Hračka pre malých aj veľkých

Dá sa murovaný dom postaviť za menej ako dve hodiny? Je to možné a zvládnu to aj deti. Akurát že tá stavba je v skutočnosti domček, ktorý je asi 30-krát menší ako normálna budova. A ako materiál slúžia malé tehličky a lepiaca malta. Umožňuje to ekologická stavebnica Dombi, s ktorou sa môžu zabaviť aj dospelí.

28.06.2019 12:00
dombi, Matej Černušák Foto: ,
Matej Černušák s otcom Petrom a ich ekologická stavebnica.
debata

Je to podobné ako pri klasickej stavbe. Špachtľu ani kelňu síce nepotrebujete, ale tehličky ukladáte na seba, akoby ste naozaj murovali. Spájate ich lepiacou maltou, k dispozícii máte i dvere, okná či škridle. Jedna stavebnica obsahuje 130 až 205 častí, k tomu ešte štetec, brúsny papier a, prirodzene, návod. Keď ho dodržíte, výsledkom bude domček s výškou do 30 centimetrov a hmotnosťou maximálne 3,5 kilogramu. Ak by sa vám po čase prestal páčiť, stačí ho ponoriť do vody a môžete stavať odznova.

S nápadom vyrábať takú stavebnicu prišiel architekt Peter Černušák. Inšpiráciu našiel už pred 28 rokmi na výstave hračiek v Bratislave. Videl tam podobnú stavebnicu nemeckej výroby, ktorá sa predáva i dnes, lenže je veľmi drahá.

„Bolo to niečo ako lego, dostalo sa to do celého sveta. Vrátil som sa domov a povedal si, že niečo podobné by som chcel robiť i ja,“ spomína si 61-ročný architekt. Prvú výrobu stavebnice spustili už v roku 1995. Jednotlivé dieliky však ešte zhotovovali z keramiky. Pálilo sa to v peciach, čo stálo veľa energie, a teda aj peňazí. Výsledný produkt bol preto dosť drahý. Aby sa mohli presadiť, museli zmeniť materiál i technológiu, čo sa im podarilo v roku 2001.

„Začali sme používať hmotu, z ktorej stavebnicu vyrábame dodnes. Pece na to už nepotrebujeme, lebo hmota uschne priamo na vzduchu. Pritom má rovnakú kvalitu aj tvrdosť. A čo je podstatné, nemíňame toľko energie,“ vysvetľuje Černušák.

Domček pod stromček

Nadšený otec do projektu zapojil synov Michala a Mateja, jeho manželka Lívia pre stavebnicu – a vlastne i firmu – vymyslela názov – Dombi. Oproti nemeckej stavebnici, ktorou sa inšpirovali, Černušákovci do tej svojej pridali aj ďalšie prvky ako dvere, okná, škridle či korýtka. Súčasné produkty vyrábajú už asi päť rokov.

Dombi je rodinná firma, ktorá nemá šéfa. Všetci sa spolu radia a vzájomne sa dopĺňajú. Otec, ktorý popri tom stále pracuje ako architekt, má na starosti výrobu, a synovia sa starajú o predaj. Matej sa napríklad venuje marketingu a obchodovaniu cez internet, takzvanému e-shopu. Stavebnicu predávajú najmä takto, v bežných obchodoch ju príliš nevidno.

„Máme dvoch partnerov, ktorí od nás berú tovar, ale nie je toho veľa. Pre nás je hlavný e-shop. Treba sa o to starať a stojí to veľké peniaze, ak chcete dosiahnuť úspech. My sme s tou hračkou aktívni najmä v mesiacoch október až december. Počas roka sa toho veľa nepredá,“ priznáva architekt.

Stavebnica je podľa certifikátu vhodná pre deti... Foto: DOMBI. S.R.O.
ekologická stavebnica dombi Stavebnica je podľa certifikátu vhodná pre deti od šesť rokov.

Stavebnicu ľudia kupujú hlavne pred Vianocami ako darček pre deti. Dosiahnuť, aby sa dobre predávala po celý rok, nie je ľahké. „Je to beh na dlhé trate. Internetovej reklame sme sa začali venovať asi len pred trištvrte rokom, čo je krátky čas. Najprv si musíme vybudovať značku, čo sa, žiaľ, nedá dosiahnuť inak ako prostredníctvom reklamy,“ pripomína Matej Černušák. Preto má každý z nich popri stavebnici aj iné pracovné záujmy.

