Jar príde čoskoro. Svišť Phil neuvidel svoj tieň

Keď v sobotu 2. februára svišť Phil z pensylvánskeho mestečka Punxsutawney vyliezol zo svojej nory, nevidel svoj tieň, oznámili pri následnom ceremoniáli jeho opatrovníci.

04.02.2019 08:58
debata
Konateľ Klubu svišťa John Grifith drží v rukách... Foto: TASR/AP, Gene J. Puskar
USA svišť Phil počasie predpoveď zima Konateľ Klubu svišťa John Grifith drží v rukách svišťa Phila počas ceremónie predpovedania dĺžky zimy v meste Punxsutawney v americkom štáte Pennsylvania 2. februára 2019. Svišť Phil predpovedal skorý príchod jari.

A to podľa legendy znamená, že jar tento rok príde čoskoro. Ak by Phil svoj tieň našiel, svedčilo by to údajne o pokračovaní zimného počasia ešte na ďalších šesť týždňov.

Skorý príchod jari bol podľa webu USA Today počas 133 ročnej histórii kurióznej americkej tradície predpovedaný ešte len devätnástykrát. V 104 prípadoch Phil svoj tieň uvidel a o výsledku desiatich predpovedí sa nezachovali záznamy.

Plný titul hlodavca z mestečka severovýchodne od Pittsburghu znie „Phil z Punxsutawney, veštec všetkých veštcov, mudrc všetkých mudrcov, prognostik všetkých prognostikov a mimoriadny prorok počasia“ a podľa miestneho „svištieho klubu“ je jeho názor vždy správny. Web televízie CBS News však uvádza, že Philova predpoveď sa naplnila iba v 39 percentách prípadov.

USA Today podotýka, že po niekoľkých extrémne mrazivých dňoch na americkom stredozápade je skorý príchod jari pomerne ťažko predstaviteľný. V samotnom Punxsutawney sa pri sobotňajšom ceremoniáli teplota pohybovala pod mínus desiatimi stupňami Celzia.

Tradícia s meteorologickým svišťom sa tu udržiava už od roku 1887 a akciu sprevádza festival, ktorý trvá celý týždeň. Rituál podľa agentúry AP vychádza z nemeckej legendy, ktorá hovorí, že keď srstnatý hlodavec 2. februára vrhá tieň, zima bude pokračovať. V opačnom prípade má čoskoro skončiť.

O výsledku predpovede v Punxsutawney ale v skutočnosti vopred rozhodujú jej organizátori, dodáva AP.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #zima #predpoveď #Pensylvánia #svišt