Jediný cisár na svete na tróne vážiacom osem ton

Japonsko sa chystá na svoju doteraz najvýznamnejšiu udalosť v 21. storočí. Na trón uvedú nového cisára Naruhita. Stane sa v poradí 126. panovníkom v krajine vychádzajúceho slnka. Naruhito je jediný monarcha na svete s cisárskym titulom.

21.10.2019 10:27
Japan Crown Princess Foto:
Naruhito s manželkou Masako a s ich štvornohým domácim miláčikom.
debata

Nový vládca nastupuje na trón predčasne. Panovníkom sa mal stať až po smrti svojho otca, ale cisár Akihito sa rozhodol abdikovať. Legislatíva mu neumožňovala vzdať sa funkcie, parlament ju preto musel zmeniť.

Akihito, ktorý má 85 rokov, vyslovil vôľu rezignovať pred tromi rokmi, čo zdôvodnil obavami, že nebude môcť naďalej plnohodnotne vykonávať svoj úrad. V júni 2017 mu parlament vyšiel v ústrety. Toto právo využil na jar tohto roku a jeho nástupcom sa stal najstarší syn Naruhito, ktorý má 59 rokov. Po otcovi prevzal cisárske symboly, ktorými sú starodávny meč, klenoty a pečate. Táto ceremónia má prísne historické pravidlá. Nemohli sa na nej zúčastniť nijaké ženy cisárskej rodiny, zákaz sa vzťahoval aj na Naruhitovu manželku Masako a dcéru Aiko.

Naruhito je formálne cisárom od konca apríla. Samotná intronizácia sa uskutoční v utorok 22. októbra. Chryzantémový trón, na ktorý nastúpi Naruhito, váži až osem ton.

Meno každého cisára sa spája s nejakou érou. Akihitova bola obdobím všadeprítomného mieru, Naruhitova, nazvaná Reiwa, má stelesňovať Japonsko ako krajinu príjemného súžitia založeného na tradičných hodnotách. „Cisár predstavuje pre Japoncov duchovnú kotvu, na ktorú sa upínajú vtedy, keď sa ich krajina ocitne v zložitých podmienkach," poznamenal pre Českú televíziu Jan Sýkora, japonológ z Ústavu Ďalekého východu Karlovej univerzity.

Princ očarený neurodzenou ženou

Naruhito má za manželku Masako, ktorá je o štyri roky mladšia. Zoznámili sa na jeseň 1986, keď študovala na univerzite v Tokiu. Princa očarila, nespustil z nej oči, žil s nádejou, že si získa jej lásku. Neodradilo ho nič, ani správanie sa konzervatívne zmýšľajúcich ľudí, ktorým sa nepozdávalo, že ako následník na trón dvorí žene z neurodzeného sta­vu.

Masako sa síce do Naruhita zaľúbila, ale predstavovala si iný život ako na panovníckom dvore. Túžila pôsobiť v diplomacii, ktorú vyštudovala. Samozrejme, že vstup do cisárskej rodiny by ju obral o tento zámer. Tento dôvod údajne použila, keď dvakrát odmietla žiadosť o ruku. Na tretí pokus bol už Naruhito úspešný, Masako prikývla. V decembri 1992 ju presvedčil, že po jeho boku zažije len inú formu diplomacie. Cisársky dvor o mesiac oznámil ich zasnúbenie a v apríli 1993 sa zosobášili.

Rodičia Naruhita - Akihito (so svojou ženou... Foto: SITA/AP
Japan Emperor Rodičia Naruhita - Akihito (so svojou ženou Mičiko), ktorý bol cisár od novembra 1989 až do apríla tohto roku, keď abdikoval.

V úlohe manželky budúceho cisára sa od Masako hlavne očakávalo, že privedie na svet mužského potomka, aby sa zabezpečil dedič trónu po priamej línii. Prvýkrát otehotnela šesť rokov od svadby, ale na konci roku 1999 potratila. V decembri 2001 konečne porodila. Nie však Japoncami vytúženého chlapčeka, ale dievčatko, princeznú Aiko. Napokon je to jej jediné dieťa.

