Reklama Slovenska vo svete. Sagana pozná každý

Pravda prináša seriál Najväčší Slovák. Každý týždeň uverejňujeme príbeh o človeku, ktorý bol vo svojej oblasti výnimočný a v celoštátnom hlasovaní sa dostal do finále - medzi desiatku tých, ktorí získali najviac SMS. Názory na väčšinu finalistov nie sú jednoznačné a čierno-biele. Pokúsime sa ich však vykresliť čo najplastickejšie. Tento článok venuje pozornosť slovenskému cyklistovi Petrovi Saganovi.

08.03.2019 06:00
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
debata (4)
Najväčší Slovák, logo

Porovnávať úspechy športovcov z viacerých odvetví, tobôž, ak sú to ľudia rôznych generácií, je skoro nemožné.

Ondrej Nepela, Anton Tkáč, Vladimír Dzurilla, Martina Moravcová, Miloslav Mečíř, Ján Zachara – iné podmienky, iná konkurencia. O všetkých však platí jedno – boli hviezdami, ktoré preslávili Slovensko.

Ak však niekoho poznajú v každom kúte sveta, potom Petra Sagana. Stále iba 29-ročný Žilinčan vrátil dopingom poznačenej cyklistike kredit a doma z nej urobil národnú záležitosť. Slováci sa už takmer desať rokov tešia z jeho veľkých úspechov.

Keď na Kopaniciach vyhral Cagan

Najprv chcel byť futbalistom, ale nadšenie v žilinskom klube mu vydržalo sotva týždeň. Odložil kopačky a vysadol na bicykel. Nemal ani sedem rokov, keď vyhral preteky, ktoré zorganizovali tamojší saleziáni. Pravda, aj keď v nich o nič nešlo, už tam sa začala rodiť hviezda. Mladý Sagan sa podľa vzoru staršieho brata zamiloval do sveta dvoch kolies a tí, ktorí ho mohli sledovať, pochopili, že je výnimočný.

Písal sa 24. jún 2007, keď tlačová agentúra vydala výsledky z pretekov 2. kola Slovenského pohára v horskej cyklistike v Podbranči na Záhorí. V kategórii juniori bolo poradie takéto: 1. Peter Cagan 1:23:59, 2. Radovan Bierski 1:31:29, 3. Martin Bodiš 1:37:42.

Tušíte správne, pod priezviskom Cagan sa neukrýval premrhaný talent, ktorý to neskôr v kariére nikam nedotiahol. Bola to nevedomosť alebo len obyčajný preklep, ktorý by fanúšikovia dnes ťažko odpúšťali. Ale všimli ste si ten náskok?

„Poriadne tam s ostatnými zamával. Vtedy bol v teréne nedostižnou hviezdou a dlhoročnou stálicou Milan Barényi. Zväčša to bolo tak, že v cieli čakal na ostatných päť a viac minút. Zrazu sa ho však až do konca držal mladý Sagan – chlapec, ktorý bol samá ruka, samá noha. Všetkým okolo trate spadla sánka,“ zaspomínal si vlani v lete pre Pravdu na preteky v Podbranči Peter Škopek, cyklista, ktorý so Saganom niekoľko rokov súťažil na podujatiach po celom Slovensku.

Sagana si budú všetci pamätať

Uplynuli iba dva roky a 19-ročného Žilinčana si pozval na skúšku špičkový tím Quick Step. Stále len dospievajúci mladý muž však vtedy neuspel. Sklamaný a frustrovaný, asi takto sa cítil, keď mu Belgičania povedali rázne – nie. Sagan viac nechcel vysadnúť na cestný bicykel. Budúcnosť videl na horskom – v teréne.

Emócie však rýchlo vyprchali, horúcu hlavu schladila aj rodina. A prišla ďalšia ponuka – tentoraz z talianskeho Liquigasu. Opäť iba na skusy.

Prekvapenie, šok – doktori nemohli uveriť. Výsledky fyzických testov mladého Slováka vyrážali dych. Vraj niečo také ešte nikdy nevideli. Počas tréningového kempu zničil najviac bicyklov z celého tímu. Vďaka neuveriteľnej sile. A po návrate z drsných hôr dostal zmluvu na dva roky. Profesionálna kariéra Petra Sagana sa mohla začať.

A tá je viac ako úspešná. Tri tituly v rade z majstrovstiev sveta, šesť zelených dresov na Tour de France, víťazstvo na pretekoch Okolo Flámska či vlani v apríli na Paríž-Roubaix.

História bude mať hneď niekoľko dôvodov, aby na Sagana už nikdy nezabudla.

Jedným z nich je jeho dominancia v bodovacej súťaži na najslávnejších etapových pretekoch na svete – Tour de France. Slovák môže tento rok prekonať rekord Erika Zabela. „Možno mi bude trošku smutno, je to významný zápis do cyklistickej histórie, a moje meno v tomto prípade už viac nebude žiariť. Rekordy sú však na to, aby sa prekonávali, žiadny tu nebude naveky. Ak mi ho teda má niekto vziať, nech je to Peter Sagan. Lebo on je veľký šampión,“ povedal vlani pre Pravdu legendárny Nemec.

