Hirošima si pripomenie 74 rokov od atómovej bomby

Japonsko, odporcovia vojny a jadrových zbraní na svete si 6. augusta pripomenú 74. výročie zhodenia prvej jadrovej bomby na japonské mesto Hirošima. Dátum zhodenia atómovej bomby na Hirošimu sa stal Svetovým dňom boja za zákaz jadrových zbraní; známy je aj pod názvom Deň Hirošimy.

05.08.2019 12:16
hirošima, japonsko, atomova bomba Foto:
Prvé a predposledné ostré použitie atómovej bomby prinieslo v auguste 1945 totálnu skazu japonskému mestu Hirošima.
debata (91)

O tri dni neskôr, 9. augusta 1945, americké letectvo zhodilo atómovú bombu aj mesto Nagasaki. Ten dátum si svet pripomína ako Deň Nagasaki.

Barack Obama ako prvý úradujúci prezident USA od roku 1945 navštívil 27. mája 2016 Hirošimu, na ktorú na konci druhej svetovej vojny americké letectvo zhodilo atómovú bombu.

Po skončení druhej svetovej vojny v Európe sa americká i britská vláda sústredili na vojenskú situáciu na Ďalekom východe a v Tichomorí.

V USA sa už v priebehu druhej svetovej vojny podarilo realizovať nákladný, tzv. manhattanský projekt, ktorého cieľom bolo zostrojiť atómovú bombu. Prvý pokus s ňou uskutočnili Američania pri Alamogorde v Novom Mexiku 16. júla 1945, deň pred začiatkom Postupimskej konferencie.

Napriek protestom vedcov vydal prezident Harry Truman rozkaz na zvrhnutie prvých atómových bômb na dve japonské mestá – Hirošimu a neskôr Nagasaki.

Dňa 6. augusta 1945 o 08.15 h miestneho času nad Hirošimou, prístavným mestom na ostrove Honšu, americké bombardovacie lietadlo B-29 Enola Gay zhodilo na centrum mesta z výšky desiatich kilometrov jadrovú nálož na padáku. Nasledoval oslepujúci záblesk a rozľahol sa výbuch prvej atómovej bomby, nazvanej Little Boy, zloženej z uránu U-235, s hmotnosťou štyri tony, dĺžkou päť metrov a silou 20.000 ton TNT.

Nad mestom sa zdvihol oblak zeme, prachu a dymu. Výbuch zničil dve tretiny mesta, v centre Hirošimy zostalo stáť len 20 budov, ktoré boli postavené z betónu. Pri útoku zahynulo 70.000–80.000 ľudí a vyše 100.000 ďalších utrpelo ťažké zranenia. Na následky ožiarenia neskôr zomreli desaťtisíce ľudí a postihnutou ostala ďalšia generácia. V Nagasaki prišlo o život približne 74.000 ľudí.

Japonsko niekoľko dní po zhodení atómových bômb kapitulovalo. Tým sa skončila druhá svetová vojna v Ázii.

Na mieste epicentra výbuchu, na Ústrednom námestí v Parku mieru, vybudovali v rokoch 1949–56 pamätný komplex podľa návrhu architekta Kenzóa Tanga. Od roku 1955 sa v Hirošime a Nagasaki každoročne konajú medzinárodné konferencie za zákaz atómových a vodíkových zbraní.

V septembri 1956 bola otvorená nemocnica pre obete bombardovania vo štvrti Sendamati. V auguste 1964 Svetová rada mieru udelila Hirošime ako prvému mestu na svete zlatú medailu Joliota Curieho.

V deň zvrhnutia bomby sa v Japonsku i na celom svete konajú protesty odporcov nukleárneho zbrojenia.

Deň Hirošimy je dňom proti vojne a za mier. V súčasnosti vlastnia atómové zbrane viaceré krajiny.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #hirošima