Medzinárodný deň žien bude v Berlíne prvýkrát sviatkom

Berlínčania si v piatok po prvýkrát od pádu komunistického režimu oficiálne pripomenú Medzinárodný deň žien.

07.03.2019 10:46
rezané kvety, kytica Foto:
Ilustračné foto.
debata

Sviatkom sa pritom tento deň v nemeckej metropole, ktorá je zároveň jednou zo 16 spolkových krajín, stal tak trochu náhodou. A rozhodne nie bez kontroverzií.

„Berlín mal veľmi málo oficiálnych sviatkov. Bolo ich len deväť, čo bolo v rámci Nemecka úplne najmenej. Berlínska radnica a tunajší primátor Michael Müller (SPD) preto vlani povedali, že chcú pre Berlíňanky a Berlínčanov o jeden sviatok viac,“ vysvetľuje berlínska zastupiteľka a podpredsedníčka tunajšej sociálnej demokracie Iris Sprangerová. Nejaký čas potom nebolo jasné, aký deň sa sviatočným stane.

„V júni 2018 mi volal jeden novinár a pýtal sa, aký sviatok by som navrhla ja,“ vraví politička. „Počas jedinej sekundy premýšľania – v živote to tak niekedy proste je – som spontánne povedala, že 8. marec. V médiách to potom bolo predtým, než som to s niekým v strane vôbec stihla prebrať,“ hovorí.

Ďalej už ale tému náhode neponechala a zorganizovala online petíciu, kde sa pre Medzinárodný deň žien ako sviatok vyslovilo takmer 30 000 obyvateľov Berlína; zhruba 40 percent z nich boli muži. Tému si potom za svoje vzali všetky strany tunajšej koalície – SPD, Ľavica a Zelení – ktorí ho koncom januára presadili v berlínskom zastupiteľstve.

Narazili pritom na odpor opozičných kresťanských i slobodných demokratov (CDU a FDP) a tiež Alternatívy pre Nemecko (AFD). Napríklad CDU v 8. marci vidí sviatok v „čisto socialistickej tradícii“. Aj ostatné opozičné strany by radšej ako Medzinárodný deň žien, ktorý sa vo veľkom slávil v celom východnom bloku, za sviatok presadili iný deň, napríklad 31. október, kedy si niektoré nemecké krajiny pripomínajú reformáciu. Voľbu kritizovali aj zástupcovia zamestnávateľov, podľa ktorých sviatok povedie k zníženiu berlínskeho hrubého domáceho produktu.

Iniciátorka Sprangerová ale v rozhovore so zahraničnými novinármi vyjadrila presvedčenie, že nový sviatok, ktorý si zatiaľ nepripomína žiadna z ostatných 15 nemeckých spolkových krajín, je predovšetkým výrazom toho, čo ženy v otázkach rovnoprávnosti za posledných 100 rokov dokázali, a tiež toho, čo je ešte potrebné urobiť.

V meste, kde sa uskutoční niekoľko demonštrácií, aj preto na štátny sviatok očakávajú bojovnú atmosféru. Tá podľa nej ale rozhodne nevylučuje, aby 8. marca muži ženy obdarovali darčekmi alebo kvetinami, ako to bolo zvykom aj za bývalého režimu. „Je to uznanie za prácu, ktorú robia ženy každý deň,“ myslí si.

debata chyba
Viac na túto tému: #Berlín #sviatok #MDŽ #nemecká metropola