Antolová o Jánošíkovi: Slováci stále potrebujú svojho hrdinu

Na Jánošíka by sme sa mali dívať s väčším nadhľadom, myslí si Ružena Antolová, ktorá takmer štvrťstoročie bola lektorkou v Múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši a v jánošíkovskej expozícii kaštieľa Vranovo. Je aj autorkou dvoch knižiek o zbojníckom kapitánovi.

22.02.2019 06:00
Terchová, Jánošíkove dni Foto: ,
Socha Jánošíka nad obcou Terchová.
debata (9)

Prekvapilo Vás, že sa Juraj Jánošík dostal v ankete Najväčší Slovák tak vysoko?

Pravdupovediac, veľmi to nesledujem, ale veľmi ma to neprekvapuje. Zakaždým, keď spoločnosť zaznamenáva rast nežiaducich patologických javov, narastá nespokojnosť a snaha niečo zmeniť. Podobne aj v minulosti v takýchto obdobiach sa zvyšoval záujem o revoltu a často sa spomínal práve Jánošík. Sme v období, keď sa dostávajú na verejnosť neprijateľné veci, ktoré sa u nás reálne diali a stále sa dejú: korupcia, rozklad štátnych inštitúcií, dosadzovanie do nich neodborníkov… A Jánošík zosobňuje túžbu po spravodlivosti. Ďalším dôvodom je aj to, že mnohí Slováci stále hľadajú vlastnú identitu a potrebujú svojho hrdinu.

Máte dlhoročné skúsenosti s návštevníkmi múzejných expozícií a výstav o legendárnom zbojníkovi. Ako ho vníma náš súčasník? Mení sa toto vnímanie v závislosti od veku, vzdelania, pohlavia, sociálnej príslušnosti návštevníka?

Vnímanie Jánošíka sa v minulosti aj dnes menilo skôr v súvislosti s politickou orientáciou. Pre ľavicu sa z Jánošíka stávalo politikum, a to nielen na Slovensku, ale aj v Poľsku. Treba však povedať, že pri veľkej úcte k tejto zbojníckej legende, Poliaci majú väčší nadhľad a vnímajú ho viac s humorom.

Venovali ste sa aj výskumu tejto historickej postavy. Ako veľmi sa líši skutočný Jánošík od toho mytologického, od legendy?

Historický Jánošík vyšiel z prostého, ale odbojného terchovského ľudu, bojoval v povstaní proti cisárovi, neskôr slúžil na Bytčianskom zámku ako cisársky vojak a napokon sa stal zbojníkom. Zbíjal iba jeden a pol roka, ako 25-ročného ho súdili, mučili a popravili obesením na hák v Liptovskom Mikuláši. Nedokázali mu vraždu ani ublíženie, trúfol si však ozbíjať ľudí z nižšej šľachty aj obchodníkov. Za taký krátky čas toho stihol dosť. Ľudia mu v povestiach a rozprávkach pridali nadľudské schopnosti, mytologizovali si ho. Vykreslili si ho podľa vlastných predstáv. Stáva sa symbolom v ťažkých časoch, pretože ťažké časy ho zrodili a jeho meno je zakorenené v kolektívnej pamäti národa.

Kto je Jánošík pre vás osobne?

Veľmi zaujímavá historická téma, symbol, mýtus, kultúrne dedičstvo. Je nesmierne poučné sledovať ako z historickej skutočnosti môže vyrásť najväčšia legenda slovenského novoveku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Jánošík #Najväčší Slovák #Ružena Antolová