Rodiny na severe Sýrie prežívajú z odpadu na skládkach

Sabaa Džasím sa s pomocou železnej tyče preberá oceánom odpadkov blízkosti tábora pre utečencov v provincii Idlib.

05.02.2019 09:51
United Nations Syria Humanitarian Foto:
V Sýrii je vojna od roku 2011 a väčšina obyvateľov žije v úplnej biede.
debata
Chlapec v zašpinených šatách pátra po plaste, ktorý neskôr predá a za získané peniaze nakúpi jedlo pre svoju rodinu. Každý deň nazbiera dve vrecia plastu a má na chlieb, napísala agentúra AFP o chlapcovi, ktorý je druhý najstarší z deviatich súrodencov.

Rovnako ako on na rozľahlej skládke, ktorá slúži aj ako pasienok pre ovce, pátrajú ženy a deti a aj oni hľadajú plasty alebo kov. Sabaa na skládku pri dedine Kafr Lusine prichádza s tromi súrodencami. Spoločne potom utŕžia tisíc sýrskych libier, necelé dve eurá. „Nakupujeme chlieb, zemiaky, zeleninu a rajčiny,“ hovorí Sabaa a s priznáva, že „na mäso peniaze nie sú“.

Na smetisko dorazilo ďalšie nákladné auto. Zdvíha kapotu a dole sa hrnú vrecia s odpadom a dvíhajú prach. Všetci sa dávajú okamžite do hľadania. V novej spleti sú zvyšky jedla, použité plienky, vrecúška od pečených chipsov, ale aj cenné hliníkové plechovky alebo kontajnery na upratovacie prostriedky. Väčšina hľadačov má na nohách gumáky, tí „najbohatší“ pracujú s rukavicami, ostatní ale holými rukami a pomáhajú si zahnutými tyčami.

V Sýrii je vojna od roku 2011 a väčšina obyvateľov žije v úplnej biede. Konflikt už zabil približne 360 000 ľudí, ďalších viac ako šesť miliónov muselo opustiť svoje domovy. V Idlibe, ktorý ovládajú islamistické skupiny, patrí k utečencom skoro polovica z tamojších troch miliónov občanov. Ide o ľudí, ktorí utiekli zo svojich domovov, aby unikli bojom.

Väčšina prežíva vďaka humanitárnej pomoci, ktorú distribuujú mimovládne organizácie a agentúry OSN. To ale vždy nestačí a tak je to aj v prípade rodiny Džasímových. Utiekla za bojov zo susednej provincie Hamá a teraz žije v stane plachiet v neoficiálnom tábore pri Kafr Lusine.

Primitívne gamatky uprostred majú rodinu uchrániť pred zimným chladom. V jednom kúte leží pod prikrývkou najstarší syn. Počas náletu bol zranený a stále má v nohe klince.

„Keď sa deti vydávajú na smetisko, mám pocit, že som ničotný a úplne porazený,“ hovorí päťdesiattriročný otec Džasím. Má za sebou operáciu srdca a na prácu sa cíti príliš slabý. „Chcel by som, aby mali dobrú budúcnosť, aby mohli študovať, a nie aby prehľadávali smetisko. Ale keď nebudú pracovať, budeme mať hlad,“ hovorí zarastený muž.

Sýria sa potýka s všeobecnou potravinovou krízou jednak kvôli vysokým cenám jedla, jednak kvôli tomu, že ľudia prišli o zdroje príjmov, konštatoval v decembri Svetový potravinový program (WFP). Podľa neho si nedokáže zabezpečiť dostatok potravín 6,5 milióna Sýrčanov.

Keď Sabaa ukončí svoj lov, odnesie plast susedovi Murhafovi Hidžázíovi, ktorý ho predá v meste Atárib, kde sa odpad triedi. Dvadsaťpäťročný otec sedemmesačného syna Hidžázu je tiež utečenec, prišiel z Homse. "Najviac sa platí za meď, ale tu je hlavne plast a deti zbierajú práve ten.

Skládka veľmi páchne a je zdrojom chorôb. Nikto by na nej nebol, keby nemusel," hovorí mladý muž. Úlovky odoberá vo svojom stane a väčšina z tých, ktorí k nemu mieria, sú deti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #jedlo #utečenci #chudoba #hlad #smetisko #kontajnery #ženy a deti #plechovky