Verejný tlak na pôrod chlapca ťažko znášala. Od roku 2002 sa prestala ukazovať na verejnosti. O dva roky vyšlo najavo, že jej psychické problémy zašli tak ďaleko, že jej lekári diagnostikovali poruchu osobnosti a správania, odporučili jej liečbu. V roku 2012 sa pred verejnosťou zdôverila, že naďalej chodí na terapiu. Úprimne sa zachovala aj vlani v decembri, keď oslavovala 55 rokov a vydala vyhlásenie: „Cítim sa neistá v budúcej úlohy cisárovnej, ale chcela by som sa vynasnažiť o šťastie ľudí."

Domáce obedy od matky do školy

Mimochodom, aj Naruhitova matka, cisárovná Mičiko, pochádza z neurodzeného stavu. Zrejme aj to zohralo určitú úlohu, ako sa k synovi správala. Postarala sa o to, aby sa stal prvým následníkom na trón, ktorý sa neocitol v starostlivosti vychovávateliek. „Matka chcela, aby Naruhito bol bližšie k bežným Japoncom, a tak mu robila do školy domáce obedy, ako mali jeho spolužiaci," upozornila agentúra Reuters. Dodala, že niekdajší kamaráti zo školy ho charakterizujú ako pokojného človeka, ktorý si dokázal získať sympatie.

Naruhito vyštudoval dejiny, zvlášť ho fascinovala archeológia. Životopis si po štúdiu v Japonsku ešte vylepšil absolvovaním svetoznámej Oxfordskej univerzity. Povráva sa o ňom, že v mladosti bol platonicky zaľúbený do hollywoodskej herečky Brooke Shieldsovej, údajne si nalepil jej veľký plagát na stenu v izbe.

Chryzantémový trón, na ktorý nastúpi Naruhito,... Foto: SITA/AP
Japan Imperial Throne Chryzantémový trón, na ktorý nastúpi Naruhito, váži až osem ton.

Nový panovník má hudobný talent. Pôvodne hrával na husle, ale prešiel na violu, ktorá mu viac vyhovovala. Rád beháva, obľubuje vysokohorskú turistiku. Vo verejnom živote je známy ako človek, ktorý sa zaujíma o riziká klimatických zmien a o ochranu vody.

Meno Naruhito mu nedali rodičia, ale jeho starý otec, už zosnulý cisár Hirohito. „Meno sa skladá z dvoch čínskych znakov zo starodávnej konfuciánskej filozofickej knihy a znamená muž, ktorý získal nebeskú mravnosť,“ objasnila agentúra Kjódo.

Až do svojich 30 rokov Naruhito býval pod jednou strechou s rodičmi. Nebol to pritom život v prepychu a nový cisár to vôbec neoľutoval. „Vcítiť sa do každodenných pocitov rodiny je spôsob, ako pochopiť pocity občanov, ktorých možno nikdy nebudem mať príležitosť stretnúť,“ pripomenul jeho slová server Nippon.

Prídu štátnici z celého sveta

Intronizácia Naruhita sa začne o 13. hodine tokijského času. Znamená, že kto by si chcel na Slovensko pozrieť priamy prenos, musí si privstať. Začiatok totiž pripadá na 4. hodinu ráno stredoeurópske­ho času.

Na slávnosť pricestujú lídri z celého sveta. Chýbať by nemal nikto z monarchov z Európy, výnimkou bude zrejme iba už 93-ročná britská kráľovná Alžbeta II., ktorú zastúpi jej syn, korunný princ Charles.

Slovensko bude reprezentovať prezidentka Zuzana Čaputová. Česko nevyšle hlavu štátu Miloša Zemana, ale poletí predseda vlády Andrej Babiš.

