Jednohrbé dromedáre už v Indii neslúžia ako platidlo. Začína sa spracovávať ich mlieko

Preč sú časy, keď dlhé karavány dromedárov nomádov Lakšmana Raika prevážali cestujúcich, potraviny a vodu cez púšte Radžastanu.

04.03.2019 14:07
ťava, dromedár Foto:
Ilustračné foto.
debata

Typické zviera s jedným hrbom, ktoré moderná indická spoločnosť zavrhla, musí začať meniť zamestnanie, píše agentúra AFP.

„Nie je to tak dávno, čo sa postavenie v našich komunitách určovalo podľa veľkosti stáda každej rodiny. Dnes už to tak nie je,“ hovorí Lakšman, a pritom fajčí tradičnú fajku a popíja čaj na okraji Rani, odľahlej obce v Radžasthane. „S dromedármi sa dnes zaobchádza ako so starcami, nikto sa o ne nezaujíma,“ sťažuje sa muž, ktorý musel o polovicu zmenšiť svoje stádo, aby obmedzil náklady. Pretože cena zvieraťa klesla, predal mnoho svojich tiav príbuzným za smiešnu sumu.

Počas niekoľkých rokov v Indii podľa údajov Národného centra pre štúdium dromedárov populácia tiav jednohrbých poklesla asi o 30 percent. „Situácia je znepokojujúca,“ potvrdzuje N. V. Patil, riaditeľ tohto centra v Radžastane. Ale majiteľom tiav sa teraz naskytá možnosť, ako pre zvieratá nájsť novú prácu: v mestách sú čoraz obľúbenejšie čokolády, mydlá a pleťové krémy vyrobené z ťavieho mlieka. Spoločnosť Hiteša Ratího, založená pred tromi rokmi, je jedným z prvých investorov v tomto sektore a mesačne vykupuje až 7 000 litrov ťavieho mlieka.

„Tento trh a dopyt po dromedárom mlieku a produktoch z neho nebývalo rastie,“ hovorí obchodník. Predaj dromedárieho mlieka však nie je ľahký v krajine, kde je krava posvätné zviera. Kravské mlieko sa pije nielen preto, že je zdravé, ale aj z náboženských dôvodov.

Spotrebiteľa si musí tiež získať hustejšia štruktúra a slaná chuť mlieka. Toto mlieko je však pozitívne hodnotené pre svoju výživnú hodnotu. Podľa vedcov je pre zvýšenú úroveň inzulínu a proteínov obzvlášť vhodné pre diabetikov. Jedna z najväčších indických mliekarní Amul od tohtoročného januára predáva dromedárie mlieko vo fľašiach v supermarketoch v štáte Gudžarát na západe Indie. Ponúka tiež čokoládu vyrobenú z tohto mlieka.

R. K. Saval z výskumného centra dromedárov si myslí, že tento obchod môže časom stabilizovať počty tiav jednohrbých. „Tieto tradičné komunity budú povzbudené, aby zachovali svoje stáda, až dopyt po mlieku a ďalších produktoch z dromedárov vzrastie,“ vysvetľuje.

Úrady dúfajú, že zastavia pokles počtu dromedárov tým, že vytvoria väzby medzi chovateľmi a podnikateľmi hľadajúcimi nové suroviny pre obchody špecializujúce sa na ťavie produkty: mlieko, čokolády, syry, zmrzliny…

Lakšmanov syn Rákeš Raika tvorí deviatu generáciu chovateľov tiav. Teraz predáva dromedárie mlieko. To mu umožňuje niečo si privyrobiť a zároveň zachovávať tradície. „Naozaj veríme, že trh s dromedárím mliekom porastie. Pomohlo by to mnohým komunitám, ako je tá naša,“ hovorí.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #mlieko #dromedár #stáda