Vatikán v očistci?

Nečakal to. Bol predsa jedným z najvplyvnejších mužov v katolíckej cirkvi, pokladníkom Vatikánu, známym arcibiskupom v austrálskom Melbourne. A predsa sa 77-ročný kardinál George Pell ocitol za mrežami.

11.03.2019 06:00
Austrália Vatikán kardinál Pell väzba Foto: ,
Austrálsky kardinál George Pell sa dozvie o výške trestu civilného súdu 13. marca.
debata (18)

Pell bol porotou jednomyseľne uznaným vinným zo zneužitia dvoch vtedy 13-ročných chlapcov. Jeden z nich sa neskôr rozhodol prehovoriť, aj keď médiá poprosil, aby s ohľadom na rodinu zachovali jeho anonymitu. Druhý chlapec o svojom trápení, s ktorým žil, nikomu nepovedal. Zomrel ako 31-ročný po predávkovaní sa heroínom.

Kardinál Pell nevidí dôvod kajať sa, trvá na svojej nevine. Podal odvolanie. Za sebou má advokáta Roberta Richtera, podľa reportéra denníka Guardian jedného z najznámejších a drahých advokátov v Melbourne. Ten aj po uznaní Pellovej viny arcibiskupovo konanie pred súdom zľahčoval, čo bolo na sudcu priveľa. "Prosím, odveďte ho,“ vyhlásil napokon predseda súdu Peter Kidd a Pell putoval do väzenia.

Obhajca vykresľoval Pella ako muža, ktorý žil "život v službe, láskavosti a veľkorysosti“. Chválil ho ako "muža súcitu, ktorý má vzťah ku každému – od premiérov po upratovačov ulíc“. Prosil sudcu, aby netrestal jeho klienta za hriechy katolíckej cirkvi. "Z miesta, kde sedím, nie je pred súdom katolícka cirkev, nerozhodujem o treste pre katolícku cirkev. Rozhodujem o treste pre kardinála Pella za to, čo urobil,“ odpovedal mu však sudca. Výšku trestu civilného súdu sa Pell dozvie 13. marca. Vatikán zatiaľ čaká, Pell predsa podal odvolanie.

Pell chlapcov neznásilnil. Ale aj tých niekoľko nekonečne dlhých minút, keď ich sexuálne obťažoval a nútil k orálnemu sexu muž v sutane, ktorý sa pár mesiacov predtým stal kardinálom, ovplyvnilo ich životy. "Ako mnoho obetí zneužívania som trpel pocitom hanby, osamelosti, depresiou a vnútorným bojom. Trvalo mi veľa rokov, kým som pochopil, aký vplyv mala táto udalosť na môj život,“ uviedol Pellom zneužívaný muž, ktorý si neželal byť menovaný. Vtedy sa s tým, čo sa stalo v sakristii, nikomu nezdôveril. Bál sa, že príde o štipendium.

Koľko bolo takých chlapcov a dievčat, dnes už dospelých mužov a žien? Tých, čo zažili sexuálne obťažovanie kňazmi či znásilnenie, niekedy nie raz či dva razy, ale aj niekoľko rokov? Ako sa vyrovnávali s tým, že ich dôveru k iným nalomil človek, ktorý mal byť morálnou autoritou a duchovnou oporou? Ak sa niekomu zdôverili, akého ohlasu alebo pomoci sa dočkali? Koľko je takých chlapcov a dievčat dnes?

Cirkevné samovyšetrovanie

Presné údaje o počte obetí nie sú známe. Navyše, nie každá obeť sexuálneho zneužívania tieto činy nahlási. A vlastne – komu ich hlásiť v prípade zneužívania kňazom? Dá sa veriť cirkevným inštitúciám, že ich naozaj vyšetria, keď pribúda odhalení o tom, ako cirkevní predstavitelia tieto prípady zatĺkajú?

Prokurátorka amerického štátu Michigan Dana Nesselová, ktorej úrad vyšetruje desiatky takýchto podozrení, nedávno vyzvala tamojšie diecézy, aby prestali so samovyšetrovaním. Cirkevných predstaviteľov obvinila, že obete žiadajú, aby tieto prípady hlásili len im, nie polícii a nútia ich k dohodám o mlčanlivosti. Obete vyzvala, aby sa obrátili na políciu. "Ak chce s vami hovoriť vyšetrovateľ, prosím, požiadajte ho, aby vám ukázal služobný preukaz, nie ruženec,“ citoval Nesselovú Detroit News.

Ale otvorená kritika znie už aj vo Vatikáne. Predseda nemeckej biskupskej konferencie kardinál Reinhard Marx na nedávnom biskupskom summite k sexuálnemu zneužívaniu vyzval cirkev, aby prestala utajovať informácie o zneužívaní detí duchovnými. Štúdia, ktorú v tejto súvislosti robili nemeckí biskupi v roku 2014, naznačuje, že s niektorými dokumentmi sa manipulovalo, prípadne neobsahovali to, čo mali. "Záznamy, ktoré mohli dokumentovať tieto strašné skutky a uvádzali mená osôb za ne zodpovedných, boli zničené alebo dokonca ani nevznikli,“ citovala kardinála agentúra AFP.

Uznal, že takto boli umlčiavané obete namiesto potrestania vinníkov.

