Počet single domácností v únii rastie. Slovensko tento trend zasiahol len mierne

V Európskej únii rastie počet tzv. single domácností, kde ľudia žijú sami a bez detí. Kým v roku 2010 bola v krajinách EÚ len takmer tretina domácností s jednou osobou, rokmi sa ich počet navýšil o 2,4 % na 34 % v roku 2017.

19.02.2019 09:36
VS-velka zena pozadie Foto:
Ilustračné foto.
debata
Napríklad Litva je príkladom krajiny, kde počet single domácností raketovo rastie. V roku 2010 ich bolo 25 %, v roku 2017 už vyše 35 %. Slovensko si drží jednu z najnižších pozícií, len 22 % z domácností tvoria single ľudia bez detí.

Najviac single domácností je v Lotyšsku (43 %) ako aj Dánsku (44 %) či vo Švédsku (51 %). Najmenej ich je na Malte (20 %), Slovensko si s úrovňou 22 % drží druhú priečku spoločne s Portugalskom.

„Podľa štatistík pozorujeme v krajinách EÚ aj trend, že za posledné roky rapídne stúpol počet narodených mimomanželských detí. Kým v roku 2000 ich bolo zhruba 15 %, posledné dáta za rok 2016 ukazujú, že ich počet narástol na 43 %. Tento trend zasiahol aj Slovensko. Kým v roku 2007 bola takmer tretina narodených mimomanželských detí, v roku 2016 to narástlo na 40 % zo všetkých narodených detí na Slovensku. V porovnaní so susednou Českou republikou je to však stále menej, nakoľko tam sa rodí takmer polovica detí mimo manželského zväzku,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Najviac detí, ktoré sa narodia párom v manželskom zväzku, je v Grécku. Rovnako aj tu, aj v Chorvátsku či na Cypre sa rodí 80 % detí zosobášeným párom. Na vrchole rebríčka v počte narodených detí mimo manželského zväzku sú krajiny ako Francúzsko (60%), Bulharsko a Slovinsko (obe 59 %), Estónsko (56 %), Švédsko (55 %), Dánsko (54 %), Portugalsko (53 %) a Holandsko (50 %).

Čísla poukazujú na celoeurópsky trend, kedy páry nepovažujú za potrebné uzatvárať manželský zväzok, keď si chcú založiť rodinu. Takisto je veľa slobodných mamičiek, ktoré žijú bez partnera.

„Trend, kedy sobáš nie je pre páry prioritou, sa ukazuje aj pri žiadostiach o hypotéky. Naša banka poskytuje ročne v priemere až 70 % hypoték práve párom. Pritom za pár je považovaný každý hlavný žiadateľ, ktorý deklaruje, že žije v páre bez ohľadu na to, či manžel bol spolužiadateľom. Po tom, ako v júli minulého roka Národná banka Slovenska sprísnila podmienky na poskytovanie hypoték, na úver vo vyššej čiastke siahnu práve tí, ktorí oň žiadajú vo dvojici,“ poznamenala Buchláková.

debata chyba
Viac na túto tému: #single #ľudia #domácnosti #bez detí