Francúzska klinika pomáha chorým koňom

Starajú sa tu o hviezdy, ale o tie v štvornohé v boxoch. Na operačnej sále nemocničného centra pre kone má všetko veľké rozmery: operačný stôl, sú infúzie, sondy aj cievky.

31.01.2019 15:00
kone-shutterstock 573654271 Foto:
Vo francúzskom Marcy-l'Étoile je každoročne hospitalizovaných viac ako 1 500 koní a ďalšie sem dochádzajú ambulantne.
debata
Vo francúzskom Marcy-l'Étoile je každoročne hospitalizovaných viac ako 1 500 koní a ďalšie sem dochádzajú ambulantne. „Sme jedno z málo pohotovostných centier pre kone v Európe,“ povedal agentúre AFP profesor Olivier Lepage z kliniky Clinéquine v Lyone v stredovýchodnom Francúzsku.

Ďalšie veterinárne centrá špecializujúce sa na kone sú v belgickom Gente, vo švajčiarskom Zürichu alebo v holandskom Utrechte. „Máme pacientov, ktorých cena sa odhaduje na tri alebo štyri milióny eur,“ hovorí Lepage. Ale či už ide o hviezdy z dostihov alebo o obyčajné kone, liečba je rovnaká," hovorí tento chirurg s medzinárodnou povesťou.

V krajine, kde žije viac ako milión koní, táto klinika v priemere prijíma jeden naliehavý prípad denne. Zdravotnícky personál je pripravený aj v noci, klinika funguje dvadsaťštyri hodín denne vrátane víkendu. Každú kóju strážia videokamery a klub má aj dvojmiestne boxy pre kobyly s mláďaťom. VetAgro Sup, jedna zo štyroch štátnych veterinárnych škôl vo Francúzsku, na ktorej území sa klinika nachádza, je na prvom mieste z hľadiska počtu ošetrených koní aj z hľadiska počtu náročných zákrokov. „Nechceli sme tu oddeľovať výučbu, výskum a kliniku,“ zdôrazňuje Isabelle Desjardinsová, ktorá sa špecializuje na interné lekárstvo koní.

Na operačnej sále sa takmer nič nelíši od operácie ľudí, len počet lekárov je vyšší a pacient má štyri nohy vo vzduchu. Pokiaľ ide o anestéziu nepokojného zvieraťa s hmotnosťou cez 800 kilogramov, ide o zvláštny pohľad. Osemročný kastrovaný samec, ktorý má dostať anestéziu pred artroskopiou, stojí v sále s čalúnenými stenami. Personál ho povzbudzuje a hladí. Šesť osôb ho drží proti múru, aby sa zmiernil jeho pád, až zaspí. Zviera potom nadvihnú a na kolieskovom stole ho prepravia až na susednú operačnú sálu. Kým chirurg pracuje na kĺboch zadných nôh, na hlavu koňa dohliadajú anestéziológovia.

Klinika vlastní magnetickú rezonanciu, ale chýbajú im napríklad odborníci na röntgen. „Štátna klinika má menej peňazí ako súkromná. Chýbajú veterinárne ošetrovateľky, ktoré sú nevyhnutné!“ priznáva profesor Lepage.

Klientela je bohatá: zvieratá pochádzajú okrem Francúzska najmä zo Švajčiarska, z Talianska a zo Španielska. Sú tu pacienti od ťažného koňa po dostihového, ale aj poníky, somáre a nedávno tu bol ošetrený dokonca medveď zo zoologickej záhrady v Lyone. „Za posledných 25 rokov sme urobili veľký pokrok. Predtým sa poranené kone usmrcovali,“ hovorí chirurg. „Liečba koní je na rovnakej úrovni ako u ľudí,“ dodáva. Artróza, choroby svalov, chirurgia, regeneračné postupy, kmeňové bunky.

„Veterinári a lekári sa tu môžu veľa naučiť. Kôň je veľmi zaujímavým modelom,“ zdôrazňuje profesor Lepage.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #kone #Sondy #operačný stôl