Cirkevní predstavitelia podľa nemeckého kardinála zámerne nedodržiavali predpísané postupy, čím celú situáciu ešte zhoršovali. Cirkev podľa neho musí zmeniť svoj prístup. Žiada transparentnosť. Napríklad aj v podobe zverejňovania štatistík o tomto probléme. Inak bude cirkev stále čeliť podozreniam, že sa pokúša tieto prípady zatajovať a chrániť páchateľov. Prípad manipulácie s dokumentmi sa podľa neho netýka len jednej nemeckej diecézy. "Predpokladám, že Nemecko nie je ojedinelý prípad,“ dodal.

Ľady sa pohli?

Vážnosť problému si uvedomuje aj pápež František. Práve on zvolal na koniec februára do Vatikánu mimoriadne štvordňové stretnutie predsedov biskupských konferencií všetkých štátov sveta. Kňazov a cirkevných predstaviteľov, ktorí zneužívajú deti, nazval "nástrojom satana“.

Pápež František na vatikánskom summite o... Foto: Reuters, VATICAN MEDIA
pápež František, vatikán, summit Pápež František na vatikánskom summite o ochrane maloletých.

Biskupov ešte pred začiatkom ich diskusií upozornil, že ľudia nečakajú jednoduché odsúdenie, ale zavedenie konkrétnych a účinných opatrení. Ako námet na debatu im predložil zoznam 21 bodov. Medzi nimi napríklad návrh na inštrukciu o tom, že v prípade obvinenia treba informovať aj civilné orgány a to, že do vyšetrovania treba zapojiť odborníkov mimo cirkvi. Na druhej strane navrhol, aby diecézy a katolícke organizácie nepublikovali mená duchovných obvinených zo zneužívania pred vyšetrovaním a konečným odsúdením. V tejto súvislosti sa odvolal na princíp prezumpcie neviny.

Zástupcov obetí zneužívania kňazmi však sklamal. Čakali, že biskupský summit prinesie konkrétne opatrenia. "Som veľmi nahnevaná, pretože tam boli len pekné slová, ale nijaký konkrétny plán,“ povedala Virginia Saldanhaová z Indie, členka združenia Za ukončenie zneužívania kňazmi. Obete zneužívania vyzývajú cirkev na nulovú toleranciu pri sexuálnom zneužívaní. "Takže, ak je kňaz, mníška či dekan obvinený, vo farnosti sa to nepovie, kým sa nedokáže vina. A kto ju dokáže? Polícia alebo biskupi? Videli sme, že biskupi to desaťročia kryli, takže nik neverí, že budú dobrými arbitrami viny a neviny,“ povedal Tim Lennon zo združenia obetí zneužívaných kňazmi.

Podľa analytika CNN Johna Allena hoci pápež František býva vo svete vnímaný ako charizmatická osobnosť, táto jeho črta sa počas štvordňového stretnutia vo Vatikáne veľmi neprejavila. "Tento summit bol plný sľubnej rétoriky o reforme. Ale neposkytol jediný nový konkrétny detail o tom, čo by reforma mala znamenať,“ dodal Allen.

Jedným z najsilnejších bolo vystúpenie mníšky Veronicy Openibovej, jednej z troch žien, ktoré dostali možnosť prehovoriť na tomto summite. Túto možnosť podľa CNN naplno využila. Bez okolkov kritizovala kultúru mlčania cirkvi o týchto témach, aj to, že kňazi sú často stavaní na piedestál. Otvorene sa pustila aj do zavedených praktík, keď kňazov, ktorí zneužili deti, cirkev ponechá na pokojnom odpočinku s ich penziami a so zachovaním ich dobrého mena.

Podobne ako obete zneužívania vyzvala na nulovú toleranciu voči kňazom, ktorí zneužívajú deti. "Už viac nedovoľme skrývať také veci, pretože zo strachu sa robia chyby,“ povedala po tom, čo prečítala zoznam prípadov zneužívania, s ktorými sa stretla počas svojej práce v Nigérii, odkiaľ pochádza. "Príliš často chceme zachovať ticho, kým búrka prehrmí. Ale tá búrka len tak neprejde. V hre je naša dôveryhodnosť,“ zdôraznila.

Diskutovalo sa o viacerých opatreniach. O vytvorení kódexu správania sa biskupov, väčšej transparentnosti, aj o tom, ako postupovať pri podozrení zo zneužívania. Federico Lombardi, ktorý stretnutie biskupov moderoval, po jeho skončení ubezpečil, že cirkev teraz pripraví dokument s konkrétnymi opatreniami. Medzi prvými, ktoré prijme Vatikán v najbližšej budúcnosti, bude nový pápežský dekrét o ochrane maloletých a zraniteľných osôb. Ten sa bude týkať tých, ktorí žijú a pracujú vo Vatikáne. Chystá sa príručka pre biskupov, ako postupovať v prípadoch zneužívania a vytvorenie pracovnej skupiny, ktorá má pomôcť biskupom zaviesť tieto postupy.

Bude to stačiť?

Zneužívanie detí sa netýka len cirkvi a pápež si možno želá, aby cirkev proti tomu bojovala aj v širšom spoločenskom rámci. Začať však musí vo vlastných radoch.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #sexuálne zneužívanie detí #George Pell