Socha Stalina rozdelila uralské mesto

Kusa je historicky bezvýznamné ruské mesto na Urale. Ale keď sa na dne vypusteného mestského rybníka našla socha Josifa Stalina, prepukla debata o dedičstve diktátora, ktorá otvorila staré rany a mesto s približne 18 000 obyvateľmi rozdelila, napísala agentúra AFP.

10.07.2019 16:00
debata (37)

Impozantnú sochu sovietskeho vodcu si ľudia všimli pri poklese hladiny počas minuloročného čistenia rybníka. Nikto už presne nevie, ako sa betónová socha pod hladinou rybníka ocitla. Aktivista Stanislav Stafejev sa o náleze dozvedel zo snímkov na internete a za pomoci ďalších aktivistov z vlasteneckého spolku sochu dopravil k sebe domov na renováciu.

Podľa neho by opakovaná inštalácia pomníka „zlepšila porozumenie a poznanie tohto obdobia dejín“. Pripúšťa však, že naráža na „obrovský tlak“ miestnych úradov, ktorí majú so sochou Stalina iné plány.

Šéf mestskej rady Jurij Lysjakov požaduje, aby socha skončila v múzeu, kde by nechýbali informácie o Stalinovi, o náleze sochy a o jej oprave. Každopádne, ako dodáva, extrémne zmeny počasia, ktoré v Kuse siahajú od štyridstaťstup­ňových mrazov v zime po štyridsaťstupňové horúčavy v lete, by betónovú sochu poškodili.

V meste zúri debata medzi priaznivcami umiestnenia sochy Stalina do múzea a tými, ktorí by si priali umiestniť jeho pamätník na verejnom priestranstve.

Šesťdesiatdeväťroč­ná Marija Taryninová sa narodila len tri roky pred Stalinovou smrťou v roku 1953. Spomienka na Stalina je však pre ňu náramne živá: „Môže to súvisieť s mojou mladosťou, keď Stalin a Lenin boli vodcovia (…), som pre obnovu (pamätníka ).“

Iní si pamätajú, že počas stalinských čistiek prišli milióny občanov Sovietskeho zväzu o život. „Urobil veľa pre krajinu, pre Sovietsky zväz, ale existuje viac než dosť dôkazov, že škodil svojim spoluobčanom,“ hovorí 39-ročná Irina Aksionová.

Rovnako ako väčšina ruských miest sa aj Kusa stále chváli Leninovým pomníkom. Stalinove sochy boli odstránené po odhalení jeho zločinov jeho nástupcom Nikitom Chruščovom v roku 1956.

Debata, ktorá mesto rozdelila, odráža dvojznačný prístup ruskej spoločnosti k Stalinovi a zabudnutie časti verejnosti na obdobie, keď stál na čele ZSSR. Vlaňajší prieskum ukázal, že polovica Rusov vo veku od 18 do 24 rokov nikdy nepočulo o Stalinových zločinoch. V ďalšom prieskume, zverejnenom v tomto roku, 70 percent Rusov tvrdilo, že Stalinovu historickú úlohu schvaľujú.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Stalin #socha