Trump vysvetlil, prečo nemá psa: Pripadal by som si s ním falošne

Američania sa po dvoch rokoch úradovania prezidenta Donalda Trumpa dozvedeli, prečo na rozdiel od svojich početných predchodcov nevlastní psa.

21.02.2019 10:24
donald trump Foto:
Na snímke americký prezident Donald Trump.
debata

Vraj by na neho nemal čas a pripadal by si s ním falošne. Denník The Washington Post pripomína, že tradícia chovať v Bielom dome psa siaha až do konca 19. storočia.

Počas svojej návštevy mesta El Paso, ktoré leží na hranici s Mexikom, Trump obdivoval schopnosti nemeckých ovčiakov, ktorí vyhľadávajú drogy. „Vy psy milujete, že áno,“ obrátil sa šéf Bieleho domu na svojich priaznivcov. Povedal, že on by na psa nemal čas a „ako by som vyzeral, keby som sa s ním prechádzal po trávniku pri Bielom dome?“, opýtal sa ich. Pripadal by si vraj „tak trochu ako pózer“. Dodal, že mu veľa ľudí radilo, aby si nejakého chlpáča zaobstaral, že to u politika vyzerá dobre.

Psa si do Bieleho domu nasťahoval prezident William McKinley, ktorý sa úradu ujal v roku 1897, a odvtedy všetkým jeho nástupcom na najvyššom poste v USA robil spoločnosť najlepší priateľ človeka. Táto tradícia sa podľa The Washington Post za posledné storočie tak vžila, že alergia na psov u Scotta Walkera, ktorý sa v roku 2016 uchádzal o republikánsku prezidentskú nomináciu, bola považovaná za faktor, ktorý jeho šance znižuje. Ale Trump si s touto zvyklosťou, podobne ako s radom ďalších, hlavu nelámal.

Trump podľa všetkého medzi milovníkov psov nepatrí a nie je vylúčené, že jeho chladný vzťah k nim súvisí s jeho posadnutosťou čistotou. Pes sa však v minulosti v domácnosti tohto realitného magnáta vyskytoval, jeho bývalá manželka Ivana v knihe z roku 2017 Trumpovská výchova spomína, že ho postavila pred voľbu „buď ja a (pudel) Chappy alebo nikto“. Chappy vraj na terajšieho šéfa Bieleho domu výhražne štekal.

Kým Donald Trump zrejme veľkú lásku k zástupcom zvieracej ríše neprechováva, naopak jeho zástupca, viceprezident Mike Pence u jedného domáceho maznáčika nezostal. Okrem austrálskeho ovčiaka menom Harley s ním žije aj králik Marlon a mačka Hazel.

Podľa údajov Americkej asociácie veterinárnych lekárov, na ktoré sa odvoláva agentúra AP, ku koncu roka 2016 vlastnilo zvieracieho maznáčika 57 percent domácností v Spojených štátoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #pes #Donald Trump #americký prezident