Botswana povolí obmedzený odstrel slonov

Vláda v juhoafrickom štáte Botswana odporučila, aby bol zrušený doterajší zákaz lovu slonov.

27.02.2019 09:09
slony, Afrika, India, kly Foto:
Ilustračné foto.
debata
Povolia ich obmedzený odstrel a mäso bude spracovávať na krmivo pre domácich miláčikov. Informovala o tom stanica BBC.

Po mesiacoch verejných konzultácií sa ministri vlády zhodli na opatrení, ktoré by malo pomôcť zmierniť konflikty medzi divou zverou a ľuďmi a vo svojom dôsledku aj prispieť k lepšej ochrane týchto najväčších suchozemských cicavcov.

Krátko po svojom uvedení do úradu v minulom roku požiadal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstránila doterajší zákaz lovu, ktorý platí od roku 2014. Úrady následne otvorili diskusiu s občanmi, organizáciami a miestnou správou. Výsledkom je správa, ktorá odporúča lov obnoviť a s pomocou „pravidelného, ​​avšak obmedzeného odstrelu“ uzavrieť niektoré migračné trasy slonov. Správa tiež odporúča, aby sa slonie mäso použilo do konzerv ako krmivo pre domácich miláčikov.

Botswana je domovom približne 130 000 slonov, ktorí boli až donedávna uchránení od pytliactva, ktoré každoročne zahubí desaťtisíce týchto chobotnatcov. Niektorí argumentujú, že sa stavy slonov zvyšujú a že sa tieto zvieratá túlajú aj mimo chránených území, čo vyvoláva konflikty s miestnym obyvateľstvom. Tým, že ničia úrodu a občas aj zabijú ľudí, má znovuzavedenie odstrelu podporu niektorých vidieckych oblastí.

debata chyba
Viac na túto tému: #odstrel #slony #Botswana #krmivo