Namiesto do Arábie doletel na Sibír

Plameniak, ktorý mal namierené k prezimovanie do Arábie, odpadol od kŕdľa a nabral zlý smer.

21.11.2018 16:13
plameniak Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri prelietavaní nad Sibírou natoľko skrehol, že sa zrútil priamo na auto na diaľnici pri meste Kemerovo. Posádka vozidla premrznutému plameniakovi poskytla azyl najprv vo vyhriatom aute a potom pri radiátore v kúpeľni svojho bytu, uviedli ruské médiá.

Odborníci sa domnievajú, že plameniak vzlietol s celým kŕdľom od jazera Tengiz v Kazachstane, ale počas 3 400 kilometrov dlhej cesty na Arabský polostrov odpadol a namiesto na juhozápad sa vydal na severovýchod. Zlým smerom uletel asi 1 300 kilometrov, než ho mráz donútil k „núdzovému pristátiu“ na kapote auta, uviedol anglojazyčný denník The Siberian Times.

Plameniakova záchrankyňa Ľudmila Karabanovová sa domnieva, že s migráciou zvierat sa dejú čudné veci, možno vinou dlhej a nezvyčajne teplej jesene. „Na Sibíri sa zvyčajne vyskytujú len medvede – a teraz nám tu v zime lietajú plameniaky,“ zažartovala. Expertka Irina Voroncovová však upozornila, že chyby nerobia len ľudia, ale aj plameniaky: „Občas sa stane, že vták nie je dosť silný, ale je zvedavý, a tak sa vydá zlým smerom.“

Plameniaka sa neskôr ujali mladí ochrancovia prírody v Novokuznecku. „Bohužiaľ, nie sme schopní sa o neho dlhodobo postarať. Kontaktovali sme pracovníkov v prírodnej rezervácii, ktorým nášho neočakávaného hosťa odovzdáme,“ uviedol člen mládežníckeho klubu. „Je zdravý, má veľkú chuť do jedla a hrdo si vykračuje v našich priestoroch,“ dodal o súčasnej kondícii plameniaka.

debata chyba
Viac na túto tému: #let #kilometer #Sibír #núdzové pristátie #plameniak #Arábia