Med je špičkový elixír

Poriadne pestrý život má osemdesiatročný Lipták Jozef Tlamka. Keď mal sedemnásť, prežil klinickú smrť. Po tomto zážitku sa začal venovať liečiteľstvu, pričom jeho "top" elixírom je med. Jeho účinky považuje priam za zázračné. O špeciálny recept sa podelil aj s denníkom Pravda, ktorý odoberá už celé polstoročie!

05.03.2019 15:00
Jozef Tlamka Foto: ,
Jozef Tlamka verí v zázračnú silu medu.
debata (1)

Spomienky na zážitok klinickej smrti má dodnes veľmi živé. Stalo sa to počas poslednej veľkej epidémie detskej obrny, keď ho vo vážnom stave previezli do nemocnice. V izbe, kde ležal, vtedy zomreli štyria ľudia. Na prahu smrti sa ocitol aj on, no ako sám hovorí, musel sa vrátiť. „Mysľou sa mi prehnal celý život. Cítil som, akoby som prechádzal očistcom, kde prosím o odpustenie za činy, ktorých som sa dopustil,“ spomína.

„Predo mnou bolo jasné svetlo a popritom som vnímal obrysy mojich najbližších, ktorí ma už opustili. Na ceste ma však zastavila krásna žena v podobe anjela, ktorá mi dala najavo, že môj čas ešte neprišiel a musím sa vrátiť,“ opísal pre mnohých nepochopiteľné. Z ťažkého stavu sa dostal, no dodnes sa pri chôdzi podopiera paličkou.

S pribúdajúcim vekom sa pán Tlamka čoraz viac zaujímal o alternatívne liečiteľské metódy, za zázračné považuje najmä tekuté zlato v podobe medu. Pripomína, že už starovekí grécki filozofi ho odporúčali užívať pre získanie zdatnosti, upevnenie zdravia, dlhovekosť a plodnosť. „Nemecký egyptológ Ebers kúpil v roku 1873 v Luxore zvitok papyrusu dlhý 23 metrov, ktorý obsahoval až 900 receptov vrátane návodov na farmaceutické použitie medu,“ povedal.

Sám sa touto sladkou tekutinou a jej účinkami začal hlbšie zaoberať až na dôchodku. „Včelárom som nikdy nebol, no moji starí rodičia, u ktorých som vyrastal, mali šesť úľov. Starému otcovi som pomáhal starať sa o ne a vytáčať med,“ hovorí o prvom kontakte s týmto prírodným liekom. Keď sa oženil, spoločnosť pri práci s úľmi robieval aj svokrovi, ktorý ich mal desať. Med a jeho účinky ho však naplno začali fascinovať pred pätnástimi rokmi. Odvtedy ho vo veľkom odoberá zo včelej farmy v obci Hybe, pričom odštartoval hľadanie liečivých receptov.

Je presvedčený, že miešaním medu s rôznymi prísadami sa mu podarilo zažehnať rakovinu prostaty. Teraz experimentuje opäť, snaží sa totiž pomôcť manželke, ktorú ohrozuje Alzheimerova choroba. Med mieša s rôznymi prírodnými látkami tak, aby čo najviac pomáhali ľuďom.

Celkovo si však nevie vynachváliť apiterapiu. Med považuje za výnimočný dar, liek, ktorý človeku dávajú včely. Vzápätí sa s nami podelil o univerzálny recept, ktorý je vhodný aj proti chrípke a už roky pomáha celej jeho rodine a širšiemu okruhu priateľov.

„Je to impulzné, niekomu stačí, keď si ho naordinuje len raz. Ďalší to musí brať tri dni, ale maximálne sedem. Vždy po jednej lyžičke,“ spomenie dávkovanie a tvrdí, že za pomoc, ktorú takouto formou ľuďom poskytuje, neberie ani cent.

Medový regeneračný impulz

  • V porcelánovom alebo hlinenom hrnčeku zmiešame dve až päť lyžíc domáceho medu s približne polovicou lyžičky rozomletej kurkumy, škorice, zázvoru, ľanového semienka, klinčekov. Pridáme rozomleté vlašské a lieskové orechy.
  • Odstavíme a po štyroch hodinách pridáme žĺtok z domáceho vajíčka.
  • Medovú zmes je dobré pri konzumácii čo najdlhšie podržať v ústach.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #med #zdravie a prevencia #Jozef Tlamka