„Pritom by sme boli schopní vyrobiť aj tri- až päťtisíc kusov ročne. V Hlohovci máme výrobnú halu, pekné priestory. Len čakáme na veľký objednávkový impulz a dobrého partnera,“ tvrdí zakladateľ firmy.

Malé stavebniny

Zloženie suroviny, z ktorej stavebnicu zhotovujú, si rodina stráži ako výrobné tajomstvo. „Je to špeciálna hmota, niečo medzi sadrou a keramikou,“ naznačí Peter Černušák, no podrobností neprezradí, aby náhodou nepomohol konkurencii. „Bol to náš nápad, ale inak sú to bežné suroviny,“ dodá nakoniec.

Drobné tehličky sú nerozbitné, obyčajný pád zo stola prežijú bez ujmy. Hmota, z ktorej ich vyrobili, má vraj až 10-krát vyššiu odolnosť pri namáhaní ako bežne dostupná sadra. Rozmery tehličiek sú 2 × 2 × 4 centimetre, ak majú tvar kocky, tak 2 × 2 × 2.

Tajnostkársky sa Černušákovci zatvária, aj keď je reč o „recepte“ na lepiacu maltu. Tú dodávajú v prášku a správnu hustotu získa, keď sa rozmieša s trochou vody. Jedno jej balenie vydrží asi na päť stavieb. Výhodou stavebnice Dombi je, že poskladanú budovu možno veľmi ľahko rozobrať. Ak ju aspoň na pol minúty ponoríte do vody, malta sa rozpustí a domček sa rozpadne. Tehličky vyschnú a dajú sa použiť – znova a znova, hoci aj stokrát.

Keby sa vám malta minula, môžete si ju cez internet dokúpiť, podobne ako palety tehličiek. „Funguje to ako malé stavebniny. Prostredníctvom e-shopu si to u nás môžete objednať a my vám to pošleme,“ hovorí Peter Černušák.

S fantáziou aj bez nej

Firma Dombi v súčasnosti ponúka štyri základné modely, ktoré otec navrhol spolu so synmi – domček, zvonicu, vežu a baštu. Zákazníkom chcú však umožniť, aby si – podobne ako pri legu – mohli z jednej stavebnice postaviť viaceré objekty.

K dispozícii budú rôzne variácie a z každého typu sa budú dať poskladať ďalšie dve budovy. Modely aj návody k nim už majú hotové. Stavebnice sa navyše dajú tiež rozlične kombinovať. „Pokojne si môžete kúpiť napríklad domček a baštu a nič vás neobmedzuje postaviť si z nich niečo úplne iné podľa vlastnej fantázie,“ upozorňuje Matej. Alebo si môžete dokúpiť iba tehličky a pustiť sa do stavby toho, čo vám napadne – byť súčasne architektom, dizajnérom aj murárom.

„Často sa stáva, že si zákazníci objednajú napríklad jednu zvonicu, jeden domček, k tomu náhradnú maltu a, dajme tomu, ešte jednu-dve palety s tehličkami. Vedia, že tak budú mať viac možností stavať,“ hovorí Matej. Raz sa im napríklad ozval jeden pán, ktorý povedal, že so synom stavajú katedrálu. Tak mu dodali ďalšiu škatuľu tehličiek, aby ju mohol dokončiť. Poskladané stavby pritom nemusia zostať iba vnútri. Ak sa namiesto lepiacej malty použije lepidlo, môžu si ich ľudia dať pokojne aj do záhrady. Poveternostné podmienky v exteriéri im neškodia.

Skladanie ako terapia

Podľa úradného certifikátu je stavebnica vhodná pre deti od šesť rokov, ale zabaviť dokáže už aj tie štvorročné. Peter Černušák s ňou nedávno tri mesiace chodil po materských školách, ktorým ju ponúkal na predaj. Niekedy ju predvádzal naraz aj 30 deťom.

„Tam najlepšie vidíte, že je tá hračka dobrá a je o ňu záujem,“ hodnotí architekt. Prínos stavebnice vidí v tom, že ak si z nej dieťa – tehličku po tehličke – poskladá domček, pochopí, ako celá stavba vzniká – i tá skutočná.

Ekologická stavebnica Dombi Mateja Černušáka a... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Matej Černušák, dombi Ekologická stavebnica Dombi Mateja Černušáka a jeho otca Petra podporuje kreativitu, jemnú motoriku detí a ich zručnosti.

