacie batérie a vznikol systém separácie a recyklácie odpadov. Jedným z hlavných kritérií pri nákupe auta sa stala i jeho spotreba. Dnes je samozrejmosťou, že každé auto musí spĺňať prísne podmienky na vypúšťanie výfukových plynov, absolvovať emisnú a technickú kontrolu.

Zmenu pohľadu na ekológiu počas posledných rokov si možno všimnúť aj pri tlači dokumentov. V minulosti väčšina pracovnej agendy prebiehala písomne. Každý dokument sa vypisoval dvojmo alebo trojmo. Všetky dôležité veci sa archivovali v nekonečných regáloch preplnených šanónmi.

Dnes je situácia iná. Do popredia sa dostáva digitalizácia. Veľa dokumentov, návrhov zmlúv či cenových ponúk odsúhlasujeme bez toho, aby sme vytlačili čo len hárok papiera. Mnohí zvažujú, či daný text skutočne potrebujú vytlačiť, alebo im stačí len v elektronickej podobe.

„Prostredníctvom multifunkčného kancelárskeho zariadenia môžete napríklad naskenovať všetky faktúry, vďaka čomu je možné zabezpečiť ich elektronický obeh medzi oddeleniami, vrátane schválenia a následnej digitálnej archivácie,“ vysvetlil Michal Drobný zo spoločnosti Konica Minolta Slovakia. Jedným z riešení je tiež zdieľanie digitálnych dokumentov. Všetky tieto zlepšenia majú za cieľ zefektívniť našu prácu, ušetriť čas, peniaze, ako aj životné prostredie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životné prostredie #ekológia #recyklácia