Predpoveď rozkvetu sakury je v Japonsku vážne poslanie

Jar sa blíži a Japonsko i turistov zaujíma, kedy konečne pokvitnú okrasné čerešne sakury. Odpoveď na túto otázku sa každoročne snažia dať seriózni meteorológovia.

01.03.2019 12:29
sakura, Japonsko Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je potrebné stanoviť čo najpresnejšie chvíľu, keď sa otvoria prvé kvety, z ktorých sú Japonci takí nadšení. Pozorovatelia sa v snahe o čo najväčšiu presnosť opierajú o údaje o teplotách. Ak je na jar teplejšie, sakury rozkvitnú skôr. Keď ale boli jeseň a zima teplejšie ako zvyčajne, proces to oddiali. Nie je tiež dobre, aby sa vyskytovali extrémne javy.

„Žiadna rastlina v Japonsku nevyvoláva toľko záujmu,“ povedal agentúre AFP Rio Dodžo z oddelenia štatistiky národného meteorologického ústavu.

Vlani za sebou nasledovalo niekoľko tajfúnov, takže vznikol vzácny jav: sakury rozkvitli už na jeseň, teda oveľa skôr, než oficiálne začína ich sezóna. Tá trvá od začiatku marca na južnom ostrove Kjúšú po máj na severnom ostrove Hokkaido.

Niektoré organizácie začali zhromažďovať údaje od užívateľov internetu, aby spresnili svoje odhady. Napríklad Weathernews, čo je spoločnosť so sídlom v Čibe neďaleko Tokia, zverejnila fotografie púčikov, ktoré jej posielajú tisíce ľudí. Projekt Sakura sa začal v roku 2004 a dnes združuje 10 000 obyvateľov.

„Vďaka fotografiám, ktoré dostávame, môžeme s presnosťou pozorovať, ako sa púčiky vyvíjajú,“ vysvetľuje hovorkyňa Miku Tomová. „Bez tohto systému by sme rozkvet nemohli predpovedať,“ dodáva.

Ak je pupenec malý a pevný, bude potrebovať ešte mesiac, aby sa otvoril. Najprv bude mať žltú, ľahko do zelena prechádzajúcu farbu, a potom stmavne. Potom nadobudne bledo ružovú farbu, a to týždeň pred tak očakávaným rozkvetom.

Tento program umožnil organizácii Weathernews zhromaždiť za posledných 15 rokov údaje od dvoch miliónov ľudí. Spoločnosť má k dispozícii aj vlastné meteorologické údaje získavané z observatórií rozmiestnených na 13 000 miestach Japonska, čo je desaťkrát viac ako má národný meteorologický ústav. A jej zamestnanci udržujú pravidelný kontakt s asi 700 parkami, aby overovali vývoj púčikov.

Aby japonskí prognostici doplnili túto terénnu prácu, používajú matematické modely a algoritmy. Na týchto predpovediach závisia mnohé rozhodnutia z oblasti marketingu. V týždňoch predchádzajúcich sezóne sakúr sú obchody plné produktov v jej farbách, od piva po cukríky. Rodiny, priatelia a kolegovia z práce si robia pikniky pod stromami. Príchod jari a kvitnúce sakury sú v Japonsku zároveň obdobím, kedy žiaci nastupujú do škôl a študenti po škole do zamestnania.

Sakury sú posvätné aj pre svoju veľmi krátku dobu kvetu, ktorá trvá zhruba týždeň a symbolizuje krehkosť nášho bytia.

V roku 2010, po viac ako 50 rokoch, prestal národný meteorologický ústav rozkvet sakúr predpovedať a nechal iné úrady, aby sa o to pokúšali. Stále mu ale náleží právo oznámiť sezónu na základe dohľadu nad 58 stromami v celej krajine. Kde sú umiestnené, je uchovávané v tajnosti, aby sa zabránilo podvodom. Je ale známe, že v Tokiu sa jeden z týchto stromov nachádza vo svätyni Jasukuni.

Od začiatku marca inšpektori kontrolujú pupence raz denne, a keď sa blíži osudový okamih, tak dvakrát denne. „Čas kvitnutia vyhlasujeme, keď sa objaví päť až šesť kvetov,“ dodal Dodžo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #teploty #kvety #meteorológovia #sakury