Banksy predstavil novú maľbu, upozorňuje na znečistenie ovzdušia

Britský streetartový umelec Banksy prekvapil mestečko Port Talbot na juhu Walesu novou maľbou.

21.12.2018 10:37
Britain Banksy Foto: ,
Banksyho ,,horkosladký kúsok" na jednej z garáží upozornil na znečistenie ovzdušia v meste.
debata
Horkosladkým kúskom, ako ho nazval denník The Guardian, na jednej z garáží upozornil na znečistenie ovzdušia v meste.

Z jednej strany garáže je namaľovaný chlapec so sánkami, ktorý si očividne užíva zimné radovánky a snaží sa vystrčeným jazykom chytať snehové vločky. Z iného uhla pohľadu je však zrejmé, že v skutočnosti na chlapca nepadá sneh, ale popol, ktorý vietor rozfúkal z horiaceho odpadkového koša či komína.

Umelec už na svojom instagramovom účte potvrdil, že je skutočne autorom novej nástennej maľby. Zverejnil na ňom okrem iného aj zábery diela za sprievodu detskej vianočné piesne Little Snowflake (Malá snehová vločka). Kamera ďalej zaberá pohľad nad strechami Port Talbotu a ukazuje priemyselnú časť mesta zahalenú v dyme.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila tento rok Port Talbot za najviac znečistené mesto v britskom kráľovstve. Miestne úrady sa však proti správe ohradili a uviedli, že WHO pracovala s chybnými dátami. Organizácia sa neskôr za krok ospravedlnila. Agentúra AP ale upozornila, že sa mesto so zvýšeným znečistením borí. Pripomenula napríklad, že v júli čierny prach z mestských oceliarní pokryl tunajšie domy, autá i domáce zvieratá.

Banksy, ktorého grafit sa prvýkrát objavil na stenách v anglickom Bristole, patrí medzi najvýraznejších súčasných umelcov. Zakladá si na anonymite, jeho diela sa ale v aukciách pravidelne predávajú za státisíce dolárov. Svoje výtvory okrem Británie zanechal napríklad aj na stenách v Spojených štátoch alebo v pásme Gazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #znečistenie ovzdušia #Banksy #garáž #street art