Lenin bez mýtov a klišé. Ruská televízia nakrútila nový dokument

Krvilačný zločinec, duševne chorý, malomeštiak - taký Lenin, zbavený mýtov a vzdialený od sovietskych klišé, sa sa zjavuje na ruských obrazovkách takmer 30 rokov od rozpadu Sovietskeho zväzu. Dokumentárny seriál Lenin, ktorý čoskoro začne vysielať štátna televízia Pervyj Kanal, chce "skoncovať s mýtom Vladimira Uľjanova", ako znie skutočné meno zakladateľa ZSSR. Agentúre AFP to povedal autor scenára Igor Lipin.

08.11.2019 06:00
lenin Foto:
Lenin s Nadeždou Krupskou v roku 1919. Leninova manželka neskôr spomínala, že počas revolučných dní Lenin zle spával a hovoril zo sna.
debata (150)

Pri nakrúcaní 18 dielov sa tucet bádateľov vedených bývalým náčelníkom archívov tajnej služby generálom Vasilijom Christoforov ponorilo na štyri roky do dokumentov tajnej služby. „Legenda o dobrom Leninovi proti zlému Stalinovi nie je pravdivá. Bol to Lenin, kto rozpútal červený teror,“ povedal Lipin pri príležitosti 102. výročia boľševickej revolúcie.

Dokumentarista zverejnil list z augusta 1918, v ktorom Lenin volá po smrti dvoch miliónov roľníkov považovaných za boháčov, za kulakov, ktorí skutočne okúsia násilné represie. O mesiac neskôr začal s budovaním koncentračných táborov, aby „izoloval“ nepriateľské triedy. Ďalšie dokumenty podľa autorov seriálu ukazujú, že Lenin trpel duševnými poruchami a že jeho matka v apríli 1898 písala polícii o „znepokojivom psychickom stave“ uväzneného mladého revolucionára, pričom spomenula „duševnú chorobu postihujúcu rodinu“.

Postele pre troch,lebo „Lenin je s nami“

Počas 70 rokov v Sovietskom zväze vyrástol okolo Lenina kult osobnosti. Piesne, básne, portréty, citáty a heslá týkajúce sa Lenina boli v sovietskom verejnom priestore všadeprítomné. A to do tej miery, že sa rozprával vtip o spustení výroby postelí pre troch, pretože „Lenin je s nami“.

Komunistická propaganda vytvorila obraz altruistického a humanistického askétu, kontrastujúci s tyranom Stalinom. Hoci s koncom Sovietskeho zväzu Lenin zmizol z verejnej diskusie, stále sa teší popularite. Podľa prieskumu, ktorý v roku 2017 podniklo nezávislé stredisko Levada ku 100. výročiu boľševickej revolúcie, má 56 percent Rusov „pozitívny“ alebo „skôr pozitívny“ vzťah k obrazu svojho bývalého vodcu, proti 41 percentám v roku 2006. Štyria z piatich Rusov sú proti strhnutiu početných Leninových sôch v krajine. A jeho nabalzamované telo stále spočíva v mauzóleu na Červenom námestí.

Socha Lenina v ruskom Rybinsku (270 km... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
Rusko, socha, Lenin Socha Lenina v ruskom Rybinsku (270 km severovýchodne od Moskvy).

Nové ruské režimy do značnej miery Lenina ignorujú a radšej stavajú do popredia Stalinovu hlavnú úlohu pri víťazstve nad nacistickým Nemeckom.

S vizážou malomeštiaka

„Lenin bol zabudnutý, prešiel do Stalinovho tieňa,“ hovorí režisér Vladimir Chotiněnko, ktorého film „Lenin. Nevyhnutnosť“ sa dostal do ruských kín koncom októbra. Ani zďaleka neukazuje život proletárov, ale ukazuje Vladimira Uľjanova ako malomeštiaka, ktorý nosí pinč, motýlika a paličku a ktorý sa vyžíva vo Wagnerových operách. „Tento Lenin vyzerá skôr ako európsky dirigent než ako proletársky vodca,“ zhŕňa režisér.

Rusko ako začiatok projektu svetovej reovlúcie

Film nakrútený v štýle hollywoodskych trhákov rozpráva kontroverzný príbeh Leninovho návratu zo švajčiarskeho exilu do Ruska v roku 1917. Snímka ukazuje, že táto cesta vlakom cez Nemecko uprostred vojny s Ruskom by nebola možná bez cisárovho súhlasu. A tiež čoskoro potom, ako sa boľševický vodca dostal k moci, uzavrel s Nemcami mier a opustil ruských spojencov. A na vodcovi revolúcie spočíva podozrenie, že svoj boj viedol za nemecké peniaze.

Lenin zamaskovaný v parochni. Ilegálny preukaz... Foto: N. K. Krupská: Spomienky na Lenina, Nakladateľstvo Pravda 1971
lenin Lenin zamaskovaný v parochni. Ilegálny preukaz mal vystavený na meno robotníka Ivanova. Tak sa pohyboval po Petrohrade ešte aj v prvých dňoch revolúcie.

„Lenin nikdy nemal rád Rusko, ani Rusov, tých lenivých mužikov. Rusko pre neho nebolo ničím iným než začiatkom projektu svetovej revolúcie,“ uviedol herec Jevgenij Mironov, ktorý stvárňuje v dokumente Lenina.

Hovorca ruských komunistov Alexandr Juščenko vyjadril poľutovanie nad snahou „zdiskreditovať Lenina nemeckými peniazmi“ v čase, keď v Rusku i vo svete ekonomické a sociálne nerovnosti tlačia masy k tomu, aby vyšli do ulíc. To podľa neho svedčí o tom, že „Leninove myšlienky stále oslovujú masy, povstávajúce proti kapitalistom“.

150 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Iľjič Lenin