„A keď potom s otcom alebo mamou ide po ulici, kde vidí rozostavaný dom, tak si povie: Aj ja som to takto robil,“ približuje Černušák starší. Využitie stavebnice by preto videl aj niekde v školách, napríklad na učňovkách, kde sa pripravujú budúci murári. Pre nich by vedeli vyrobiť i špeciálne domčeky podľa potrieb výučby.

Dombi však má aj iné výhody a pozitíva. Napríklad podporuje kreativitu, jemnú motoriku detí a ich zručnosti, lebo klásť na seba malé tehličky a natierať ich lepenou maltou si vyžaduje šikovnosť a trpezlivosť. Dieťa sa pri tom naučí tiež veľa o rovnováhe, o tom, ako z tehál vytvoriť klenbu pre okná či dvere. Zistí, že keď tehličky na jednej strane zaťaží, tak sa klenba nezrúti, hoci nie je priamo podopretá. Pomôže mu to pochopiť základné fyzikálne javy.

Podľa Mateja Černušáka môže mať stavebnica i terapeutický účinok „Človek pri nej celkom vypne a sústredí sa len na to, čo robí, na to skladanie. Viem si predstaviť, že by ju skladal aj niekto s motorickými či psychickými problémami. Dokáže ho to tak vtiahnuť, že ho to upokojí,“ uvažuje nahlas.

Ďalšie plány

Radosť zo skladania však nemusia mať iba tí najmenší. Niekedy je to dobrá zábava i pre dospelých, najmä ak ich baví modelovať.

„Raz som dal stavebnicu kamarátovi, a keď som ho neskôr stretol, tak som sa spýtal, ako sa páčila jeho synovi, čo na ňu povedal. A kamarát na to: Čo by hovoril? Postavil som ju ja sám, mám ju v obývačke. Synovi tú stavebnicu ani nedal. Hrať sa s ňou môže naozaj každý, aj keby mal 90 rokov,“ smeje sa Peter Černušák.

A aké plány má rodina so svojím výrobkom? Ako Matej pripúšťa, na webe ešte treba vychytať isté chyby, aby to lepšie fungovalo. Doplniť tam informácie, zákazníkovi čo najlepšie predať produkt a vysvetliť, prečo je dobrý, čo je na ňom výnimočné.

Chceli by tiež obohatiť ponúkané modely, ukázať ľuďom, že sú variabilné. Rozmýšľajú tiež nad tým, že spravia i niečo lacnejšie, nejaké základné stavebnice. No a, samozrejme, treba navrhnúť nové modely s inými tvarmi, pridávať nové prvky, reliéfy a podobne. Keby sa im to všetko podarilo, mohli by to s Dombi skúsiť aj v zahraničí – ale len do susedných krajín, lebo rozvoz nie je jednoduchý.

A prečo svoju stavebnicu označujú ako ekologickú? Lebo je vyrobená z ekologických materiálov, ktoré sa v prírode rozložia, takže nezaťažujú životné prostredie. Skrátka, ako sa uvádza aj na webstránke výrobcu, všetko je bez rizika…

Slovensko – významný exportér hračiek

Ako vyplynulo z analýzy, ktorú ešte v decembri minulého roka zverejnila UniCredit Bank, Slovensko je 12. najväčším vývozcom hračiek v Európskej únii (ročná hodnota tohto exportu dosahuje viac ako 170 miliónov eur). Najväčším vývozcom hračiek je Česká republika, aj Slovensko ich však exportuje viac ako Rumunsko, Grécko, Portugalsko, Švédsko či Rakúsko. V prepočte na jedného obyvateľa patrí Slovensku v rámci EÚ dokonca siedma priečka.

Slovensko a Česko sú navyše po rozšírení EÚ v roku 2004 najrýchlejšie rastúcimi exportérmi hračiek v Európe. V porovnaní s rokom 2005 sa hodnota tohto vývozu v oboch štátoch zvýšila viac ako 10-násobne. Pokiaľ ide o druh hračiek, najväčšie zastúpenie v exporte z našej krajiny majú stavebnice (17 percent) a elektrické vláčiky (16 percent). Slovensko je štvrtým najväčším vývozcom elektrických vláčikov v Európe (po Nemecku, Maďarsku a Česku), v prepočte na obyvateľa sme dokonca v EÚ prví.

Slovensko si drží silnú pozíciu tiež v exporte ďalších hračiek a modelov s motorčekom, ako aj pri drevených skladačkách a plastových stavebniciach. Len štyri krajiny EÚ pritom vyvážajú viac hračiek ako dovážajú – Malta, Česká republika, Slovensko a Maďarsko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vyrobené na Slovensku #Dombi #Peter Černušák