Olympiáda ľudských práv: Ako neprísť o slobodu a demokraciu

Dobu, keď účasť na voľbách bola povinná a voľby boli neslobodné, v podstate bez možností výberu, terajší stredoškoláci nezažili. Možno o nej počuli z rozprávania doma či v škole. Od zanietených učiteľov, ktorí sa snažia viesť mladých k uvedomeniu si hodnôt demokracie a ľudských práv a toho, že o slobodu a demokraciu možno prísť. Napríklad ľahostajnosťou.

13.05.2019 10:30
olympiada ludskych prav Omšenie Foto: ,
Na Olympiáde ľudských práv získali ocenenie Pravdy eseje: (zľava) Dalibor Danko (3. miesto), Anna Príbojová (1. miesto) a Dominik Radler (2. miesto). Ceny odovzdali šéfredaktorka Nora Slišková a jej zástupca Jakub Prokeš.

„Veď sú príklady v dejinách, že zvraty môžu prísť veľmi rýchlo, ak demokracia nie je ostražitá. Stačí chvíľu nestrážiť si slobodu, rovnosť a ani sa nenazdáte a môžete byť diskriminovaný a neslobodný,“ hovorí Dagmar Horná, predsedníčka Celoštátnej komisie Olympiády ľudských práv.

Práve táto olympiáda je jedinečnou súťažou, ktorá dáva stredoškolákom priestor na rozmýšľanie o tom, ako demokracia ovplyvňuje ich životy. V konfrontácii s dezinformáciami, konšpiračnými teóriami šírenými na internete, ako aj s pribúdajúcimi útokmi na liberálnu demokraciu od politikov. Tridsať rokov od revolúcie v novembri 1989 a pätnásť rokov od vstupu do EÚ – nielen ekonomicky rozvinutého bloku, ale aj priestoru slobody.

Súťaž trvá už 21 rokov. Aj tento rok sa na nej zúčastnili stovky stredoškolákov, z ktorých 64 najlepších postúpilo do aprílového celoštátneho finále. Denník Pravda, hlavný mediálny partner súťaže, udelil tri ceny za najlepšie práce na aktuálnu volebnú tému: „Je výborné, že si mladí ľudia na Slovensku užívajú priestor demokracie a slobody. Prečo potom nemajú záujem voliť v eurovoľbách? Poraďte inštitúciám EÚ.“

Hlavnú cenu a odmenu 300 eur získala Anna Príbojová z Gymnázia Jána Chalupku v Brezne. Druhú cenu – knihy a darčekové predmety – si prevzal Dominik Radler z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici a tretiu cenu – taktiež knihy a darčekové predmety – získal Dalibor Danko z Gymnázia Štefana Moysesa v Moldave nad Bodvou. Ich práce v krátenej podobe sme zverejnili v mimoriadnej sobotňajšej prílohe.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #demokracia #Olympiáda ľudských práv