Drukuje mu celý svet

Sagan je absolútny fenomén. Nie sú to však iba jeho prvenstvá, ktoré z neho robia najjagavejšiu hviezdu súčasnej cyklistiky. Je to aj jeho bezstarostná povaha, ktorú obdivuje celý svet. Drukujú mu dokonca aj v končinách, kde by to málokto čakal. Napríklad v Belgicku, ktoré má množstvo skvelých pretekárov.

„Van Avermaet, Boonen, Gilbert, ale aj ďalší sú skvelí. Pripúšťam, že by dávalo oveľa väčší zmysel, ak by sme založili fanklub niektorému z nich. Ale Peter Sagan je výnimočný. Po osobnostnej, ale aj po športovej stránke. Má parametre dokonalého Fláma,“ prezradil Steven Buyse, zakladateľ oficiálneho Saganovho fanklubu Hippo 12 v belgickom mestečku Bredene.

Peter Sagan sa predvádza jazdou na zadnom... Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Peter Sagan Peter Sagan sa predvádza jazdou na zadnom kolese na bicykli na pódiu počas benefície jazdcov pred štartom cyklistických etapových pretekov Tour de France v La Roche-sur-Yon 5. júla 2018.

„Je iný ako ostatní. Láskavý a zdvorilý, vždy si nájde čas na fanúšikov. Zvlášť na mňa, mám z toho radosť. Nie každý by sa takto obetoval,“ prízvukoval jeho najväčší fanúšik, vozičkár Marc De Becker.

Aj fotografka Karen M. Edwardsová, ktorá sprevádza pelotón na najprestížnejších podujatiach, uznáva jedinečnosť slovenského Tourminátora.

„Fotiť ho nie je žiadne umenie, z každého obrázka srší jeho charizma. Aj preto má toľko fanúšikov po celkom svete i za bariérami na cyklistických pretekoch. Videla som nejednu ženu so slzami v očiach, a pritom stačilo jediné: aby videli Sagana naživo. Vedia byť poriadne hysterické a občas aj nebezpečné. Stalo sa mi, že ma jedna z nich udrela po hlave. Dôvod? Pri fotografovaní som jej stála vo výhľade. Nuž, Sagan je v dnešnom pelotóne skutočná rocková hviezda,“ povedala pre Pravdu.

Opak namysleného chmuľa

Osobný rozhovor s Petrom Saganom je pre slovenských novinárov nadľudská úloha. Pochopiteľne, záujem o jeho osobu je všade, a preto sám musí zvážiť, komu a kde odpovie. Nejednu skúsenosť má Bill Gifford, skúsený novinár na voľnej nohe.

„Aj keď s ním strávite viac ako hodinu, je veľmi náročné dostať z neho niečo hlboko osobné. Verte mi,“ rozhovoril sa o svojom zážitku. „Akoby si informácie prísne strážil. Možno to súvisí s jeho unikátnym príbehom, je to muž, ktorý vyrástol uprostred ničoho, v krajine mimo cyklistického mainstreamu. Mohlo sa stať, že ak by vyrastal v Belgicku či Taliansku a uctievali by ho už od juniorských čias, bol by z neho namyslený chmuľo. On je však presný opak,“ vyhlásil.

A ešte jeden pohľad do tajomnej duše Petra Sagana. Tentoraz od Američana Timmyho Duggana, pretekára, ktorý na začiatku kariéry pomáhal mladému Slovákovi na ceste za prvými úspechmi. „Ak ste úprimný k nemu, on bude na revanš otvorený k vám. Ale ak zacíti vo vašom prejave neautenticitu, nedostanete sa nikam. Jeho priority úzko súvisia s filozofiou užívania si života, rodina a priatelia preňho znamenajú oveľa viac ako cyklistické úspechy,“ dodal.

Peter Sagan

  • Narodil sa 26. januára 1990 v Žiline
  • Má troch súrodencov, bratov Juraja a Milana a sestru Danku
  • Na sklonku roku 2013 sa presťahoval do Monaka
  • Počas kariéry dosiaľ pretekal za tímy Liquigas, Tinkoff-Saxo a Bora-Hansgrohe
  • V októbri 2010 vyhral ako prvý Slovák preteky kategórie World-Tour, keď ovládol 3. etapu na Paríž-Nice
  • Je trojnásobným majstrom sveta – Richmond 2015, Dauha 2016 a Bergen 2017
  • Na Tour de France vyhral šesťkrát bodovaciu súťaž – zelený dres
  • Na pretekoch Grand Tour ovládol už 15 etáp
  • Ovládol dve jarné klasiky – Okolo Flámska (2016) a Paríž – Roubaix (2018)
  • V sezóne 2017 ho po kolízii s Markom Cavendishom vylúčili z Tour de France
  • Podľa neoficiálnych informácií v Bore zarába 5,5 milióna eur za rok
  • S nemeckým tímom ho viaže zmluva do roku 2021
  • Trikrát vyhral slovenskú anketu Športovec roka (2013, 2015, 2017)

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Najväčší Slovák