Monarchia v krajine vychádzajúceho slnka

  • Dynastia japonských cisárov je najdlhšie panujúca zo všetkých dynastií na svete. Existencia jej rodu má viac ako 1 500 rokov. Mala 126 monarchov od svojho vzniku.
  • Panovnícky rod môže ročne použiť v prepočte viac ako 160 miliónov eur na svoje účely.
  • Cisárskej rodine slúži dovedna viac ako tisíc ľudí. Je medzi nimi 24 členov orchestra so starými hudobnými nástrojmi, 30 záhradníkov, 40 šoférov, 78 stavbárov, inštalatérov a elektrikárov. Približne 30 archeológov sa stará o 895 cisárskych hrobov. Cisár má štyroch lekárov, ktorí sú mu k dispozícii 24 hodín denne. Päť ľudí je zodpovedných za jeho oblečenie, viac ako desať osôb mu asistuje pri náboženských rituáloch. Ďalší pomocníci vykonávajú iné práce.
  • O bezpečnosť cisára a iných členov panovníckeho dvoru dbá viac ako 900 policajtov, vrátane stráženia ich rezidencií, čo ročne vyjde zhruba na 50 miliónov eur.

Otázky a odpovede

  • Ako sa uskutoční intronizácia?

    Naruhito si sadne v cisárskom paláci v Tokiu na Chryzantémový trón (Takamikura), jeho manželke Masako je vyhradený menší trón Michodai, čo je pódium zakryté závesom (oba tróny na snímke). Takamikura má výšku 6,5 metra a váži až 8 ton. Trón, ktorý je umiestnený v meste Kjóte v inom cisárskom paláci, v septembri rozmontovali a časti naložili do ôsmich nákladiakov, aby ho previezli do Tokia. Záujemcovia si môžu bezplatne pozrieť Takamikuru v tokijskom národnom múzeu od 22. decembra do 19. januára (neplatí to od 26. 12. 2019 do 1. 1. 2020) a potom v paláci v Kjóte od 1. marca do 22. marca.

  • Aký tradičný úkon vykoná Naruhito?

    Zúčastní sa rituálu darovania novej úrody ryže zosnulým cisárom. Zároveň z nej trochu zje, pomodlí sa za mier a za výdatnú úrodu pre obyvateľov Japonska. Ryža bude pochádzať z dvoch častí krajiny – zo západnej a z východnej. O výbere dvoch miest zberu rozhodli už v máji veštci, ktorí použili osem zelených korytnačiek.

  • Stane sa jediný potomok Naruhita prvým v poradí následníctva na trón?

    Nie. Priame nástupníctvo je vyhradené jeho mladšiemu bratovi, ktorým je korunný princ Akišino. Koncom novembra oslávi 54 rokov. So svojou ženou Kikou (obaja na snímke), s ktorou sa zosobášil v júni 1990, má syna a dve dcéry. Akišino spolu s manželkou v júni 2013 navštívil Slovensko, aby si pripomenul 20. výročie nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Japonskom a samostatnou Slovenskou republikou. Má niekoľko honorárnych funkcií, napríklad je čestný predseda Japonského tenisového zväzu (v mladosti bol talentovaný tenista).

  • Môže sa stať 17-ročná Aiko, jediné dieťa Naruhita, niekedy v budúcnosti cisárovnou?

    Je to málo pravdepodobné. Legislatíva neumožňuje dediť trón po ženskej línii. Ide o mužskú primogenitúru. Muži majú prednosť pred ženami. Znamená to, že po Akišinovi prechádza nástupníctvo na jeho jediného syna, ktorým je 13-ročný Hisahito. Niektorí odborníci na monarchiu však nevylučujú, že Naruhito by sa mohol pokúsiť o zmenu zákonov, aby sa raz Aiko (na snímke) stala po ňom cisárovnou.

  • Aké problémy spôsobila nedávna živelná pohroma v súvislosti s intronizáciou?

    Vláda zvažuje z úcty k 77 mŕtvym, desiatkam nezvestným a stovkám zranených po tajfúne, ktorý úplne zničil 1 700 domov, odložiť slávnostnú jazdu Naruhita a Masako ulicami Tokia. Náhradný termín by mohol byť 10. november. Autokolóna pozostávajúca z 50 vozidiel má prejsť trasu dlhú 4,6 kilometra, aby obyvatelia mohli pozdraviť panovníka. Pomalá jazda je naplánovaná na 30 minút. Trasa povedie z cisárskeho palácu do paláca Akasaka, ktorý slúži ako reprezentačné sídlo vlády, v ktorom napríklad sú ubytovaní štátnici zo zahraničia počas návštevy Japonska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #cisár Naruhito #Naruhito