Gréci sa aj napriek protifajčiarskemu zákonu nechcú vzdať cigarety v reštaurácii

V bohémskej kaviarni v centre Atén Booze Cooperativa je súčasťou interiéru šach, ale aj modré popolníky. Hostia, usadení za dlhými drevenými stolmi, tu môžu bez obáv, aj napriek protifajčiarskemu zákonu z roku 2002, vychutnávať jednu cigaretu za druhou, píše agentúra AFP.

26.05.2019 17:44
fajčiari, fajčenie, cigarety Foto:
Najmenej 72 percent reštaurácií v Grécku je fajčiarskych, čo je podľa Eurobarometra z roku 2017 európsky rekord. (Ilustračná foto)
debata

Majiteľ podniku Nikos Luvros fajčenie odhodlane obhajuje. V roku 2009 pred všoobecnými voľbami dokonca založil vlastnú stranu kritizujúcu „fašizmus zákona proti fajčeniu“.

A nie je sám. Najmenej 72 percent reštaurácií v Grécku je fajčiarskych, čo je podľa Eurobarometra z roku 2017 európsky rekord. Za fajčiarov sa označuje 37 percent obyvateľov, a to je najviac v Európskej únii.

Tridsaťšesťročná Maria nemá vôbec v úmysle vzdať sa v reštaurácii svoje cigarety. „Keď idem s priateľmi do kaviarne alebo do baru, trávim tam hodiny a rada si zapálim. Je to zvyk, ktorého by som sa nerada vzdávala, keby sa mal protifajčiarsky zákon skutočne dodržiavať,“ pripúšťa.

Niektoré radnice a skupiny občanov sa snažia presviedčať reštaurácie, bary a kaviarne, aby zriadili nefajčiarske miestnosti.

Turistov očarí slnko a prekvapí cigaretový dym

„Keď príde turista do Grécka, očarí ho slnko, priezračné more a výnimočné archeologické lokality, ale prekvapia ho taverny ponorené do tabakového dymu,“ hovorí ironicky Jorgos Balafutis, ktorý založil internetovú stránku akapnos.gr so zoznamom nefajčiarskych barov, kaviarní a reštaurácií po celom Grécku.

Pred dvoma rokmi sa vrátil z New Yorku, kde sa v žiadnych reštauráciách a kaviarňach nesmie fajčiť. Nezmieril sa s tým, že protifajčiarsky zákon sa v Grécku nedodržiava. „Bolo už publikovaných toľko lekárskych štúdií o pasívnom fajčení, že nie je možné, aby fajčiari nebrali ohľad na zdravie tehotných žien, detí či susedov pri stole,“ vyhlasuje.

V roku 2017 založil internetovú stránku akapnos.gr so zoznamom asi 400 nefajčiarskych podnikov v celej krajine.

Fajčiť už však nie je tak cool

Platforma funguje vďaka tuctu dobrovoľníkov, ktorí požadujú od majiteľov podnikov písomné vyhlásenie, v ktorom potvrdzujú, že v uzavretých priestoroch je fajčenie prísne zakázané. Dobrovoľníci môžu upozorniť server, ak podnik na zozname nedodržiava protifajčiarsky zákon. Ten to potom preverí. „Majitelia podnikov majú obavy, že prídu o hostí fajčiarov, politici majú strach zo straty voličov. Preto sa o dodržiavaní protifajčiarskeho zákona pred všeobecnými voľbami ani nediskutuje,“ usudzuje Jorgos.

Lila Andreadakiová, dobrovoľníčka pracujúci pre akapnos.gr od jeho počiatkov, však súdi, že „reštaurácie a bary, ktoré registrujeme, priťahujú určitú časť zákazníkov práve preto, že rešpektujú nefajčiarov“. „Grécka spoločnosť sa vyvíja, stará o svoje zdravie, o životný štýl, o výživu a pre mnoho Grékov už nie je tak cool fajčiť,“ dodáva.

Niektoré radnice sa rozhodli posilniť obecnú políciu, ktorej prioritou je boj proti fajčeniu. V decembri 2017 sa mesto Trikala rozhodlo „uhasiť cigaretu“. Vlani v decembri ho nasledovalo susedné mesto Larisa.

Tento rok v marci starosta druhého najväčšieho gréckeho mesta Solúnu Jannis Butaris pred tlačou oznámil, že mestská polícia bude vymeriavať pokuty a prísnejšie aplikovať protifajčiarsky zákon. „Sme jediná krajina na svete, kde zákony neuplatňujeme, pretože sa nám nepáčia. Situácia sa musí zmeniť, chceme sa stať lepším mestom,“ vyhlásil.

debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #Atény